Menu
Categorieën
Documentscanner voor een papierloos thuiskantoor
3 mei 2011 Hardware

Het zal inmiddels al lang geen geheim meer zijn dat ik niet zo van papier hou. Geef mij iets op papier en ik raak het kwijt, laat het ergens liggen, kan het niet meer vinden en na een jaar gaat het in een doos mee met de lokale sportvereniging die het dan komt ophalen. Ik moet bekennen dat op mijn werk de hoeveelheid papier aardig aan het afnemen is, maar thuis nog lang niet. Officiële documenten zoals polissen van verzekeringen, rekeningen / facturen, maandoverzichten van de meest uiteenlopende zaken. Ze komen heel vaak nog op papier. Niet van iedereen overigens, KPN, ING, UPC, T-Mobile sturen me al (bijna) geen papier meer. En dat is fijn. Maar het zou mooi zijn als ik dat voor de andere zaken ook zou kunnen doen.

Nou begrijp ik dat ik een aantal van die papieren tamelijk lang móet bewaren, dus meteen weg gooien is niet handig. Het is sowieso meestal wel handig om een elektronische kopie te hebben van documenten die je dan door de papierversnipperaar jaagt (ja, die heb ik wel al een paar jaar staan).
Op mijn werkplek in Eindhoven staat een stevig kopieerapparaat. Dat kan niet alleen kopiëren en printen, maar ook scannen. Gewoon stapeltje papieren erin leggen, je nummer invoeren en je krijgt een mooi PDF document (zwart/wit, dubbelzijdig indien gewenst) in je mailbox. Ideaal, maar niet iets om tijdens werktijd met je privé documenten te doen, en het heen en weer sjouwen van een paar ordners is ook niet echt handig.

Ik heb hier een multifunctional staan, een printer/scanner combinatie. Maar die is niet echt geschikt voor wat grotere hoeveelheden scanwerk. Je wilt niet elk document dat je binnen krijgt handmatig verwerken/scannen, zeker niet als het dubbelzijdig is. Dus ging ik op zoek naar consumenten kwaliteit scanners met sheetfeeder en dubbelzijdige scanmogelijkheid. Ik kon me namelijk niet voorstellen dat ik de enige zou zijn die zo’n apparaat voor thuis zou willen hebben.
De oogst valt tot nu toe een beetje tegen. Ik was namelijk niet van plan om meer dan 1000 euro voor zo’n scanner te betalen en een aantal van de modellen gingen daar toch al gauw overheen. Ik heb de lijst voorlopig beperkt tot een Xerox DocuMate 3220 (ongeveer 322 euro) of een Plustek SmartOffice PL 1530 (ongeveer 349 euro).

Het verwarrende in veel van de beschrijvingen vond ik de informatie over Simplex en Duplex scannen. Soms werd er gesproken over Duplex (dubbelzijdig) scannen, maar dan moest je eerste de ene kant van de vellen laten scannen, in de software aangeven dat nu de andere kant kwam, de vellen omdraaien zodat de andere kant ingescand kon worden. Bij deze twee modellen zou dat niet zo moeten zijn maar zou je meteen beide kanten moeten kunnen laten scannen.

Een ander moeilijk punt is dat ik bij sommige scanners (niet bij deze twee) tamelijk negatieve reviews tegen kwam waarbij het vastlopen van het papier tijdens het scannen het meest voorkomende probleem was. Voor deze twee modellen heb ik nog geen reviews/filmpjes/beschrijvingen gevonden waaruit blijkt dat zij daar geen last van hebben (maar ook niet dat ze er wel last van hebben).
Al met al is het dus een zoektocht die wat moeizamer verloopt dan ik gehoopt had. Dus daarom ook de vraag aan jullie: hebben jullie ervaring met een scanner voor thuis die dubbelzijdig en met sheetfeeder snel documenten naar PDF kan scannen? Ik hou me aanbevolen voor jullie tips!

"24" Comments
 1. Hoi Pierre,

  De Fujitsu Scansnap S500 is een goede keuze.
  Hij is aan de dure kant, maar hij doet het altijd, hij is erg snel en neemt weing ruimte in beslag.

  Duplexer, automatische zwartwit/kleur en blanco pagina detectie, 1-push pdf creation. Mooi dingetje.

 2. Ik heb jaren geleden een Canon LiDE 200 gekocht om precies hetzelfde te gaan doen als jij. Prima scanner maar als flatbed scanner (achteraf gezien) bepaald niet handig om dubbelzijdige stapeltjes papier weg te werken, daar wil je dus echt een document scanner met sheetfeeder voor.

