PURE (Passive mUltipeRson idEntification) met een Raspberry Pi

In de categorie “cool of toch ook wel een beetje eng?” valt dit paper over een onderzoeksproject genaamd “PURE: Passive mUlti-peRson idEntification via Deep Footstep Separation and Recognition”. De titel is (zoals het hoort) al tamelijk duidelijk: het is een systeem dat je voetstappen (hoe je loopt) gebruikt om je te herkennen. Hoe? Door te luisteren. Zowel door de lucht als via trillingen in de vloer.

Eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd ook. Ik weet niet hoe het bij jullie op “kantoor” was, vroeger, voor COVID-19. Maar bij ons stonden de deuren naar de gang meestal open en er waren heel wat collega’s waarvan je wist dat ze er aankwamen, gewoon door de manier van lopen. En daar bedoel ik absoluut niets vervelends mee, maar de snelheid van lopen, de kracht waarmee iemand zijn hak op de grond zet (zeker bij dames), na een tijdje ga je dat herkennen. Nou, dit systeem doet dat ook, maar dan automatisch en (waarschijnlijk) een stuk accurater dan dat wij dat kunnen.

Dat dat met een Raspberry Pi4 gebeurt is dan eigenlijk niet eens zo relevant, die zijn op zich best al krachtig aan het worden. Maar het is duidelijk dat je er geen supercomputer voor nodig hebt. De microfoon die ze gebruikt hebben is een ReSpeaker 6-Mic Circular Array Kit for Raspberry Pi, die zou voor zo’n €45,- te koop moeten zijn, al is hij op veel plekken uitverkocht. Nou is de broncode die de onderzoekers gebruikt hebben ook niet beschikbaar, dus zelfs als test is het niet iets wat je zomaar kunt nadoen.

Want, hoewel enerzijds een beetje eng, zou het natuurlijk ook wel cool zijn als je bv in iXperium Nijmegen of zo, op de schermen die daar hangen, terugkerende bezoekers waarvan je de eerste keer (met toestemming) het voetstappatroon gekoppeld hebt aan hun naam, bij terugkomst automatisch welkom kunt heten. Zolang je het koppelt aan toestemming en een ludiek doel. Dan kan ik me er iets bij voorstellen. Anders neem ik aan dat je het in Nederland niet eens zomaar zou mogen. Want dan zijn die patronen daadwerkelijk persoonsgegevens. En het lijkt me best een uitdaging om te bedenken waarom je een reden hebt om die zónder expliciete toestemming vast te leggen.