Menu
Categorieën
Gratis eBook: Presenteren met de iPad
21 februari 2011 eBooks

Als mobiel apparaat vind ik de iPad prima geschikt voor het verzorgen van presentaties. Ik heb al een aantal keer mijn laptop thuis gelaten als ik ergens een presentatie moest verzorgen en de iPad rechtstreeks aangesloten op de beamer.

Het enige nadeel op dit moment is het “verbonden” zijn aan de beamer via een kabeltje, maar dat is van de andere kant ook wel prettig omdat je niet afhankelijk bent van het aanwezige draadloos netwerk tijdens je presentatie.
Ik heb een korte handleiding gemaakt voor het gebruik van Keynote op de iPad. Daarnaast vind je in het eBook verwijzingen naar andere tools die ook allemaal gebruikt kunnen worden om vanaf de iPad te presenteren.
Omdat MagicScroll wat moeite had met het juist online weergeven van het ePUB document, heb ik hem ook maar even als PDF beschikbaar gemaakt.
Presenteren met de iPad (EPUB 571KB)
Presenteren met de iPad (PDF, 2MB)

Downloaden van de EPUB-versie naar je iPad, iPhone of iPod Touch is heel eenvoudig: zorg dat je het gratis iBooks geïnstalleerd hebt staan en klik dan op de link in dit bericht. Het eBook wordt dan gedownload naar je apparaat en je krijgt de optie om hem in iBooks te openen.
En natuurlijk kun je hem ook lezen op je Android apparaat, je eReader met EPUB ondersteuning of een Mac/Windows client.

Deel dit bericht:
"20" Comments
 1. Ha, op de innovatiedag afgelopen donderdag mocht ik m’n iPad niet eens gebruiken aangezien ze e.o.a. software gebruikten voor de opname van weblectures! Belachtelijk toch?

  Trouwens, ik ben niet zo lang meer bezig als ‘iPad-man’ op de VU, maar zal je blog wel blijven volgen, blijft ook erg nuttig voor Apple-fanatici :P.

 2. Beetje jammer, want gezien de hardware en setup die ze gebruikten hadden ze best gebruik kunnen maken van zo’n epiphan apparaat in plaats van op software te vertrouwen. We hebben er hier nu ook zo eentje aangeschaft, maar van uitgebreid testen is het helaas nog niet gekomen (wellicht binnenkort tijdens een evenement met veel iPads).

  Leuk dat je blijft. Toch niet slecht als een weblog van iemand die zelf 98% van de tijd met Windows 7 werkt ook interessant is voor Apple-fanatici 😉

 3. STOP!
  Ik ben er ook ingetrapt!
  Kabel gekocht voor dertig euro: Niet projecteren dus!
  Het werkt alleen voor keynotes! Al het andere laat Apple niet toe!

  • Ik zou zeggen: lees het eBook even. Dan vind je ook een best lange lijst met ander applicaties op dit gebied die VGA-uit ondersteuning hebben en te gebruiken zijn in combinatie met de kabel.

   Het boek legt overigens ook uit dat het inderdaad zo is dat je zonder jailbreak niet zomaar alles via die VGA kabel kunt laten zien.

 4. Deze publicatie ga ik eens aandachtig lezen. Dank voor het delen.

 5. Pierre, Je bent weer onnavolgbaar. Dank je wel voor de tips en je how-to.

 6. Nog een tip voor wie met Keynote op de Mac presentaties wil maken voor Keynote op de iPad: op deze pagina staan tips bij elkaar (lettertypes, dia sjablonen, overgangen etc.) om er voor te zorgen dat de conversie zo probleemloos mogelijk gaat.

 7. Draadloos presenteren al mogelijk met de iPresent weView beta die door ict&smart mobile studenten ontwikkeld us voor #iFontys.

  Presentaties kunnen nonliniear doorlopen worden en verschillende interactie met het publiek zijn mogelijk (o.a pols, questions shares en interestindication) deze zijn in de presentatie te brengen.

  Beta wordt gepresenteerd op het #ifontys einevent 25 februari

  Uitontwikkeling met impart-it. Resultaat voir juli gratis in de appstore. Tevens ook ontwikkeld voor Android.

  Publicatie volgt

 8. @Ericsls Ik maak melding van iPresent in het boek met de vermelding dat hij nu nog in besloten bèta is.

