Elgg 0.1 Alpha beschikbaar

Een tijdje geleden vertelde ik dat het de bedoeling was dat Elgg als open toepassing beschikbaar zou komen (zie ook de andere posts daarover).
En vandaag was het dan eindelijk zover: Elgg 0.1 Alpha is beschikbaar.
De installatieprocedure is nog volledig handmatig (zelf een config-bestand aanpassen, de databases maken op basis van een SQL-script etc.) en er zitten nog een paar kleine foutjes is, maar na een half uurtje werkte het.
Er zijn een tweetal problemen die ik na de installatie tegen kwam:
* \_icons\data\default.png ontbrak in de zip-file. Dat is het defaul icoontje dat voor een gebruiker getoond wordt als hij/zij er zelf geen heeft toegevoegd. Gewoon even een leuk plaatje van iets dat als hoofd kan dienen zoeken en onder die naam daar opslaan en de foutmelding is weg.
* in het bestand units\friends\friends_edit.php moet op regel 31 een @ voor de functie-aanroep van getimagesize() zodat er geen foutmelding getoond wordt als de friends-lijst leeg is.

Vervelend is overigens dat je de installatie alleen op root-niveau van de website kunt uitvoeren. Als je niet een server hebt waar je een subdomein voor elgg kunt aanmaken, kun je er nu dus nog niet mee aan de slag.

Ook raar was (vond ik) dat er (nog) geen administrator-interface blijkt te zijn. Die had ik in ieder geval verwacht met daar bijvoorbeeld mogelijkheden om direct gebruikers toe te voegen, of een overzicht te kregen van geregistreerde gebruikers, aantal bezoekers, het aanpassen van de beschikbaare schijfruimte per gebruiker (is nu standaard voor iedereen 10MB) etc. etc.
Wat dat betreft is het dus inderdaad nog een echte alpha-versie.

Door het ontbreken van die admin-opties is er nog niets wat je in de te downloaden versie kunt doen wat je niet ook online bij Apcala.com kunt doen. Dus als je de functionaliteiten wilt testen zonder de alpha te installeren, kan dat ook daar.

Oh, en hoewel de site het heeft over “a ‘learning landscape’ system developed for LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) which encompasses weblogging, file storage, personal profiles, FOAF functionality and more. It has been designed for knowledge sharing within education”, kan ik bevestigen dat het werkt op Windows 2000 SP4, Apache/1.3.33 (Win32), PHP/4.3.10, MySQL 4.0.16