Het was al een tijdje zo’n “moet ik nog een keer uitproberen” onderwerp (daar heb ik er best veel van): het via een netwerkkabel van stroom (en netwerk) voorzien van een Raspberry Pi. De reden daarvoor is eenvoudig: je hebt op de plek van het apparaat geen stopcontact nodig, dat kan veel verder weg zitten dan bij het gebruik van een “normale” voeding en je hoeft maar één kabel te trekken om zowel netwerk als stroom bij de Raspberry Pi te krijgen. Nou hebben de meeste van mijn Rasberry Pi’s ingebouwde WiFi (ik heb nog een paar Raspberry Pi 1 en 2 exemplaren in gebruik, die hebben een aparte WiFi dongle nodig), maar bij bijvoorbeeld een gateway voor The Things Network, wil je eigenlijk alles wat voor storing kan zorgen uitschakelen. Daar kan een bekabelde netwerkvoorziening (en uitgeschakelde Bluetooth en WiFi) dan voor een net wat betrouwbaardere verbinding zorgen.
Uiteindelijk bleek het relatief simpel. In de video hierboven legt Andreas Spiess in meer detail uit hoe de verschillende technologieën werken. Zelf heb ik een ESCAM 48V 0.5A 24W POE Wall Plug injector besteld voor €5,15 incl. verzendkosten en een ESCAM 2.5KV Anti-interference Power Over Ethernet 48V To 5V 2.4A 12W Active POE Splitter. Deze heeft een micro USB plug zodat je hem meteen kunt gebruiken voor een Raspberry Pi 1, 2 of 3. Wil je hem gebruiken voor een Raspberry Pi 4, dan heb je deze splitter nodig met een USB-C aansluiting.
Het aansluiten is een fluitje van een cent. De PoE Wall Plug injector heeft twee netwerkplugs:
De ene sluit je aan op je gewone router, die heeft niets speciaals nodig. Aan de andere sluit je een netwerkkabel van maximaal zo’n 100 meter op aan.
De andere kant plug je in in de netwerkaansluiting van de splitter. Die heeft dan weer een netwerkplug die in de Raspberry Pi gaat en een micro-USB of USB-C aansluiting die voor de stroomvoorziening gaat.
Na het aansluiten en inpluggen van de stekker, start het geheel op en hoef je verder niets meer te doen.
Overigens hoef je niet persé de injector op een router aan te sluiten. Je kunt de setup ook gebruiken als een manier om een lange verlengkabel te maken voor je Raspberry Pi naar een plek waar je geen stopcontact hebt. Doordat de injector 48V gebruikt kun je een grotere afstand afleggen dan met 5V en je hoeft niet persé een 220V kabel aan te leggen, en dat is dan ook wel weer prettig. Soms is het ook niet helemaal haalbaar. Op de plek waar ik bv in de tuin een Raspberry Pi “buiten” (in een waterdichte box) zou willen neerleggen vind ik die 48V wel prettig, maar is het wat moeilijker voor me om daar een bekabelde netwerkverbinding te krijgen.
Stroom via de netwerkkabel: Power over Ethernet https://t.co/vcQYlNIG02