  Bij mijn test met de huidige bèta had ik hetzelfde probleem als met Slidejockey: de link tussen iPad <-> Server <-> Laptop kwam niet tot stand. Van ervaringen van anderen met Slidejockey weet ik dat ook zij daar soms wel, vaak geen problemen mee hebben. En dat blijft blijkbaar op dit moment toch een uitdaging bij de gekozen draadloze architectuur. Als dat in iPresent en Slidejockey voldoende verholpen kan worden, dan worden dat mooie alternatieven voor de huidige werkwijze met kabel.

 9. Pierre,

  Complimenten voor deze handleiding. » KLASSE!

  In dit kader heb ik nog een tip voor een app die je bij presentaties zou kunnen helpen: Picture Link. Hiermee kan je interactieve slide shows maken.
  ~ Picture Link
  N.B. Er is ook een gratis Lite versie

 10. Cool, Picture link kende ik nog niet, ziet er mooi uit, ook als tool om interactieve productdemonstraties te maken op basis van screenshots die je dan weer aan elkaar linkt in de tool.

 11. Op YouTube een video die laat zien hoe Picture Link werkt:

  ~ Picture Link iPad application

 12. Heb er maar even een blogje aan gewaagd.
  Andere doelgroep die hier ook vast meer van wil weten.

 13. Dank voor het maken van deze handleiding: ik heb de epub-versie inmiddels in mijn ibooks staan. Heb verder nog geen ervaring met het maken van presentaties op mijn iPad maar wil er graag meer over leren. Even snel door het eBook bladerend, denk ik dat het heel veel goede basisinformatie aanbiedt. Dank dus!

 14. Ik heb met je mooie overzicht een collega met iPad blij gemaakt. Ik had er zelf (heb geen iPad) al het een en ander over bij elkaar gezocht maar buig met ontzag voor de meester.

  Bedankt! (ook namens anderen 🙂

 15. Bedankt voor deze handleiding. Die komt goed van pas!
  Ik ben een ipad aan het overwegen om college mee te geven en wil ook op de sheets kunnen schrijven tijdens de presentatie op college. Bv om formules af te leiden of sommetjes op te lossen.
  Wat is jouw advies qua software?

 16. @Gillian Er staat wel een tool in het lijstje (Infonet Presenter) waarmee dat volgens de beschrijving zou moeten kunnen, maar ik heb die nog niet getest (hij is niet heel goedkoop: €7,99).
  Waar ik wat meer mijn twijfels over heb is echter of je het schrijven met een stylus op de iPad wel zo goed gaat bevallen. Zie ook dit bericht dat ik daar vandaag over schreef.

  Als jij echter betere ervaringen hebt met een stylus op de iPad, dan hoor ik dat graag!

 17. Dank voor je reactie! Ik heb je stukje met grote belangstelling gelezen. Ik heb nog geen ervaring met welke stylus dan ook op de ipad. Ik moet binnenkort de keuze maken tussen tabletpc of laptop plus ipad.
  Ik geef mechanica en moet binnenkort over op tablet lesgeven omdat de borden simpelweg uit de collegezalen worden gehaald.
  Ik twijfel sterk omdat ik de tabletpcs te klein vindt om ook als laptop te gebruiken en ze als laptop voor mijn verdere werk qua perfomance me nog al tegenvallen (de bij ons standaard tablet kan windows 7 maar nauwelijks aan) en de IPAd nog net niet aan de lesgeefeis voldoet.
  Daarnaast vind ik de tablets duur: ik heb een high end 15″ laptop en een ipad voor 500 euro minder dan een 12″ tablet.
  Ik ga volgende week een weekje ipad testen. Ik hou je op de hoogte van mijn bevindingen!

 18. @ Gillian: Ik zou als ik jou was in ieder geval proberen te regelen dat je beiden ook lang genoeg mag testen (en bijvoorbeeld met verschillende stylussen op de iPad, zo duur zijn die per stuk ook weer niet) voordat je een keuze moet maken.
  Voor zakelijk gebruik (en dat is immers wat jij doet) stelt die 500 euro in aanschaf natuurlijk niks voor als het ene een werkbare combinatie oplevert en de andere niet.

  Als de standaard tabletPC die ze je aanbieden nauwelijks Windows 7 kan draaien, dan hebben ze daar dus een verkeerde keuze gemaakt. Ze bieden je immers ook geen netbook + ipad aan als alternatief.

  Ik hoor graag over je bevindingen!

Reacties zijn niet toegestaan
*