Quicklink: Nano en Zip binnen Synology SSH

Kort bericht met twee links die waarschijnlijk vooral voor mezelf handig zijn:

Voor het beheer van Docker op mijn Synology Diskstation maak ik gebruik van een SSH-verbinding met de Diskstation. Dan krijg je een commandoprompt waarmee dan Docker-commando’s kunnen worden uitgevoerd.

Meestal bewerk ik tekstbestanden, zoals docker-compose.yml “gewoon” door via WebDAV toegang te krijgen tot het bestand en dan gebruik te maken van Notepad++ voor het bewerken. Maar soms is het handig omdat gewoon direct even vanaf de SSH-prompt te doen via Nano. Standaard is Nano echter niet ge├»nstalleerd op de Synology Diskstation. Om dat te kunnen doen, moet je de instructies die hier staan volgen. In het kort komt het er op neer dat je eerst de “SynoCommunity repository” moet toevoegen waarna je de “SynoCli File Tools” kunt installeren en ook de beschikking hebt over Nano.

Een tweede tool waar ik geen gebruik van kon maken was “zip”. En dat is onhandig als je bv een ZIP-bestand met broncode van github via wget hebt gedownload. Daar hoef je verder niets voor te installeren, maar je moet even weten dat zip niet beschikbaar is, 7zip wel.
Het commando:
unzip bestand.zip
wordt dan:
7z x bestand.zip.

De ondersteuning voor .tar is nog steeds, dan gebruik je:
tar xvf bestand.tar.