High Tech v.s. Low Tech

Even een post om de verschillende berichten en reacties (en andere zaken) van gisteren samen te vatten.
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het heel vervelend vind dat het (in ieder geval) Fred en Gerard niet gelukt is om gisteren live mee te kijken naar de sessie van Marco Derksen en mijzelf. Het feit dat het Michel en (als ik zijn reactie goed begrijp) Hans wel lukte geeft aan dat het geen generiek probleem was. Omdat ik de berichten gezien had voordat ik daar weg was, heb ik het de aanwezige SURFnetters die opnames aan het maken waren wel doorgegeven, maar ik verwacht niet dat er meer info komt over waarom het niet altijd lukte. Omdat de video’s van de eerste dag gisterenavond al op de site stonden, verwacht ik vandaag de rest.
Demo’s
De demo’s van gisteren liepen zoals je hebt kunnen zien goed, al moet ik (uiteraard) bekennen dat de resultaten die nu online staan wel nog erg ‘ruw’ zijn. Het audio-interview is redelijk te verstaan, maar breekt wat abrupt af. Ik had de Qtek na het krijgen van de verbinding met Gabcast op speaker gezet zodat de zaal ook mee kon luisteren met het voiceresponce dialoog dat je krijgt waarbij je eerst je kanaalnummer en daarna je wachtwoord moet invoeren. Dat ging de eerste keer mis. Ik neem aan dat ik te vroeg met invoeren van het viercijferig kanaalnummer begonnen ben (ik kon op het scherm van de Qtek zien dat ik beide cijfers wel goed ingevoerd had) waardoor er maar drie cijfers en dus een niet bestaand kanaalnummer door de computer opgepikt werden.
Gelukkig had ik voldoende vaak getest om te weten dat gewoon nog een keer invoeren van de cijfers zou moeten werken (en dat deed het).

De webcam-demo ziet er wat vaag en door de zaal zwiepend uit. Daar waren een paar redenen voor. Ten eerste stonden er twee enorme lampen op het podium gericht zodat de camera’s goede video-opnames konden maken. Dat maakte echter dat het richten van een camera de zaal in moeilijker werd omdat ik steeds door die lichtbundel heen ging.
De tweede was een hele domme. Ik had speciaal een andere webcam meegenomen dan ik normaal op mijn laptop gebruik omdat deze een langere kabel had en ik dan gemakkelijker de webcam in de hand kon nemen en de zaal in kon richten.
Maar bij het klaar zetten van de laptop had ik alle kabels zo goed mogelijk weggewerkt en dus ook de kabel van de webcam klem gezet onder de laptop. Duh.

Overigens gebruikte ik bewust niet mijn fototoestel of een aangesloten videocamera omdat het doel van de demo juist was te laten zien hoe gemakkelijk dit was met slechts een webcam van 35 euro en omdat mijn volgende slide (uiteraard) verwees naar deze twee dames (waarvan ik ook een stukje liet horen en zien).

Oorspronkelijk had ik als derde (of eigenlijk eerste) demo willen laten zien dat ik met mijn Qtek een foto kon maken van de zaal en die dan via e-mail en GPRS naar Flickr kon sturen waarbij Flickr er dan automatisch (op basis van het door mij gekozen/ingestelde mailadres) die foto inclusief tekst van de mail zou posten op mijn weblog. Dat was hetgene dat ik een dag eerder getest (zie hier en hier) had.
Probleem was dat op de website (niet in de PDF overigens) als titel voor de sessie stond “weblogs en wiki’s hot or not?” en ik had geen demo over wiki’s.
Omdat Willem Karssenberg me ’s ochtends voor aanvang van de sessie van Egon Verharen verteld had dat wiki’s de eerste dag niet aan bod gekomen waren, besloot ik tijdens die sessie van Egon de demo’s alsnog om te gooien.
De demo met de foto is toen verdwenen en in plaats daarvan heb ik verteld over de DU Masterclass Social Software en het gebruik van de wiki daarbij. Was geloof ik wel een geschikte vervanging.

