apr 242012
 

eBook cover Ik heb voor de workshop over Elektronische Boeken in het Onderwijs die ik vanmiddag verzorg een update gemaakt van de handleiding die ik in 2009 gemaakt heb over het maken van elektronische boeken.

Doordat ik (ook) nu maar beperkte tijd had om de handleiding te updaten heb ik een aantal keuzes moeten maken. Het is vanmiddag een groep waarvan ik heel precies weet wat ze ter beschikking hebben: een iPad 2 en een laptop met een zogeheten nieuwe Fontys werkplek: Windows 7 en o.a. Office 2010.

Voor de handleiding betekent dat, dat ik alle informatie over het maken van elektronische boeken op de Mac er uit gehaald heb (niet bijgewerkt). Je zult er dus geen (uitgebreide) informatie vinden over bijvoorbeeld iBook Author, daar hebben ze namelijk toch geen toegang toe. Dat blijkt overigens wel heel jammer, want voor dat soort interactieve iBooks is er nu eenmaal geen Windows variant die in de buurt komt qua gebruikersvriendelijkheid. Helaas.
Ook nu, net als bij de presentatie, zal het geen lineair van voor naar achter doorwerken van de handleiding worden. Afhankelijk van de vraag zullen we een aantal activiteiten gezamenlijk doen, maar het dient ook als naslagwerk voor na de workshop of als handreiking voor mensen die al tijdens de workshop sneller door willen.

epub_logo Elektronische Boeken in het Onderwijs | Mirror 1 | Via de iBookstore (EPUB 32MB)
pdf_logo Elektronische Boeken in het Onderwijs | Mirror 1 (PDF, 30MB)

[update] Excuus, de links naar de ePUB klopten niet.

Deel dit bericht:

  5 reacties aan “Workshop Elektronische boeken in het Onderwijs – Handleiding”

 1. Mooie samenvatting. Ken je deze?
  Booktype http://www.sourcefabric.org/en/

  • Hoi Johannes,

   Nee, ik kende hem niet. Ik heb net even de online demo uitgetest. Het importeren van mijn toch 100% valide ePUB ging nog niet helemaal. De plaatjes werden niet goed geïmporteerd (Booktype maakt altijd een map “static” waar ze in moeten staan, terwijl ze bij mij in “../Images” staan). De subkoppen (H2 en H3) werden op hetzelfde niveau als de hoofdstuktitels (H1) gezet. en de PDF generatie liep vast. Kortom, nog niet helemaal direct bruikbaar. Maar het concept van samen online aan een boek werken waarna je dat eenvoudig naar verschillende formaten kunt exporteren ziet er mooi uit.

   (p.s. ik weet dat ik de fouten ook bij de makers kan melden, maar dat kost me op dit moment simpelweg even wat veel tijd)

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.