SURFnet advanced streaming workshop

SURFnet advanced streaming workshop

Ik ben vandaag in Utrecht bij de Advanced Streaming Video Workshop. Niet achter mijn eigen laptop, dus even een capture met de webcam van achter uit de zaal. Ik geloof dat we vandaag nog live gaan streamen, als dat zo is laat ik dat uiteraard nog even weten.
Ik misbruik dit bericht even om wat info die ik vandaag tijdens de workshop tegen kom te verzamelen, dan wordt het niet zo’n hele lijst korte posts…
Gabbly: Ik heb ook even een Gabbly-chatvenster aangemaakt voor dit bericht. Je moet op deze link klikken. (in de pagina opnemen werd een beetje onrustig omdat ik zo vaak refresh) Onze workshopleiders van vandaag

Interessante links

Ook goed om te weten
De live streaming optie van SURFnet-TV is ook in unicast beschikbaar. Dus multicast is niet meer altijd nodig. Wel nog voor bepaalde formaten/kwaliteiten maar dat logisch.
De benodigde MPEG-2 encoder kun je gratis lenen bij SURFnet.

HDV
Als je HD Video gaat uitzenden, dan kun je dat uncompressed doen, maar dan heb je zo’n 1,5 GB/s nodig. Niet echt iets wat iedereen zo heeft liggen. Maar als je MPEG-2 HD (15-20 MB/s) of MPEG-4 H264/AVC (5-12 MB/s) gebruikt kom je al een heel eind. Je kunt ook WMV HD (5-10 MB/s) gebruiken.

Clipje in HD-kwaliteit (heb je wel 8 MB/s voor nodig om zonder schokken te bekijken).

Luch…

Joepie, we mogen vanmiddag live gaan streamen…

Wat heb je nodig:

  • Camera + microfoon
  • Encoder -> lenen bij SURFnet
  • Server -> gebruik SURFnet dienst
  • Kijker -> die moet player etc hebben en die moet de start-URL hebben

We krijgen een eigen mount-point tijdens de workshop. Dat is het startpunt voor de kijker. En we kunnen ook unicast uitzenden.

VLC Player
We oefenen eerst even lokaal met het streamen van een webcambeeld via VLC Player en spelen met de verschillen tussen “pushen” van video via UDP en het “pullen” van video die beschikbaar gesteld wordt via HTTP.
Het voordeel van de eerste (pushen) is dat je een videoverbinding kunt streamen waarbij je niet zomaar iedereen die verbinding kan oppikken (bijvoorbeeld als je wilt dat een videostream alleen op 1 andere plek beschikbaar is). Het voordeel van HTTP is dat je de URL gewoon beschikbaar kunt stellen en iedereen die dat wil die stream kan oppikken, bijvoorbeeld als je een evenement wilt uitzenden dat iedereen mag oppikken.

Windows Media Encoder
Volgende toepassing die we gebruiken is Windows Media Encoder. Voordeel hier is dat we een multibit-stream aan kunnen maken, maar de pc moet dan wel een stuk harder werken dan bij VLC.

We gaan effe koffie drinken en dan mogen we eindelijk naar buiten broadcasten.

Ik ben op het moment live te zien via deze link (klikken op de link, je hebt Mediaplayer nodig). Via de chat kun je verzoeknummers indienen.
De webcam is weer uit…

We gaan het nog effe hebben over “vodcasts”. Het aanvraag formulier is te vinden op de surfnet website.

Profiel voor mobiele devices: hier downloaden.

Voor het opnemen van videoconferences gebruiken ze bij SURFnet een derde VC-set die de videostroom die zichtbaar is doorzet naar een streaming server.
Zo deden ze dat bij Expert op Afstand. Kost wel een extra VC-set die alleen maar “kijkt en luistert”.

Er volgen nog een paar foto’s ik heb niet gecaptured wat we uitgezonden hebben, dat was alleen voor live gebruik leuk genoeg. :-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
DuiMDog
15 jaren geleden

Wat ik aan beelden voorbij heb zien komen was indrukwekkend, maar helaas was het aantal beelden maar heel beperkt.
Anders gezegd 8MB/s is kennelijk nog wat teveel voor ons Hogeschool netwerk :(

Pierre
15 jaren geleden

Dat kan. De Amazon video waar ik naar link is tamelijk heftig. Gelukkig kun je bij het (life) streamen een multibit-stream opzetten die zowel voor hogere als lagere bandbreedtes geschikt is.