Menu
Categorieën
De kracht van Open Source op de fiets
28 juni 2010 Persoonlijk

Toen ik begin dit jaar voor het eerst kennis maakte met het fietsen op een ligfiets, kwam ik er ook achter dat de ANWB-routeplanner voor de fiets verre van foutloos was. En Google Maps heeft dan weliswaar enige ondersteuning voor wandelaars, maar fietsers kunnen er beter even nog geen gebruik van maken. Veel informatie die noodzakelijk is voor het plannen van een tocht met de fiets ontbreekt er namelijk.

Nee, dan CloudMade, een gratis dienst gebaseerd op de OpenStreetMap data. Ik schreef er al eens eerder over, maar vandaag heb ik er voor het eerst ook echt gebruik van gemaakt. Op de fiets.

Helaas geen ligfiets. Dat avontuur staat voorlopig in de ijskast. Het aantal keren dat ik inschat tussen Deurne en Eindhoven op en neer te fietsen is te beperkt om aanschaft te rechtvaardigen. En voor tochtjes met de familie is het wat mij betreft ook niet het meest handige. Maar ik kon er toch niet aan voorbij dat als er nou bij uitstek een week zou zijn om eens te kijken hoe het naar mijn werk en terug fietsen zou bevallen, dan was het deze week wel.
Daar kwam bij dat mijn Giant ‘gewone stadsfiets’ afgelopen week zijn eerste echte onderhoudsbeurt in 10 jaar gekregen had waarbij ketting, derailleur en crankset vervangen waren. Hij fietste en schakelde dus weer als nieuw. Kortom, ik moest en zou vandaag met de fiets.

Ik kan alleen maar stellen dat het me prima bevallen is (OK, ik moet nog terug straks). De route die CloudMade voor me uitgestippeld had klopte perfect. Geen enkele fout en een prima te fietsen traject. Dat Helmond evenveel verkeerslichten als inwoners heeft kan het ook niets aan doen, maar de fietsroute door Nuenen ging over fietspaden die op Google Maps niet bekend waren. En de route tussen Stiphout en Nuenen ging door het bos over een fietspad heerlijk gelegen in de schaduw. Ik heb de route bijgehouden met de MotionX-GPS applicatie. Die heeft ondersteuning voor de multitask opties van iOS4 zodat mijn iPhone ook na aankomst in Eindhoven nog genoeg accu over had voor de rest van de dag (en de rit terug). Helaas is Trails nog niet aangepast voor multitasking. Die applicatie maakt zelf ook gebruik van OpenStreetMap voor de kaarten, maar stopt nu nog met het vastleggen van een track zodra je naar een andere applicatie overschakelt.

Ik heb de 24,9km afgelegd in 1 uur, 3 minuten en 8 seconden, een gemiddelde van 23,6km/uur. Je kunt de route hier bekijken. Niet gek op een gewone fiets, ik neem aan dat het straks wat rustiger aan gaat.

[18:00] De terugrit ging in 1 uur, 0 minuten en 49 seconden, gemiddeld nu 24,6km/uur en ik heb terug blijkbaar 100 meter meer gereden zodat ik op 25km precies uit kwam. Ook die route is opgenomen en online te bekijken. Als je op de lijn klikt krijg je de gemiddelden e.d. te zien.
Ook terug geen last van mijn benen, wel wat vervelend gevoel in mijn schouderbladen. Een ‘gewoon’ stuur is toch verre van ideaal voor zo’n rit. En, ondanks de stevige smeerbeurt zonnebrandcrème, toch nog hier en daar wat rode plekken.

"4" Comments
 1. Vandaag voor de tweede keer van Deurne naar Eindhoven. Het was een stuk vochtiger, maar tijd was gelijk aan afgelopen maandag. Bij deze vastgesteld dus dat dit prima te doen is op een zonnige dag. Ik zal geen “door weer en wind” fietser worden, maar dit was niet de laatste keer.

  En dus toch komend weekend ook maar op zoek naar een helm. Gisteren bleek maar weer dat het gevaar op de fiets in een klein hoekje zit en met ruim 23km/uur gemiddeld ben je nou eenmaal een stuk kwetsbaarder op de fiets.

 2. Hoi Pierre,
  Ik heb cloudmate even bekeken door hem een aantal mij bekende routes te late berekenen met veel vrijliggende fietspaden. Het resultaat was uitstekend. Bedankt voor de tip! Kies jij voor MotionX-GPS enkel vanwege de background functie of zijn er nog andere redenen? Ik zoek nog een goed programma dat ook daadwerkelijk met gebruik van het kompas van mijn 3gs de te fietsen richting aangeeft als een navigatiesysteem. Doet MotionX-GPS dat?

  – Ik heb je interessante blog aan mijn faforieten toegevoegd 🙂
  – En over het fietsen: hetregentbijnanooit.nl

  Groet,

  Gerard Poels

  • Hoi Gerard,

   Leuk je nu ook hier te treffen! 🙂
   Helaas heb ik nog geen applicatie voor mijn iPhone gevonden die een soort “turn-by-turn” navigatie doet voor de fiets. Probleem ligt daarnaast een beetje bij de export vanuit CloudMade. In dat GPX-bestand staan voornamelijk Waypoints. MotionX-GPS kan die (via een rare mailconstructie) weliswaar importeren, maar heeft een maximum aan het aantal waypoints dat ondersteund wordt. Te weinig voor mijn complete route. Conversie via GPS Visualizer levert niks op.

   Ook Trails heeft dat probleem en OpenMaps (gratis, en $0,99 per maand voor de routing optie) geeft weliswaar een optie om een route uit te rekenen, maar ik kon niet ontdekken of die dan automatisch doorspringen als je begint te fietsen.

   Ik hou me dus aanbevolen voor tips als je een goede “TomTom voor je iPhone op de fiets” weet te vinden.

 3. Hoi Pierre,

  Dan zoeken we samen verder 🙂
  Eigenlijk zou Garmin een iPhone App moeten maken, maar dan verkopen ze zelf plotseling minder hardware. Dat zal niet de bedoeling zijn…

  Bedankt voor je nuttige reactie…

Reacties zijn niet toegestaan
*