  Ik ben benieuwd waar je op uitkomt hoewel een recenter model van de door Bart aangeraden Fujitsu Scansnap (de S1500) er uitstekend uitziet voor iets meer dan 400 euro. Handig dat gisteren net Google Shopping beschikbaar is gekomen 😉

 3. @ Bart, @ Raymond, @ Ahrend

  Dank voor jullie reacties!
  Ik was al verbaasd over de S500 omdat dat een oud model is. Maar de S1500 ziet er goed uit. Ik begrijp uit dit filmpje dat hij twee camera’s heeft en daarom (zo te zien) razendsnel dubbelzijdig kan scannen. Ook de software die er bij zit en het feit dat hij een veelvoud van papierformaten door elkaar heen lijkt te kunnen scannen vind ik heel positief.

  In het livehacking stuk wordt de ScanSnap S300M genoemd. Die is iets goedkoper en iets compacter, maar volgens mij niet zo dat ik hem zomaar elke dag mee zou nemen. Lijkt me ook niet nodig. Dan denk ik dat ik meer heb aan de zo te zien net wat hogere snelheid van de S1500.

  Het feit dat ik hem dicht kan klappen als ik hem niet gebruik waardoor hij zo compact mogelijk op mijn bureau staat en zo min mogelijk stof vangt is wat mij betreft ook een pluspunt.

  Ik heb de S1500 zien staan bij Redcoon voor 413,48 euro (inclusief de verzendkosten). Dat is inderdaad wat duurder dan de andere twee die hierboven staan. Bij Racoon staan een heleboel reviews gelinkt die niet allemaal even positief zijn. Maar het lijkt er ook een beetje op dat het afhankelijk is van wat je met de scanner wilt doen. Voor het scannen van foto’s is hij niet geschikt vanwege de 600dpi resolutie.

  De volgende stap zou dan ook zijn om na te denken of ik mijn boeken aan een van deze processen wil onderwerpen: Optie 1, Optie 2, Optie 3 🙂

 4. Als ik het zo bekijk is de S1500 precies het apparaat wat ik zou kopen en inderdaad, het vervult een hele specifieke functie dus zolang je niet poogt afwijkende formaten (>A4) of foto’s e.d. er mee te scannen, zou het perfect moeten werken.

  Het digitaliseren van boeken zou een perfecte volgende stap zijn hoewel ik als bibliothecaris en boekenliefhebber gruwel bij het idee om mijn boeken te verminken. Nonfictie misschien dan maar 🙂

  PS. Optie 1, stoer maar lijkt me een duur ding weer, optie 2, praktisch maar ik zie het bloed al in de vloerbedekking met mijn handigheid en dat gezegd hebbende is een optie 3 combinatie van workmate en cirkelzaag iets waar je mij beter niet in de buurt kunt laten 🙂

 5. Ja, het stuk snijden van boeken gaat mij ook wel aan het hart. Het punt van digitaliseren is immers dat je het boek de moeite waard vindt om te bewaren. Het daar eerst stuk voor maken lijkt erg tegenstrijdig.
  Wellicht daar dan toch maar zo’n boekscanner aanschaffen…149 euro is bijna net zo veel als een goede cirkelzaag. En veel minder gevaarlijk! 😉

 6. Die Ion had ik sinds 1 van de elektronicabeurzen in mijn bookmarks zitten. Ben wel benieuwd hoe goed die in de praktijk werkt want a. 2 pagina’s per seconde scannen zoals het filmpje optimistisch meldt is lariekoek als je telkens handmatig dat ding er af moet tillen, pagina om moet slaan en dat ding er weer op zetten, b. lijkt me dat met een (dik) boek in pocketformaat ook niet goed werken en c. is de transformatie van een foto van pagina’s naar 1 handig ebook voor op de ereader (waar ze mee schermen in het filmpje) ook gegarandeerd niet zo eenvoudig als ze het doen voorkomen.

  Die prijs van 149 euro is dan wel weer sympathiek

 7. Ik kon me niet inhouden. Ik heb in ieder geval zo’n ION besteld. Eens zien wanneer ze leveren. De ScanSnap volgt waarschijnlijk ook, tenzij ik vandaag heel erg goede andere tips krijg! 🙂

 8. Mooi dat je ze bestelt (nou ja, behalve de milde golven van jaloezie dan) .. kan ik profiteren van jouw ervaringen voordat ik er zelf geld tegenaan gooi 🙂

  Zeker naar die ION ben ik benieuwd. Ik merk dat ik steeds meer en meer mijn ereader en tablets gebruik voor ebooks dus die zou heel interessant kunnen zijn. Ik heb ook nog een paar duizend strips in de kast staan die ik best als ebook wil zonder ze kapot te snijden.

