Nooit meer metadata invoeren – deel 2

Gisteren sprak ik over het nooit meer hoeven invoeren van de reeds aanwezige metadata in foto’s.
Een andere categorie media waarvoor ik vaker metadata moet invoeren dan ik zou willen zijn video en audiobestanden. En dat terwijl het gebruik van metadata bij bijvoorbeeld MP3’s juist heel erg ingeburgerd is.
Daarom is dat het onderwerp van deel 2.
SURFnet Videotheek
Zoals je wellicht weet biedt SURFnet aan onderwijsinstellingen een dienst aan genaamd SURFnet Videotheek. Onderwijsinstellingen kunnen daar ruimte ‘huren’ (de eerste 1,5GB zijn gratis) om video- en audiobestanden te hosten via een streaming video-/audio-server. Via die dienst worden op het moment overigens niet alleen eigen bestanden van instellingen aangeboden, maar ook bijvoorbeeld video’s die in beheer zijn bij het Instituut voor Beeld en Geluid

metadata in SVP - Klik voor grotere versie

Zoals je hier overigens wellicht al gezien hebt, is in dit geval de metadata wel voor iedereen beschikbaar, maar de video’s alleen voor een beperkte groep.

N.B. Het heet weliswaar “Videotheek”, maar je kunt er ook audiobestanden (MP3) in opslaan. Als ik het in het vervolg heb over “bestanden”, dan bedoel ik beide soorten, anders geef ik afzonderlijk aan of ik het over video of audio heb.

Zelf bestanden toevoegen aan de Videotheek
Bij het zelf toevoegen van bestanden krijg je eerst een scherm voor het invoeren van metadata (optioneel véél metadata) waarna je het bestand kunt uploaden.

metadata invoer in SVP - Klik voor grotere versie

Hier moet je ook alle ’technische’ informatie over het bestand invoeren, dus bijvoorbeeld ook bestandstype (mime-type), lengte van het bestand (speelduur) etc.
Het zal je niet verbazen dat ik ook hier graag wat minder werk zou hebben. ;-) Eerst eens kijken wat al voorhanden is.

Metadata in videobestanden
Metadata voor videobestanden kun je meestal al redelijk vroeg toevoegen, bijvoorbeeld als onderdeel van een project in Microsoft Movie Maker waar je de video van de camera importeert, bewerkt en opslaat in het gewenste formaat.

metadata toevoegen in movie maker - Klik voor grotere versie

Ook voor videobestanden heeft Windows XP ingebouwde ondersteuning voor het bekijken én bewerken van metadata:

metadata voor video in XP - Klik voor grotere versie

Opvallend hier vond ik overigens dat niet alle in Movie Maker ingevoerde metadata (en in het bestand opgeslagen!) metadata door XP getoond werd bij de eigenschappen. De auteur-informatie ontbreekt daar bijvoorbeeld.

Ook de Mediaplayer van Microsoft weet de metadata uit het videobestand weer te geven:

metadata in mediaplayer - Klik voor grotere versie

Hier zie je dat nu de classificatie-informatie (in het bestand aanwezig) niet getoond wordt.

Audiobestanden
Bij MP3-bestanden is het gebruik van metadata haast een vanzelfsprekendheid. Door middel van zogeheten ID3-tags wordt bijvoorbeeld titel en uitvoerende artiest aan een MP3-bestand toegevoegd. Daardoor kunnen afspeelprogramma’s als bijvoorbeeld Winamp bij het afspelen deze informatie tonen:

metadata in winamp - Klik voor grotere versie metadata in winamp - Klik voor grotere versie

Er wordt veel gebruik gemaakt van de ID3-tags. Een rondje langs verschillende websites die (legale) MP3-bestanden aanbieden liet zien dat de basisinformatie in het algemeen aanwezig is. De gesproken versies van de boeken te vinden op de Gutenberg-website, bijna all podcasts die ik gedownload heb van podfeeds.nl, de bestanden op Podsafesound.com en Podsafeaudio.com, de bestanden in het muziekarchief van Archive.org, de gratis MP3’s bij Amazon , ze waren allemaal voorzien van minimaal titel en artiest. Al heb ik bij lange na nog niet alle 1.000.000 gratis tracks die hier genoemd worden beluisterd!
(Waarschuwing! Het volgen van bovenstaande links kan leiden tot uren ontdekken van juweeltjes van legale gratisch MP3’s)

Ook hier blijft de ondersteuning van de metadata niet beperkt tot één applicatie en heeft ook Windows XP ondersteuning voor (een deel van) de aanwezige metadata.

MP3 metadata in XP - Klik voor grotere versie

Metadata verzamelen uit audio- en videobestanden
Met zoveel voorbeelden van metadata die beschikbaar is in MP3-bestanden en ook de wetenschap dat er programma’s zijn die heel wat metadata uit videobestanden kunnen halen ging ik op zoek naar bestaande scripts (bij voorkeur in PHP) die dat voor me konden doen. Het vinden ervan wat niet gemakkelijk. Je weet, als Google het niet vinden kan, dan bestaat het niet, en het was ook tamelijk toeval dat ik bij getID3 terecht kwam. Dit is een (gratis) verzameling PHP-scripts die informatie aan een absoluut indrukwekkende lijst bestandsformaten (audio en video) kan ontfrutselen. En dat met uitsluitend PHP-bestanden!

MP3 metadata met getid3 - Klik voor grotere versie video metadata met getid3 - Klik voor grotere versie

Hierboven zie je twee voorbeelden (tabellen) met informatie. De bovenste is een voorbeeld van een aantal van de velden die uit een MP3-bestand gehaald kunnen worden, de onderste is een stukje uit het meegeleverde script waarmee de informatie uit een videobestand getoond wordt.
Je moet hier even niet op de wat ruwe layout letten, het PHP-script maakt er op het moment HTML-tabellen van, maar je kunt zelf het script aanpassen zodat er willekeurig welke uitvoer uit komt.

Batchgewijs metadata toevoegen aan de SURFnet Videotheek
Het bestaan van het script opent een belangrijke mogelijkheid om het invoeren van metadata in de SURFnet Videotheek te vereenvoudigen. De Videotheek beschikt namelijk ook over een batchgewijze upload waarbij je een XML-bestand met metadata aanlevert.

batch upload in SVP - Klik voor grotere versie

De afbeelding hierboven laat een voorbeeld zien van zo’n XML-bestand.
Met het getID3 is het mogelijk om dit XML-bestand automatisch te laten genereren voor een video- of audio-bestand.
Niet alle informatie zal uit het bestand te halen zijn, maar in ieder geval zaken als: titel, maker, onderwerp (indien aanwezig), datum gemaakt, soort bestand, encoding datum, encoding tools, beeldgrootte, audiotrack.

IMS Contentpackage
Ook voor het transporteren van video- en audiobestanden met behulp van een IMS Contentpackage is het getID3 erg handig. Een contentpackage bevat een XML-bestand (imsmanifest) dat de in het pakket aanwezige bestanden beschrijft. Ook hier is het handig als al die ’technische’ metadata automatisch toegevoegd kan worden.

Foto’s
Om het verhaal van gisteren helemaal af te maken: getID3 kan ook de in foto’s aanwezige EXIF-tags lezen!

Eisen voor ELO’s, repositories en aanverwante producten
Het zal je niet verbazen dat, net als gisteren, ik van mening ben dat ik deze reeds in audio- en video-bestanden aanwezige metadata niet nogmaals moet hoeven in te voeren bij de upload van zo’n bestand.ata niet nogmaals moet hoeven in te voeren bij de upload van zo’n bestand.