“De nephackers van Donner”

“In een tijd waarin veel gesproken wordt over de eigen verantwoordelijkheid van burgers, komt het cybercrime-voorstel van Donner vreemd over. De nieuwe definitie van hacken zou beveiliging wel eens een zaak van justitie kunnen maken. Want zelfs de slordigste, domste en sufste admin weet dat politie en justitie de ‘hackers’ zullen vervolgen die het systeem binnenwandelen. Ik vraag me af of justitie nu werkelijk zo’n signaal wil afgeven. Zou het niet veel beter zijn om slechte systeembeheerders ook te straffen?”

(bron)

Minister Donner van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee een hardere aanpak van computercriminaliteit mogelijk wordt (zie ook dit bericht). Daar is inmiddels heel wat kritiek op gekomen. Maurice Wessling is de oprichter van Bits of Freedom, een privacy- en burgerrechtenorganisatie voor de informatie­maatschappij. Hij heeft voor Webwereld een column geschreven over het onderwerp.
Wat mij daarbij opviel was deze uitspraak:

Maar wie niets kraakt of breekt is ook strafbaar. Wie een Windows computer binnenloopt waarvan de hele harde schijf gedeeld staat met de rest van de wereld, is ineens een ‘hacker’. Voorwaarde blijft wel dat de ‘hacker’ het niet per ongeluk deed (opzettelijk) en dat hij of zij geen toestemming van de eigenaar had (wederrechtelijk). Maar het begrip hacker gaat flink devalueren als dit voorstel ongewijzigd aangenomen wordt.

Dat lijkt me inderdaad wel heel erg ver gaan. Als je namelijk kijk hoeveel mensen hun beveiliging namelijk héél slecht ingesteld hebben staan en je haast uitnodigen daar misbruik van de maken, dan zie je dat dit wat ver gaat.

Overigens ook in de ‘echte’ wereld is het nog altijd zo dat er sporen van ‘braak’ zullen moeten zijn wil je bij je verzekering aandspraak kunnen maken op een vergoeding van het gestolene bij een inbraak. Als jij je voordeur open zet, moet je niet vreemd opkijken dat er iemand door naar binnen wandelt. Het verschil tussen een openbaar toegankelijke ruimte en een privégebouw wordt dan namelijk een stuk minder duidelijk zichtbaar. En dat is op internet al helemaal zo.