Server (tijdelijk?) wat minder stabiel

Het kan zijn dat je het nog niet gemerkt hebt, prima dan (denk ik), maar de server heeft het de laatste week nogal zwaar. Het was al vaker zo dat hij van tijd tot tijd “uit de lucht getrokken” werd waarbij ik niet helemaal kon achterhalen waardoor dat kwam.

Nat het installeren van een firewall en het sluiten van een aantal poorten die helemaal niet open hoeven te staan (bijvoorbeeld poort 25 stond ook voor verkeer vanaf buiten open) is het helaas niet beter geworden. Zowel de iThemes Security plugin voor WordPress als de firewall rapporteren een aantal IP-blokkades per dag. Bij iThemes sowieso omdat ik daar het admin-account herbenoemt heb en ik dus mensen die proberen met dat account in te loggen meteen in de “block” gooi. Maar de logweergave van de firewall geeft aan dat de server de hele dag aan een stuk door benadert wordt, en dan niet netjes via poort 80 of 443, maar heel veel via poort 25 (SMTP, hoeft van buiten af niet open te staan) – die nu dicht staat – of een veelvoud van willekeurige andere poorten.

Ondertussen loopt het geheugengebruik van zowel MySQL als de PHP-FPM server die draaien (om dit weblog in de lucht te houden) regelmatig tot maximale hoogte (als in: er is niets meer beschikbaar) en dan houdt de server het voor gezien. Ik ben (uiteraard) op zoek naar de oorzaak hiervan,  maar dat gaat niet vanzelf, helaas lijkt het er op dat “opnieuw imagen” (lees: leeg maken van de VPS en opnieuw opbouwen) mogelijk een verstandige optie is, maar dat vergt enige voorbereiding en een weekend waarin ik niets anders gepland heb staan.

Voor nu: sorry als je de site niet kon bereiken, ik hou het zo goed mogelijk in de gaten!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Server (tijdelijk?) wat minder stabiel https://t.co/EemxuZG0CL