Android staat me (standaard) niet toe om een screenshot te maken terwijl ik de app gebruik, dus doe ik het even met een afbeelding van de leverancier zelf, je zult het zelf even moeten testen om het “live” in actie te zien.
Het was er eentje in de categorie “cool maar ook een beetje eng”. Terwijl ik op het vliegveld stond te wachten om van boort af te gaan op Schiphol, had ik mijn telefoon en paspoort op elkaar vast. Omdat ik bij het inschakelen na landing ook de NFC functionaliteit (heb ik normaal gesproken uit staan) weer aangezet had, wees mijn telefoon me er op dat hij een NFC-chip detecteerde. Logisch, die in mijn paspoort.
In de categorie natuurlijke nieuwsgierigheid viel toen de vraag, “zou er eigenlijk ook al een app zijn om die info uit die chip uit te lezen?” met als nog logischer antwoord: natuurlijk is die er. Zowel voor iOS als voor Android (klik de link voor de betreffende app-store).
De app leest je paspoort (of modern Nederlands rijbewijs) in twee stappen: eerst moet het optisch de strip met getallen en cijfers lezen aan de “onderkant” (lange kant) van de pagina met je foto er op. Op een modern rijbewijs (die met een “gaatje” er in) staat ook zo’n strip. Blijkbaar zit daar ook de info in die nodig is om de informatie op de NFC chip te ontsluiten. Dat is een slimme beveiliging zodat niet zomaar iemand met een skimmer naast je kan staan om de chip uit te lezen zonder dat je er erg in hebt. Het maakte ook meteen duidelijk waarom bij de automatische paspoortcontrole op bv Schiphol, je je paspoort open met de strip eerst in een sleuf stopt met een glasplaat. Ook daar leest het apparaat eerst visueel de codes op de fotopagina en dan digitaal de rest.
En de rest is dus ook een digitale versie van je foto, je handtekening (in het geval van je rijbewijs), je BSN, ingangsdatum, geldigheidsdatum, voor welke categorieën je rijbewijs geldig is etc.
Daar komt ook meteen het “enge” van de app naar voren. De makers geven aan dat geen van die info je telefoon verlaat en dat zij alleen statistische informatie over het gebruik zelf verzamelen (welk soort telefoon gebruikt wordt, welk type document gescand wordt, gebruiksfrequentie). Ja, je zult er op moeten vertrouwen dat dat ook alleen is wat ze verzamelen, anders heb je een groot probleem. Want als iemand deze info bewust ter kwader trouw zou verzamelen, dan weten ze meer van je dan je zou willen.
Het was wellicht dan ook niet zo heel vreemd dat ik, na een eerste test en demo op een nietsvermoedende reisgenoot, geen andere kandidaten voor een demo kon vinden. 😉
Cool en een beetje eng: de READID demo app leest je paspoort, ID of (modern) rijbewijs uit op iPhone of Android.… https://t.co/ABn37Q7eq5
Cool en een beetje eng: READID demo app https://t.co/PQhylY8I6P