OBS Studio en Microsoft Teams

Er zitten weer een aantal mooie uitbreidingen voor Microsoft Teams aan te komen. En dan niet omdat ik fan ben van Teams of zo, maar bij de HAN is het de voorgeschreven omgeving voor online vergaderingen / meetings / sessies en een aantal van de uitbreidingen is gewoon heel handig. Zo is het op dit moment nog zo dat als iemand zijn scherm deelt, de video van persoon, net als van  andere deelnemers in een klein venstertje onder het gedeelde scherm wordt weergegeven. Voor een vergadering prima, maar als het echt om een (korte) presentatie gaat (bijvoorbeeld uitleg door een collega, een stuk instructie door een docent) dan is het handig als je de persoon en de presentatie samen in beeld hebt.

Die functionaliteit komt eraan zo meldde Ashwin gisteren:

In de tussentijd kun je zoiets tóch ook nu al doen. Je hebt er alleen wat meer tools voor nodig. Ik heb al vaker geschreven voor OBS Studio, bijvoorbeeld in relatie tot dit webinar voor Allyoucanlearn. Daar werd YouTube gebruikt als outputkanaal. Maar je kunt ook een plugin installeren genaamd OBS Virtualcam (helaas alleen voor Windows beschikbaar) en dan verschijnt de output van OBS Studio als een webcam in (o.a.) Teams:

Teams weet dus niet beter dan dat er gewoon een camera aangesloten is, maar in plaats van een webcam is het dus de output van OBS Studio. Je kunt dus gewoon scenes maken, overgangen tussen scenes gebruiken, bewegende tekst of de naam van de spreker in beeld laten zien. Alles eigenlijk wat je in een gewone stream vanuit OBS Studio ook kunt. Dus ook bv de input van een andere laptop waar iemand een presentatie op laat zien (via de Elgato Game Capture HD60S of dit kastje van €15,50 incl. verzendkosten). Dat kan dan wél weer een mac zijn, zolang er maar een HDMI output op zit.

Het doorsturen van de audio die OBS Studio produceert was wat ingewikkelder. Die gaat namelijk niet via die virtualcam mee. Daarvoor moest ik Virtual Audio Cable installeren (link verwijst naar gratis versie). In OBS Studio moet je dan voor de audiobronnen die je wilt gebruiken aangeven dat je die wilt “monitoren”  én je moet aangeven dat die Virtual Audio Cable de output voor “monitoring” moet zijn.

Dan moet je in Teams als microfoon de output-kant van die Virtual Audio Cable selecteren en dan wordt de audio ook doorgegeven.

Je snapt dat als Microsoft zulke functionaliteit toevoegt aan Teams, het een stuk laagdrempeliger wordt in gebruik. Voor nu werkt het prima.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

OBS Studio en Microsoft Teams https://t.co/ppe7VgJ95H

Marc
Marc
3 jaren geleden

Goede uitleg. Dank. Een vraag. Ik heb een oortje. Daarvan hoor ik het geluid van de andere deelnemers in teams. Ik hoor niet het geluid dat in OBS wordt gemaakt. En ik hoor mij zelf niet via het oortje. Trouwens ook niet via de speakers. Hebben jullie enig idee hoe ik dat wél voor elkaar krijg. Ik heb een aparte scene aangemaakt met hierin verbinding naar Headphones. Maar ik hoor niks via OBS (Het oortje doet het wel als ik op de computer geluiden afspeel)

Niels Rijkers
Niels Rijkers
3 jaren geleden

Vraagje over de instellingen binnen OBS.
Met de Virtual Audio Cable krijg ik media geluid naar Teams, maar nu hoor ik zelf geen Monitor geluid meer. Hoe kan ik dat instellen?
Verder zou ik buiten het OBS media geluid, ook de microfoon willen gebruiken in Teams.
Is dat mogelijk? Kunt u mij laten zien hoe ik dat moet instellen

Marnix
Marnix
3 jaren geleden

Dit is de hulp die ik nodig had!! Thanks!!