OpenDNS – kun je zonder?

OpenDNS - Klik voor grotere versie

Gisterenavond lag de internetverbinding er hier thuis opeens uit. De router gaf aan dat er verbinding was, maar het leek te stranden bij de DNS van de provider (InterNLnet). Knudde natuurlijk want een storingspagina hebben ze niet en hun helpdesk is er alleen op werkdagen van 9:00 – 18:00 uur.
Wat is DNS?
DNS of Domain Name Service zorgt voor de vertaling van een internetadres zoals jij en ik dat meestal invoeren in de browser (bijvoorbeeld http://www.gorissen.info/) naar een IP-adres (in dit geval 208.113.135.118 ). Dat IP-adres is als een telefoonnummer, dat heeft je computer nodig om verbinding te kunnen maken.
DNS wordt gebruikt om het voor ons mensen gemakkelijker te maken. Wij kunnen die IP-adressen namelijk slecht onthouden.

En als de DNS stuk is?
Als de DNS het niet doet, dan kun je geen websites bezoeken als je het IP-adres niet zelf weet. En dan nog werken veel websites die samen met andere websites het IP-adres delen niet omdat die verwachten dat je zowel het IP-adres én de naam van de website door geeft (vergelijk het met het willen bereiken van één persoon van een gezin met drie kinderen die je op hun thuistelefoon belt, dan zul je ook zowel het telefoonnummer als de naam van de persoon die je wilt spreken moeten hebben).

Wat is OpenDNS?
OpenDNS is een gratis dienst, je hoeft je er niet eens voor te registreren, waar je gebruik van kunt maken als de DNS van je internetprovider niet goed werkt.
Maar het biedt meer. Account
Als je namelijk wél een account aan maakt, dan krijg je toegang tot een aantal extra functies.
Zo kun je een overzicht krijgen van de websites die bezocht worden vanaf je computer. Je kunt websites blokkeren, dat kan op soort (“Block lingerie/bikini sites”, “Block nudity sites”, “Block tasteless sites”, en zo zijn er in totaal 7 groepen), maar ook op individuele site/url. Ook kun je aangeven dat bekende Phishing-sites geblokkeerd moeten worden.

Je kunt ook “snelkoppelingen” aanmaken. Die maken het mogelijk om bijvoorbeeld te stellen dat als jij in de browser intypt “mail”, dat je dan automatisch wordt doorverwezen naar http://www.google.nl/gmail of elk ander adres dat jij wilt.

Handig?
Ja, handig. Maar de vraag is een beetje voor wie.
Tijdens aflevering 193 van dl.tv (dat is waar ik overigens voor het eerst van OpenDNS hoorde, het stukje over OpenDNS begint na ongeveer 34 minuten) doen ze het voorkomen dat de DNS van je provider haast per definitie slecht en langzaam is.
Maar problemen zoals gisteren komen bij mij niet zo heel vaak voor.

Maar het is geen slot op de deur!
Als bescherming van je kinderen tegen sites waarvan je wilt dat ze die niet zien is het ook maar een deel van de oplossing. Los van het feit dat je je moet afvragen of je blokkeren van sites een optie vindt is het vaak eenvoudig te omzeilen. Als je kinderen thuis gewoon als administrator inloggen (standaard instelling op Windows XP) dan kunnen zij de DNS instelling voor hun netwerkkaart aanpassen en het gebruik van OpenDNS zo (tijdelijk) uitschakelen.

Maar voor jezelf kan het een gewenste vorm van filter zijn. Wellicht wil je gewoon voorkomen dat je, al dan niet per ongeluk, doorverwezen wordt naar sites met blote dames of andere plekken van het internet waar je gewoon niet mee lastig gevallen wilt worden. Nou, dan is dit een eenvoudige manier om dat te bereiken.

Hoe kan het dat OpenDNS gratis is?
OpenDNS kan haar diensten gratis aanbieden via inkomsten van advertenties. Als jij namelijk van OpenDNS gebruik maakt en je voert een adres is dat niet bestaat, dan kom je nu bij een zoekpagina van OpenDNS.
OpenDNS - Klik voor grotere versie Als jij op een van de advertenties die daar staan klikt, dan verdienen zij daar geld aan.

Wie vertrouw je het meest?
Het geeft ook een beetje een andere overweging aan: in hoeverre vertrouw je OpenDNS? Immers, zij bepalen nu waar je terecht komt en hebben daar een beetje eigen financieel belang bij.

En mijn provider?
Ook je provider zou zo’n filters kunnen inbouwen. De blokkade van ongewenste sites waar hier over gesproken wordt, kan heel eenvoudig op DNS niveau bij de provider plaats vinden. Maar omdat die filtering dan vanwege het bestaan van diensten als OpenDNS niet waterdicht is en internetproviders controle hebben over de verbinding tussen jou en de rest van het internet hoeven ze geen DNS te gebruiken als filter.

Probeer het gewoon eens uit
Uitproberen is heel eenvoudig en je kunt gemakkelijk weer terug naar je standaard instellingen. Kijk op de startpagina van OpenDNS. Daar vind je uitleg voor het instellen ervan op de verschillende Windows versies, Mac, Linux en andere apparaten.
OpenDNS - Klik voor grotere versie
Helaas
Het is jammer dat ik pas vanochtend weer aan OpenDNS dacht. Want inmiddels werkt de internetverbinding weer zonder problemen en kan ik niet testen of het gebruik van OpenDNS mijn probleem gisterenavond ook meteen verholpen had.
Op deze site kun je uitleg vinden over hoe je dat kunt achterhalen en op deze pagina staan alternatieve manieren om je DNS aan te passen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pascal Van Hecke
17 jaren geleden

Niet zo’n goeie ervaring mee… heel wat .be sites waren niet te vinden…