Skype: the attack of the clones

Het heeft eigenlijk nog lang geduurd, maar de laatste tijd zijn er (weer/eindelijk) een aantal diensten/tools verschenen die op zijn minst volgens de media de strijd met Skype aan gaan. Zo bericht Webwereld vandaag: “Skype krijgt concurrentie in de vorm van Gizmo“. Vorige week heb ik wat gespeeld met jajah maar was daar eigenlijk te weinig van onder de indruk om zelfs maar een bericht over te schrijven. Een andere speler is Teleo. Maar zijn het echt concurrenten?
Als je Skype Journal mag geloven (natuurlijk) niet. Overigens is het wel interessant de berichten daar te lezen, want hoewel ze niet objectief zijn, zijn de feitelijke verslagen van de eigen test en ervaringen met de concurrende tools gewoon goed. Als er een zwak punt in een van de tools zit, dan vinden ze dat.

Op zich is het wel grappig dat waar jajah duidelijk steken laat vallen bij het ontwerp van de interface (maar wel ook met skype-gebruikers kan bellen), Gizmo het veel beter doet op het gebied van de interface, maar weer alleen via SIP kan bellen. Teleo op haar beurt heeft geen gratis versie, alleen een 30 dagen proef. Ook de mate waarin het de tools lukt door firewalls heen te werken (een van de sterke punten van Skype) verschilt en kan overigens niet beter worden dan bij Skype, want dat werkt “altijd”.

Een ander mogelijk punt om zich op te onderscheiden zouden de belkosten kunnen zijn, maar het blijkt dat de meeste aanbieders juist daar hun winst moeten halen en met de kleine marges die er te behalen zijn als je het hebt over een paar cent per minuut is het ook daar moeilijk je te onderscheiden. En als je één cent per minuut duurder bent dan de concurrent die een gesprek voor twee cent per minuut aan kan bieden, ben je dus wel even 50% duurder!

Een Skype-killer moet op alle vlakken beter zijn, ben je dat niet dan ga je het niet redden. Waar ik dus een paar maanden geleden nog optimistisch was bij het verschijnen van Ineen is de kaart met actieve gebruikers nog steeds erg leeg. En ik vrees dat dat voor de andere concurrenten ook het geval zal blijven als ze niet gas bijgeven.