Waarom tagging werkt

 Gepubliceerd door om 11:02  Internet
okt 012005
 
“At the start, let me confess that I struggled with this topic. From my first encounter with tagging (on systems such as del.icio.us & flickr), I could feel how easy it was to tag. But it took me a while to understand the cognitive processes at work. What follows is Rashmi’s theory of tagging – my hypothesis about the cognitive process that kicks into place when we tag an item, and how this differs than the process of categorizing. In doing so, my hope is to explain the increasing popularity of tagging, and offer some ideas regarding the design of tagging / categorization systems.”

(bron)

Rashmi Sinha schrijft op haar blog een heel leesbaar stuk over het verschil tussen het gebruik van categorieën (één hokje) versus het gebruik van tagging (veel hokjes) voor het indelen van foto’s, favorieten etc.
Het is een herkenbaar proces en bijbehorend probleem al vraag ik me wel af hoe ze bijvoorbeeld denkt over het verschil tussen FURL en del.icio.us. FURL gebruikt namelijk weliswaar categorieën, maar heeft ook de mogelijkheid meerdere categorieën aan hetzelfe object toe te voegen + daarbij de mogelijkheid om trefwoorden toe te voegen (tags?). Een combinatie van structuur aangevuld met redelijk wat vrijheid dus.

Het artikel doet overigens ook vermoeden dat tagging wel eens een blijvertje kan blijken te zijn. Want een toepassing die beter aansluit bij hoe wij ‘intern werken’ krijgt altijd de voorkeur boven werkwijzen die daar verder vanaf staan.

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “Waarom tagging werkt”

Reacties (4)
 1. In dit verband is het wel aardig om te wijzen op een artikel "Ontology is Overrated: Categories, Links, and Tags" van Clay Shirky dat ik eind mei toevallig tegenkwam toen ik op zoek was naar literatuur over tagging/folksonomy.
  Het artikel is ontstaan uit twee presentaties: respectievelijk de O’Reilly ETech conferencie in maart ’05: "Ontology Is Overrated" en de IMCExpo in April ’05: "Folksonomies & Tags: The rise of user-developed classification."
  Je vind het artikel (18 A4-tjes maar erg interessant!) op deze website

 2. Hoi Fred,

  Inderdaad schitterend stuk van Clay Shirky. Ik heb net mijn FURL-archief zitten doorzoeken maar daar komt hij niet in voor, terwijl ik wel een uitdraai van een paar weken geleden hier naast me heb liggen. Het was perfecte leesstof voor in de trein. De voorbeelden waarmee hij zijn verhaal duidelijk maakt zijn ijzersterk.
  Alsnog maar even aan mijn archief toegevoegd.

 3. Interresant…

 4. Er zijn natuurlijk ook reacties op dat stuk van Shirky gekomen.
  Begin maar eens te lezen bij http://www.peterme.com/archives/00055

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.