Tags on a Cloudy day

Terwijl de regen en lagere temperaturen buiten (+ een nieuw dakraam dat vanochtend geplaatst is) er voor zorgen dat het hier binnen veel beter blog-weer geworden is, aandacht voor een andere soort wolk: TagCloud.
Overigens weet ik heel zeker dat ik een tijd geleden al weer voor het eerst bij Gerard over TagCloud gelezen heb, maar ik kan de post daar niet meer vinden. Hoe dan ook, na er zelf wat mee gespeeld te hebben en een heel aardige update, voldoende reden er nog wat over te schrijven.
Wat is TagCloud
TagCloud is een gratis dienst die op het moment, hoe kan het ook anders, in bèta is. Je kunt er een account aanmaken en dan ‘clouds’ aanmaken. Een cloud bestaat uit een aantal RSS-feeds die je zelf toevoegt, één voor één of aan de hand van een OPML-bestand.
TagCloud haalt de berichten uit de RSS-feeds op en doorzoekt die dan. Op basis van de beschikbare tekst worden automatisch tags gegenereerd. De feeds hoeven dus zelf geen speciale codes of zo te hebben.

Test met OPML
De mogelijkheid om OPML te gebruiken nodigde natuurlijk direct uit om de OPML van de feeds in mijn feedreader toe te voegen.

Tagcloud - Klik voor grotere versie

Het importeren van de 258 feeds ging redelijk probleemloos, maar de cloud zelf wordt er toch tamelijk traag van.

Tagcloud - Klik voor grotere versie

Het resultaat ziet er ongeveer als de afbeelding hierboven uit. Het is vergelijkbaar met de tagclouds die je ongetwijfeld kent van flickr, technorati of individuele weblogs zoals Weblog zonder haast.
Als je op een van de woorden klikt, dan kom je bij een pagina waar je een aantal berichten ziet die door TagCloud aan die tag zijn gekoppeld.

tagcloud - Klik voor grotere versie

Stop Word List
Zoals gezegd, de tags worden uit de tekst gehaald en het is maar goed dat je een zogeheten “Stop Word List” kunt aanleggen. Dat zijn woorden die je zeker niet in het overzicht met tags wilt hebben. In het eerste tag-overzicht kwamen nog veel bekende woorden als “een”, “veel” etc. voor. Ook de namen van de verschillende nieuwsbureaus kwamen veel voor, ik had in de eerste versie ook gewoon de RSS-feeds van een aantal kranten, planet internet etc. toegevoegd, maar dat bleek niet handig omdat die in verhouding heel veel berichten leveren en daardoor voor een onbalans in de wolk zorgen. Sommige plaatsnamen krijgen bijvoorbeeld heel veel nadruk omdat daar de nieuwsbureaus gevestigd zijn en om “Den Haag” en “Amsterdam” nu op de zwarte lijst te zetten gaat ook weer wat ver.

Tagcloud alles - Klik voor grotere versie Tagcloud zonder nieuws - Klik voor grotere versie

Hierboven zie je links alle feeds en rechts het resultaat na het verwijderen van de feeds van de kranten etc.

Tagcloud XML
Het lijkt wel alsof de verschillende diensten beginnen door te krijgen dat het beschikbaar stellen van een API of andere manier om uitbreidingen te realiseren voor een dienst dé manier is om je gebruikers voor jou te laten denken.
Ook Tagcloud doet sinds kort zoiets. Ze bieden de tagcloud namelijk ook in XML-formaat aan in plaats van alleen in HTML-formaat.

tagcloud XML - Klik voor grotere versie Tagcloud als Flash - Klik voor grotere versie

Eric Dolecki gebruikte de XML-variant die je hierboven aan de linkerkant ziet om een Flash-variant van de cloud te bouwen (zie screendump aan de rechterkant) en schreef er een tutorial over.
Ik heb nog niet met de bronbestanden gespeeld (moet eerst Flash weer herinstalleren), maar zag in de broncode dat hij zijn site-url op het moment in de Flashcode heeft staan (‘hardcoded’) en dat is natuurlijk niet handig. Je zult nu dus zelf met Flash aan de slag moeten om iets te kunnen met zijn voorbeeld/versie. Moet beter kunnen (maar heb ik effe geen tijd voor).

Samenvattend
* Leuk concept.
* Geen tags hoeven invoeren is ideaal.
* Vergt wel de nodige tijd om een goede lijst met te negeren woorden aan te leggen.
* Is natuurlijk minder nauwkeurig dan handingevoerde tags
* Is met name geschikt voor clouds.
* Real-time genereren van de cloud wordt traag bij veel feeds.
* Het is moeilijker om bij een bericht een beperkt aantal tags voor verder lezen te plaatsen. (is dat zo? hmm, nog eens over doordenken).
* De “Search Related Info” leverde mij nog in geen enkel geval nuttige info op.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
18 jaren geleden

Een stukje heb ik er niet over geschreven, wel heb je ‘m misschien voorbij zien komen in mijn Furl-archief, ergens rond 6 juni.

Ik geloof trouwens niet dat dit concept zal aanslaan, zeker niet zolang alle ‘klikverkeer’ richting de TagCloud site wordt gedirigeerd. Wie een tag cloud aanlegt voor z’n eigen weblog, wil dat niet. Voor blogsoftware als WordPress, Pivot en ExpressionEngine zijn al veel betere plugins beschikbaar.

De tag cloud zal -als vervanger van rubrieken- in de toekomst wel eens een standaard blogfunctionaliteit kunnen worden. De toch wat omslachtige service van TagCloud heeft niemand dan nog nodig.

Pierre
18 jaren geleden

Ah, nou ja, ik wist in ieder geval nog dat ik de site via een link van jou gevonden had. Grappig is overigens dat de laatste paar dagen opeens veel meer weblogs over TagCloud beginnen te schrijven. Was je er toch weer vroeg bij. :-)

De gebruiksvoorwaarden voor de XML-versie zijn flexibel. De site zegt "It’s not required, but we request that your tags link back to TagCloud, and we would always appreciate a link to our site so other people can learn about our service."
Je zou de TagCloud dus ook kunnen koppelen aan je eigen site.

Belangrijk verschil is uiteraard dat jouw tagcloud alleen de tags van jouw site bevat. Met TagCloud krijg ik de tags van 285 RSS-feeds die ik zelf gekozen en en zelf lees. Met dat grote aantal feeds is het wel handig om te zien wat de "buzz" is op een bepaald moment.

Hans on Experience
18 jaren geleden

@pierre en gerard: je kunt er naast je RSS feed natuurlijk ook je eigen delicious, furl en flickr feeds ‘in hangen’. Dan worden die tags dus ook meegenomen. Dat van die OPML file van alle feeds heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ga ik zeker doen. Je heb me op een idee gebracht.

Pierre
18 jaren geleden

@Hans: Klopt. Had ik niet genoemd. Mijn Flickr- en FURL-feeds zitten in die OPML-file en kwamen zo ‘automatisch’ in TagCloud terecht.