Van Ziggo (kabel) naar Tweak (glasvezel)

In oktober 2013 stapte ik over van SURFSnel ADSL naar UPC. Mijn beschikbare (theoretische) internetsnelheid ging toen omhoog van 12 Mbit/sec. download en Mbit/sec upload naar 120 Mbit/sec download en 6 Mbit/sec upload. Een paar jaar eerder, in 2010, had ik (als een van de weinigen) al meegedaan met de voorinschrijving voor glasvezel hier in Deurne (NL, niet die bij Antwerpen). Toen haalden ze nog geen 10 procent vooraanmeldingen en ging het dus niet door.  Het aanbod was toen overigens 150 Mbps upload én download.

In oktober 2018 deed Deurne opnieuw een poging en voerde E-FIBER een inventarisatie uit. Ik meldde me ook toen weer aan, inclusief account bij Tweak.nl (op 24 oktober 2018). In januari 2019 kwam het verlossende woord: het benodigde aantal aanmeldingen was behaald. Toen waren er twee dingen die roet in het eten gooiden: allereerst KPN.
Nadat E-FIBER bekend gemaakt had dat ze glasvezel zouden aanleggen in het centrum én de buitengebieden van Deurne, kwam KPN met de melding dat ook zij glasvezel gingen aanleggen. Maar alleen in het centrum. De aankondiging leidde tot verwarring, irritatie en vertraging. Twee keer de straat opengooien voor het leggen van kabels, dat wilde de gemeente niet. Voor E-FIBER was het ook zuur, want twee aanbieders die in dezelfde vijver vissen maakt de kans dat zij het rendabel kunnen maken veel kleiner. Daar kwam bij dat zij ook de buitengebieden hadden toegezegd aan te leggen en dat is relatief duurder. Goed, lees zelf maar meer in de Martkstudie naar de uitrol van glasvezel van de Autoriteit Consument en Markt. Uiteindelijk kwam er een voor Deurne goede oplossing uit: E-FIBER zou het oorspronkelijke aanbod handhaven en in het centrumdeel zou de glasvezel gezamenlijk worden aangelegd. Het resultaat is dat ik 2 glasvezelkabels en kastjes in mijn meterkast heb liggen. Je reinste kapitaalvernietiging, maar ja, daar ging ik niet over.
Tweede uitdaging was natuurlijk COVID-19. Gelukkig konden de heren van Spitters gewoon doorwerken en juli 2020 lag de glasvezelkabel tot in de meterkast.

Uiteindelijk duurde het tot vanochtend, 2 jaar en 6 dagen na aanmelden bij Tweak.nl voordat het laatste stukje van de verbinding tot stand gebracht werd. Een jongedame kwam met koffertje, boormachine en FRITZ!Box 5490 langs en een 20 minuutjes later was ze weer weg. Ik had gekozen voor basisinstallatie en dat was het ook wel. Want meer dan de uitleg dat de Wifi-code en admin wachtwoord op de achterkant van het apparaat stonden kreeg ik ook niet. Nou ja, meer had ik ook niet nodig. Een kwartiertje later had ik eerst de snelheid rechtstreeks op de FRITZ!Box getest:

 

En daarna mijn bestaande router aangesloten op de FRITZ!Box. Hij heeft, in tegenstelling tot het Ziggo-apparaat geen ondersteuning voor bridgemodus, maar via de optie Permit Access > Sharing for Device kon ik mijn bestaande router eenvoudig op een manier koppelen die er voor zorgde dat ik niet de hele bestaande configuratie om moest gooien.
Boven op zolder, op mijn studeerkamer merk ik wel dat ik verder van de FRITZ!Box niet diezelfde snelheid haal (zo’n 800 Mbps download en 400 Mbps upload). Die bekabelde verbinding loopt via 2 routers die ertussen zitten, daar lijkt dus nog wat winst te halen.

De ping is omlaag gegaan van zo’n 12 ms voorheen (zowel bij ADSL als bij Ziggo) naar zo’n 4-6 ms nu. Ook dat wordt op prijs gesteld hier in huis. Ik speel zelf niet/nauwelijks online games waarbij dat van belang is, maar ik heb me laten uitleggen dat het bij het online spelen van CS:GO (dus tegen echte tegenspelers) prettig is.

Oh, en dan de vraag: Heb je dat nou nodig? Wat doe je thuis nou dat je 1 Gbps upload/download nodig hebt?
Klopt helemaal. Ziggo was inmiddels doorgegroeid naar 250 Mbit/sec download en 25 Mbit/sec upload. Dat werkte in praktijk prima.
Ik vind het belangrijk dat we (niet alleen hier in Deurne, maar in Nederland) keuze-opties blijven houden voor wat betreft internet/data-toegang. Glasvezel biedt vrije(re) keuze van aanbieder van diensten (Tweak.nl in dit geval) over het netwerk van een ander (E-FIBER of als ik echt zou willen KPN). Prima model wat mij betreft en voorkomt ook dat Ziggo té machtig wordt. En het is natuurlijk gewoon cool. Het is nog geen 40 Gbit/sec zoals SURFnet had en in Japan hadden ze in 2013 al 2 Gbps download (met 1 Gbps upload). Maar we zijn al een heel eind gekomen sinds mijn eerste 14k4 inbelmodempje waarmee ik inbelde op de Digitale Stad in Amsterdam. 😎

Voor het archief de kosten nog even:
Aanleg van de glasvezel was gratis. Ik betaalde €25,- administratiekosten bij Tweak en na de prijsverhoging in juli 2020 betaal ik €440,- per jaar (omgerekend €36,67 per maand) voor internet + bellen. Dat laatste moet ik laten aanpassen, want die €30,- per jaar die ik extra betaal voor de bellen functionaliteit kan ik me beter besparen.

2.5 2 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Voor mijn eigen archief het verhaal ook maar even uitgeschreven: “Van Ziggo (kabel) naar Tweak (glasvezel)”… https://t.co/gdcc26kJrk

trackback

Van Ziggo (kabel) naar Tweak (glasvezel) https://t.co/wUj0AntbNk

Florina
3 jaren geleden

Gefeliciteerd!! Glasvezel is binnen, letterlijk en figuurlijk!
Hier flikt KPN hetzelfde kunstje! En ook hier zo’n gekunstelde samenwerking (compleet met lachende, handenschuddende, champagne toastende lokale glasvezelvechters met de KPN-bobo’s. Ik word er echt zo onpasselijk van! Maar ja, ook hier zal t.z.a. een glasvezeltje in de poldergrond komen. Inmiddels bijna 2 jaar na eerste aanmelding…

trackback

[…] verschil hiernaast bij de afbeelding met de afbeelding die ik gisteren plaatste is bijna niet te zien. Ja de ping is iets lager. De gerapporteerde bandbreedte ook. Niet veel, zo […]