De rol van SURFnet
Daarmee wil ik ook even terug komen op een van de punten in de presentatie waarvan ik zeker wil weten dat die niet verkeerd over komen: de rol van SURFnet.
Ik maakte gisteren geen gebruik van de High Definition videomogelijkheden waarover Egon Verharen de sessie daar voor had staan vertellen en ook niet van de SURFnet videotheek.
Wat ik gisteren heb willen duidelijk maken is dat ik zeker een rol zie voor SURFnet voor wat betreft het aanbieden van betrouwbare diensten op het gebied van video voor het onderwijs, de gebruiksvoorwaarden van Dailymotion alleen al zijn voldoende reden om behoefte te hebben aan een organisatie die onze belangen centraal kan (wil) stellen. Maar de 5-minuten demo’s (en ik had er meer kunnen geven) tonen wat mij betreft aan dat de lat wat betreft gebruiksgemak aan de eindgebruikerskant erg hoog ligt. En als individuele gebruiker zal ik door mijn instelling gedwongen moeten worden om van de SURFnet diensten gebruik te maken als ze niet een gelijkwaardig niveau halen. En dan kan niet de bedoeling zijn.
SURFnet laat zien technisch absoluut tot het neusje van de zalm te behoren, en daar mogen we als hoger onderwijs blij mee zijn, ik hoop dat ze gegeven ook de voorbeelden van toepassingen die er op het gebied van Social Software beschikbaar zijn de komende jaren in staat zijn ook aan de gebruikerskant tot die top te gaan behoren.

Bedankje
En dan nog even het bedankje dat ik gisteren als spreker mee kreeg.

Bedankje voor de sprekers

Die krijgt een vast plekje in mijn tas!

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
DuiMDog
16 jaren geleden

1) Het bedankje ziet er interessant uit! Wat zit er allemaal in?

2) Je stelling dat Google binnen 20 minuten website informatie geindexeerd heeft is wel wat optimistisch: "Webcam demo tijdens sessie" geeft nog geen resultaten.

3) De videokwaliteit van jullie sessie was prima, dat in tegenstelling tot de sessie over de surfnet-federatie en eduroam ’s middags die na vertoning van een animatiefilmpje grotendeels zwaar gestoord was.

4) dat "betrouwbaar aanbieden van videodiensten" is het kerndoel van het VIP (Video Integratie Project) waar Surfnet nu mee bezig is.

Hans Mestrum
16 jaren geleden

Ik heb inderdaad jullie sessie en die daarvoor prima kunnen volgen. Waar de organisatie en de sprekers volgende keer wel op moeten letten (of misschien vinden ze dat juist niet erg) is dat er al een hele tijd voordag de ‘show’ begin al beeld is. Dus je ziet dan de voorbereidingen met allerlei mensen op het podium.
Ik vond je verhaal prima en het werd mooi in beeld gebracht.
Een mooie dienst om dat zo thuis te kunnen volgen.

Pierre
16 jaren geleden

@Michel:

In het mapje zitten:
* 1 mini USB-muis (optisch)
* 1 mini USB-hub
* 1 headset + microfoon
* 1 USB verlengkabel (dit is de enige die ik niet echt nodig heb)
* 1 mini-USB naar USB kabel (o.a. in gebruik door mijn imagetank en de Qtek)
* 1 netwerkkabel (heb ik nu ook altijd bij me)

Allemaal met oprolbare kabel.

Wat dat indexeren in Google betreft, Google maakt onderscheid naar bron bij het tonen van resultaten in de ‘gewone’ Google. Want als je Google Blogs zoekt, dan staat hij daar wel bij. Daar kun je dit bericht (ok, van 2 uur geleden inmiddels) overigens ook vinden.

Ik gebruik overigens het Greasemonkey script dat Gerard Bierens hier beschrijft om nu ook heel eenvoudig direct zoekopdrachten in Google Blogsearch uit te voeren.

@Hans: inderdaad wel handig om te weten als spreker (ik wist dat niet), maar niet vreselijk erg lijkt me. Als je in de zaal zit zie je die voorbereiding immers ook.

Stephan Verveen
16 jaren geleden

Pierre,

Nogmaals bedankt voor je wervelende bijdrage. Je rake woorden vinden hier bij SURFnet zeker de nodige weerklank.

Regelmatige interactie met (potentiele) powerusers draagt absoluut bij aan het stellen van prioriteiten en het vinden en behouden van focus.

Gerard
16 jaren geleden

Net gecheckt, en ja hoor, om 22:45 uur staan de video’s online!

Pierre
16 jaren geleden

Die stonden er om 22:30 nog niet, ik ga meteen even kijken….