Via een van onze Teacher in Residence collega’s bij NOLAI kreeg ik de tip om de podcast Coach or Crutch?: Using AI to hone self regulation (not outsource it) toe te voegen aan mijn afspeellijst. En dat was een goede tip. Hij is niet heel lang: 30 minuten, de boodschap is duidelijk en genuanceerd: AI kan zelfgestuurd leren ondersteunen, maar dat gaat niet vanzelf. En AI zou net zo goed juist belemmerend kunnen werken op dat vlak door de sturing juist weer van de leerling over te nemen. Of doordat de leerling belangrijke delen van het leerproces juist gaat offloaden aan de AI. Het format is wel grappig omdat de twee hosts eerst met elkaar praten voordat ze de gasten, Sanna Järvelä en Inge Molenaar introduceren en spreken. En daarna kletsen ze nog even met z’n tweeën verder.
Hoewel de podcast dus zeker niet te lang is om integraal te beluisteren, heb ik hem daarna ook gebruikt als een van de experimenten in AI Studio. Ik heb de mp3 gedownload en toegevoegd aan de omgeving (dat kan vanwege het contextvenster van 1.048.576 tokens) en daarna de volgende prompt gegeven:
The included mp3 is a podcast where Libby Hills from the Jacobs Foundation and AI researcher Owen Henkel interview Sanna Järvelä and Inge Molenaar
Summarise podcast, extract the important topics, questions and answers.
Create a single HTML (CSS and Javascript allowed) with an mp3 player for the podcase. On the left side create tabbed navigation for the topics, selecting them gives an overview of the questions and anwers within that topic and time codes that navigate to that section of the podcast.
Also create a section “question” with 5-6 multiple choice questions (4 answer options per question, 1 correct answer) to test the knowledge of the viewer.The url for the online version of the mp3 is: https://www.buzzsprout.com/2241345/episodes/17094469-coach-or-crutch-using-ai-to-hone-self-regulation-not-outsource-it.mp3 use that for the embedded player in the html file, not the local mp3.
Sanna Järvelä is Professor of Learning Sciences & Educational Technology at the University of Oulu, Finland, where she leads the LET research unit. She is co-Director of CELLA, the Center for Learning and Living with AI supported by the Jacobs Foundation.
Inge Molenaar is Professor of Education & Artificial Intelligence at Radboud University and founding Director of the Dutch National Education Lab AI (NOLAI). She is co-Director of CELLA the Center for Learning and Living with AI alongside Sanna.
Het resultaat was een lang stuk HTML-code die ik heb opgeslagen en die meteen, zonder verdere wijzigingen een complete, navigeerbare HTML-pagina opleverde.
Je kunt het resultaat hier online bekijken of hier als ZIP downloaden (laten downloaden van een HTML-bestand is hier op de site wat ingewikkelder, maar als je de ZIP uitpakt zie je dat er maar 1 bestand in zit). De enige edit die ik in het bestand heb doorgevoerd is dat ik de link naar de oorspronkelijk podcast toegevoegd heb. De zelftest op het einde is minder mooi vormgegeven dan een aantal van de andere resultaten die ik al in AI Studio gegenereerd heb, je krijgt geen feedback op welke vragen je fout of goed hebt, maar je krijgt wél een score. En ja, het is een zelftest, de juiste antwoorden zijn in de HTML-pagina te zien, daar ging het uiteraard ook niet over.
Waarom?
Dat is een goede vraag. Deels omdat het kan en omdat ik wilde uitproberen hoeveel werk het kost. Als je weet hoe je een prompt moet samenstellen, heel weinig
De meer complexe vragen erachter zijn: Wil je dit in het onderwijs inzetten en wanneer? Wil je dat een leraar deze bronnen maakt en beschikbaar stelt? Wil je dat een leerling dit zelf kan doen en doet? Maakt dit de podcast rijker of armer? Stimuleert dit offloading door de leerling op een manier die we niet willen of geeft het juist rijkere structuur en maakt het onderwijsmateriaal toegankelijker op een manier die helpt? Heb ik voldoende controle over de output met die ene prompt? Is het erg dat ik die controle niet heb? Laat het vooral ook horen als jij daar een mening over hebt!
Ik zal de komende tijd nog een paar andere voorbeelden online zetten, Gemini heeft namelijk ook geen problemen met het analyseren van video.