Skype killer?

“With Ineen, the first fully-featured open source and open-standards compliant audio and videoconferencing desktop tool is here.”

(bron)

Robin Good is aan de slag gegaan met Ineen, een gratis, “open source en open standaarden” audio- en videoconferencing tool voor op de desktop. Dus ook maar even gedownload en geïnstalleerd.
Ineen, dat gebaseerd is op de code van Xten, maakt, in tegenstelling tot Skype, gebruik van SIP voor de onderlinge communciatie. SIP heeft als grote voordeel dat je niet aan één client/toepassing vast zit. Er zijn een aantal softwarematige en hardwarematige implementaties.
Ineen is er daar één van.

Ineen - Klik voor grotere versie

Het is een bundel van toepassing en gratis abonnement op het ineen.com netwerk. Ineen bouwt op de code van Xten. Die brengen een gratis (lite) versie uit die er vergelijkbaar uit ziet, maar met een veelvoud verschillende SIP-servers verbinding kan maken.

X-Lite - Klik voor grotere versie Microsoft Windows Messenger - Klik voor grotere versie

Ook Microsoft levert in Windows Messenger 5.x ondersteuning voor SIP. Je kunt daar zelf je eigen SIP-server opgeven.

Het kunnen verbinden met anderen SIP-servers heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld zelf een eigen interne SIP-server kunt opzetten en daar ook je eigen adressen hebt (bijvoorbeeld [email protected] of zo). Voor persoonlijk gebruik en gebruik in het onderwijs heeft Brebeke een gratis SIP-server beschikbaar (er zijn er meer).

Als je zo’n SIP-server hebt draaien, dan heb je voor het SIP-verkeer dus niet meer speciaal zoiets als Click-to-Meet meer nodig. Je kunt dan videoconferencing verbindingen opzetten met meerdere personen, die verschillende software/hardware gebruiken.

ONDO Sipserver - Klik voor grotere versie

Belangrijkste potentieel struikelblok is het aantal poorten dat je open moet hebben staan in de firewall. Want hoewel ik de SIP-server geïnstalleerd kreeg en ook wel op meerdere computers hier een SIP-client kon installeren, bleek het opzetten van een verbinding zelfs hier op het interne netwerk nog niet te lukken.
Ik denk dat ik de Ineen-client maar eens een weekje of zo ga testen. Mijn ineen nummer is: [email protected]
Ik kan niet garanderen dat ik hem aan heb staan, en de webcam hangt er sowieso nog niet standaard aan, maar als je op zoek bent naar plek om naar te bellen, ga je gang.

Wat ik me wel nog afvraag is wat het business-model achter Ineen is. Geld verdienen ze er zo niet aan. Ik kan me alleen voorstellen dat ze ook services leveren en dit gebruiken om ervaring op te doen.