Interessant: 3D omgevingen ontwikkelen met 360-graden video

Het is onderzoek dat al een paar jaar loopt (Mic Ty schreef er in 2017 al over en de webpagina van Maxime Lhuillier vermeld al studenten vanaf 2003 die er onderzoek aan doen) en dat ook verre van “gereed voor de consumentenmarkt” is, maar de resultaten zijn indrukwekkend.

Natuurlijk kende ik wel de toepassing van het omzetten van 360-graden foto’s naar 3D-modellen. Zoals je bv met Matterport kunt doen. Maar dat is veel werk (veel foto’s maken) en vergt specialistische apparatuur.
Deze 3D-modellen worden gemaakt van 360-graden video’s die gemaakt worden met consumentenmodellen camera’s (de Garmin Virb 360 of een GoPro MAX zónder gebruik van de ingebouwde GPS). De modellen zijn niet perfect, dat waren de modellen gemaakt met Matterport ook niet zomaar: alles wat niet op beeld staat (de bovenkant van een auto, de achterkant van een gebouw, het dak van een gebouw, …) kan niet in het model meegenomen worden. Dat is natuurlijk op te lossen. Bevestig de camera op een drone, programmeer een vliegpatroon in en je hebt een veel completer beeld en model in een fractie van de tijd en dus kosten van de huidige oplossingen.

In het bericht bij Mic Ty van gisteren kun je lezen hoe je de resultaten zelf kunt bekijken op een Oculus Quest, Quest 2 of Oculus Go. Hierboven kun je een “platte” YouTube versie zien en je kunt ze ook gewoon op Sketchfab bekijken op je laptop:

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Interessant: 3D omgevingen ontwikkelen met 360-graden video https://t.co/ubJ6JLFpWu

Ict-concultancy.nl
Ict-concultancy.nl
3 jaren geleden

Ziet er goed uit en interessant.