dec 282010
 

Nóg zo’n feature in iOS 4.2.1 waarvan ik niet echt enthousiast werd: Airprint. Zoals ik al schreef: wie wil er nou printen vanaf een iPad?

Één soort prints maak ik echter wel heel veel: PDF’s. Als ik iets uit een programma, vanaf een website, een declaratie etc. wil bewaren dan maak ik er op mijn laptop een PDF van. Zeker omdat we op het werk printer/scanners hebben die ook via de sheetfeeder meerdere vellen papier in no-time omzetten naar een PDF in mijn mailbox, vind ik het een ideale werkwijze.

Maar waarom ontbreekt de PDF printer dan op de iPad?

Waarom niet standaard in ieder geval één printer voor al die mensen die niet een nieuwe draadloze printer hebben aangeschaft of die niet een van de hacks gebruikt hebben om een ‘oude’ printer aan hun desktop te hangen voor gebruik vanaf de iPad?

Natuurlijk, in sommige programma’s kun je al PDF’s maken, Keynote, Pages en Numbers hebben dat ingebakken zitten. Maar vanuit Mobile Safari heb je die optie weer niet, terwijl het daar juist weer zo handig is. Even een routebeschrijving opgezocht? Print hem naar PDF zodat je hemt kunt mailen. Een bestelling geplaatst online? Print de bevestiging even uit naar PDF voor je eigen archief.

Voor statische pagina’s, dus pagina’s die niet het resultaat zijn van een ingewikkeld ingevuld formulier, kun je in Safari gebruik maken van Joliprint.com, dan kun je de URL waar je naar kijkt eenvoudig omzetten in een PDF. Maar dat werkt dus niet met de genoemde routebeschrijving of orderbevestiging.

Ik hoop dat Apple deze optie alsnog toevoegt bij een volgende update van iOS. De ruzie met Adobe zal toch niet zo erg zijn dat ze dit niet willen. Het zit immers als aparte optie al in de eigen Apple programma’s. Maar dit zou gewoon overal beschikbaar moeten zijn. Want als er één technologie is die Apple de nek om mag draaien, dan zijn het al die thuisprinters wel. Niet veel van deze digitale tijd!

Deel dit bericht:

  7 reacties aan “Waar is de PDF print optie op de iPad/iPhone?”

Reacties (7)
 1. Voor Mac-gebruikers is er een oplossing: Koop en installeer Printopia (of desnoods FingerPrint). Daarmee kan je niet alleen gewoon printen, maar ook PDF-printen naar een folder op je Mac of naar een Printopia-folder op DropBox:
  ~ En het werd Printopia…

  Nu nog wachten op een Windows/PC-variant

  • Nee, nee, nee, dat is geen oplossing. De iPad is prima in staat om PDF’s te maken, daar wil ik geen PC voor aan hebben staan. Daar komt bij dat dat dan alleen thuis werkt.

 2. OK. Dan heb ik je verkeerd begrepen geloof ik.

 3. Sorry, dan heb ik het niet goed uitglegd. Ik bedoelde gewoon iets als een PDF driver op de iPad zelf, zodat we eenvoudig PDF’s kunnen maken zonder tussenkomst van extrene apparaten.

 4. Op de iPad zelf, net zoals standaard op de Mac ook een PDF driver geïnstalleerd is dus.
  Nu is ie helemaal helder 🙂

  Tja… Waarom zou Apple dat niet doen?… Misschien dat Adobe dat niet zo leuk vindt?

  • Zou Adobe een kans voorbij laten gaan om een van hun formats op de iPad te krijgen? Lijkt mij onwaarschijnlijk. De bedrijven zijn niet echt vriendjes van elkaar, maar elke Mac wordt toch nog steeds met print naar PDF optie geleverd? En als het daar kan…..

 5. Misschien dat Evernote een beetje behulpzaam kan zijn in deze..??
  Het werkt niet perfect; maar van sommige webpages kreeg ik toch een nette “variant” te zien.

  Evernote als App op je iPad.
  En een Evernote Clipper Bookmarklet in je Safari zetten; http://www.mijnipad.net/evernote-web-clipper-ook-op-je-ipad/

  Een “clip” maken duurt wel behoorlijk lang!! En uh… ook echt niet perfect – maar ik heb wel een route Emmen-Leeuwarden kunnen maken; maar de kaart klopte niet (via ANWB site).

  Kan een oplossing zijn voor “kleine dingen”….

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.