 9. Hier staat de S1500 voor 400 euro: comcom.nl

 10. @ Ilse Ah, handig, scheelt weer bijna 20 euro.

 11. Hier een vergelijking op Kieskeurig

  En nog een filmpje over de S1300: http://youtu.be/qdPXj3Y-boo
  Direct in Evernote, compact en de prijs is ook heel ok!

 12. Belangrijkste verschillen tussen de S1300 / S1500 / S300 zitten zo te zien in de prijs (de S1500 is het duurst), de scansnelheid (de S1500 is het snelst met 20 pagina’s per minuut versus ongeveer 4-8 voor de S13000), de afmetingen/gewicht (vind ik niet zo belangrijk, maar de S1500 is het zwaarste) en de resolutie (S1500 kan 600dpi aan, de S1300 maar 150dpi).

 13. @Pierre: Dus welke gaat het worden? 😉

 14. De S1500 is besteld. 🙂
  Ze zullen morgen (5 mei) wel niet leveren, wordt dan dus vrijdag.

  Het is maar goed dat ik het bureau hier op de studeerkamer nu een stuk leger heb na het opruimen. Dan is er tenminste weer plaats voor een extra apparaat. 😉

 15. Ik ben heel benieuwd hoe beide apparaten je zullen bevallen. Ga je alles in Evernote zetten?

 16. Ik zal hier zeker berichten over mijn ervaringen. Ik ben nu nog geen Evernote gebruiker, het beviel me niet zo als vergaarbak voor alles. Is dus ook niet mijn eerste test. Ik wil eerst even kijken hoe het met de bijgeleverde software gaat, die is zo te zien redelijk uitgebreid.

 17. Gefeliciteerd met je aankoop 🙂

  Ik zag dat er Acrobat 9 bij zat en ben ook wel benieuwd naar die bijgeleverde software. Mijn eerdere ervaringen met iets als Paperport (jaren geleden toegegeven) waren niet dermate en met de tagging/notitieboeken mogelijkheden van Evernote ging het me een stuk beter af. Plus, mooi in de personal cloud met fraaie webversie en apps voor iOS en Android 😉

 18. Ik heb vandaag ook de ION book saver besteld :-).
  Ben heel benieuwd! Ik heb nu al zin om al mijn methodeboeken te digitaliseren (ben docente Nederlands VO). Ik vroeg me wel nog even af wat voor bestandstype het uiteindelijk zal worden. Iemand een idee?
  Ik zie het namelijk al helemaal zitten om te projecteren op digibord.
  Wanneer hij binnen zal zijn weet ik nog even niet, dat wordt nog niet duidelijk na de bestelling geplaatst te hebben. Hij is even niet op voorraad, maar op de website staat nog wel dat hij snel leverbaar is.

 19. @ Ilse Volgens mij worden het PDF’s. En ik ga mee met je zitten duimen want ik heb ook de ION gisteren besteld.
  De ScanSnap werd overigens vandaag al om 12:00 uur afgeleverd en ik heb al flink zitten scannen. Blogpost komt er aan.

 20. Zojuist ook gevonden welk bestandstype: http://www.engadget.com/2011/01/08/ion-book-saver-hands-on/
  Zoooo, toch vandaag al, ondanks 5 mei. Ik ben jaloers! Ik wil ook heel graag zo’n scanner, maar of ik hem ook echt aan zal schaffen weet ik nog niet zeker. Het is wel weer een uitgave…
  Ik kijk uit naar je blogpost!

 21. Het bericht met de eerste ervaringen staat hier

 22. Interessant stuk!
  Mijn twijfel voor wat betreft aanschaf zit hem ook in het feit dat het me best een klusje lijkt om het administratief goed op te zetten. Daarbij komt dan dus ook nog het door jou beschreven karweitje van de naamgeving. Ik wil de boel graag automatisch in Evernote zetten, daar zal het probleem hetzelfde zijn ( eigenlijk nog uitgebreider, want daar moeten ook nog passende tags bij).
  Even voor mijn idee, want ik weet nog niet hoe ik dat nu voor me moet zien: als het direct in Evernote terechtkomt, is het dan daarnaast ook nog lokaal opgeslagen, op de harde schijf dus?
  Bedankt in elk geval hoor, voor de review en het antwoorden alvast 🙂

 23. Hoi Ilse,

  Zie dit bericht voor uitleg over de combinatie met Evernote.

Reacties zijn niet toegestaan
*