Terwijl iedereen het warm heeft in Nederland en ook vandaag weer een nieuw warmterecord bereikt is, dacht ik “laat ik eens een blogpost over hitte maken”, schijnt actueel te zijn.
Was het ook voor mij, zo bleek. Sinds maandag ligt er namelijk een Raspberry Pi 1B in een (open) kistje in de tuin, verbonden aan de antenne voor de NOAA satellieten (zie dit bericht).
En die plek in de tuin wordt (zo weet ik inmiddels) overdag tamelijk warm. Elders had ik gelezen dat ook telefoons, laptops etc. problemen konden krijgen als ze het te warm krijgen (de Raspberry Pi 4 wordt uit zichzelf al snel te warm en schakelt dan terug in snelheid), dus wilde ik weten hoe warm die Raspberry Pi het had.
Uiteraard bleek al iemand anders het antwoord op die vraag uitgewerkt te hebben, in deze blogpost van Lars kun je het script vinden dat hij gebruikt. Ik zou meteen even het tweede, uitgebreidere script gebruiken dan krijg je ook de processorbelasting, het percentage gebruik van de micro-SD kaart en het geheugengebruik. Lars legt uit hoe je die informatie via MQTT kunt doorsturen. Hij stuurt het door naar een externe MQTT-server van Adafruit, ik gebruik (uiteraard) mijn eigen MQTT-server die onderdeel is van de Home Assistant installatie die de rest van de apparaten aanstuurt.
Daar bleek al snel dat de Raspberry Pi in de tuin het vandaag wel heel erg warm kreeg.
Na deze screenshot steeg de temperatuur nog door naar 101,4 °C. Dat is veel meer dan de 85 °C die als maximum voorgeschreven wordt. Het zit nog ruim onder de 125 °C die in het bericht genoemd wordt, maar voor mij was het voldoende reden om de Raspberry Pi af te sluiten en voor de rest van de dag maar even binnen neer te zetten. Er kwam een geur van de case af een beetje leek op een hete soldeerbout, lijkt me niet goed.
Ik heb de cronjob voor het script op 1 keer updaten elke 10 minuten staan. Bij gebruik van Home Assistant kan ik dan eenvoudig een waarschuwing instellen voor als de temperatuur boven de 90 °C uit komt. Niet direct noodzakelijk voor deze testopstelling die na morgen toch weer afgebroken wordt, maar handig om te weten ook voor de andere systemen die in huis in gebruik zijn. Omdat het hier om de temperatuur in de processor zelf gaat, is een graad of 40 °C hier helemaal geen probleem.
Het script werkte niet “zomaar” op mijn Raspberry Pi. Python was uiteraard al geïnstalleerd, maar voor het verkrijgen van de info en het versturen van berichten via MQTT waren twee andere libraries nodig:
sudo pip install paho-mqtt
sudo pip install psutil
Nou, en dan voor de geschiedenisboeken toch nog even een aantal andere temperaturen om het huis: De airco staat UIT op de studeerkamer op zolder, AAN op de eerste verdieping (waar de slaapkamers liggen). De serre heeft een dak van dubbellaags kunststof dus dat is een broeikast, maar zoals je ziet doet de volle zon op het balkon aan de voorkant van het huis (op het zuiden) ook haar werk.
Tja, gewoon rustig aan doen dus.
Everyone is hot, but how hot is your Raspberry Pi? It turns out (one of) mine was getting pretty hot out in the su… https://t.co/vf9PXUl5KM
Hoe warm heeft je Raspberry Pi het op dit moment? https://t.co/prejGvS8OT