Is roken in een DVD uitleen toegestaan?

Het is zondag, dus er kan wel weer eens een niet ICT of Onderwijs gerelateerd bericht tussen door.

Zoals je ongetwijfeld weet is er sinds 1 januari 2004 het nodige verandert met betrekking tot roken op de werkplek.

Nu ga ik altijd naar hetzelfde DVD verhuurbedrijf (je weet wel de videotheek van vroeger, maar dan met DVD’s) bij mij in het dorp. Het bedrijf heeft baliemedewerkers die zelf erg rookverslaafd zijn. De eigenaar van het bedrijf heeft er blijkbaar niet zoveel problemen mee. Gevolg is dat zij regelmatig achter de balie staan te roken en dat dus ook in de rest van de zaak te merken is. Mijn vraag was (uiteraard), mag dit eigenlijk wel? Dit is toch ook gewoon een werkplek en géén horecagelegenheid.

Ik heb die vraag gesteld op de website van Roken en de Wet en kreeg een nogal verassend antwoord retour.
Geachte heer Gorissen,

Natuurlijk geldt het recht op de rookvrije werkplek ook voor de medewerkers van een videotheek. De werkgever moet maatregelen nemen die voorkomen dat de medewerkers hinder of overlast van tabaksrook ervaren. Die verplichte maatregelen moeten ook de eventuele hinder en overlast van toekomstige werknemers voorkomen. In theorie zou ook iemand met ademhalingsklachten zonder problemen in de videotheek moeten kunnen werken.

U heeft als klant echter geen rechten met betrekking tot het rookbeleid. Bezoekers en consumenten worden vooralsnog niet door de tabakswet beschermd.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de site www.rokenendewet.nl. Vanzelfsprekend kunt u ons ook telefonisch bereiken (070-3120440).

Dus het mag niet, maar ik kan er wettelijk geen bezwaar tegen hebben. Raar eigenlijk. Natuurlijk, ik weet het, ik zou er natuurlijk de eigenaar op kunnen aanspreken, of een ander verhuurbedrijf opzoeken. Maar ik woon nou ook weer niet in een grote stad met twintig DVD verhuurbedrijven.

Overigens is dat niet overal zo. Als iemand in de trein een sigaret op zou steken, kun je daar als medereiziger in wél bezwaar tegen maken. De NS heeft het rookverbod in de trein namelijk ook in haar huisregels opgenomen én stelt dat reizigers elkaar op basis van die regels kunnen aanspreken (met de tip om ook aan je eigen reisplezier te denken).