Stoeien met een RTL-SDR dongle – deel 3

Het is altijd een gok, vooraf al vertellen wat je aan het uitproberen bent. Maar ik deed het toch en dat betekent (uiteraard?) doorgaan totdat er een acceptabel resultaat binnengehaald wordt.
Gisteren schreef ik dus al over de uitdagingen bij het installeren van de scripts op de Raspberry Pi. Ik had de antenneset van RTL-SDR opgesteld volgens de specificaties van deze site. In eerste instantie had ik de antenne op zolder aan de binnenkant van het dakraam bevestigd.

Antenne binnen

Dat was geen echt succes. Er kwam voornamelijk sneeuw binnen. Daarna aan de buitenkant van het zolderraam bevestigd. Ook niet schitterend.

Sowieso blijkt het bij NOAA nogal uit te maken waar de satelliet “over” komt. Een aantal van de passages die opgenomen worden zijn best ver weg, aan de andere kant van het Verenigd Koninkrijk, Polen, Rusland etc.
Toen hij dichtbij overkwam, was de kwaliteit, zelfs met de antenne aan het dakraam een stuk beter:

Naar buiten met de antenne
Dus, vandaag toch de antenne, de dongle en de Raspberry Pi buiten bevestigd (kans op regen is de komende week 0% dus dan kon wel).

De antenne zit nu via een GoPro-klem aan een panlat en met een paar tieraps en ducttape aan de stellage waar (ooit) de schommels aan hingen. Totaal zit de antenne nu 3,5 meter boven de grond. Dat is minder dan op zolder, maar hij staat nu vrij tussen de huizen. Vrij zicht is hier niet te realiseren tenzij ik de antenne tot boven de huizen weet krijgen. Maar voor nu vond ik het even goed.

Succes!
Het resultaat zie je hierboven en hieronder bij dit bericht. Nog steeds niet perfect, maar ook weer zo goed dat ik niet weet of dit niet het gevolg is van de goedkope (€8,17 incl. verzenden) RTL-SDR dongle of simpelweg de storingen van de huizen om ons heen met al hun WiFi-signalen en elektrische apparaten.

De antenne mag nog een paar dagen zo blijven staan om te kijken hoe de kwaliteit van de signalen van de verschillende passes van de verschillende NOAA satellieten is. Omdat we daarna even weg zijn, moet het vervolg even wachten.

Nieuwe Dongle / filters / versterkers
Er komt in ieder geval minimaal één nieuwe RTL-SDR dongle. Op dit moment verwacht ik dat de RTL-SDR V3 dongle deze kant op komt. Welke filters daarbij dan ingezet worden, weet ik nog niet helemaal.
Daarnaast ontkom ik waarschijnlijk ook niet aan de aanschaf van een FlightAware ProStick Plus, specifiek voor een permanente opstelling om ADS-B signalen te ontvangen (maar dat is een ander onderwerp).

Andere antenne
Of ik nog een nieuwe antenne ga bouwen voor de NOAA satellieten is nog even de vraag. Op Thingiverse staat een 3D-print voor een houder waarmee het allemaal wat strakker en weervaster  samengesteld kan worden. Op deze pagina kun je gedetailleerde info vinden over het bouwen van een “Double Cross Antenne”, ook daarvoor zijn oplossingen te vinden met behulp van 3D-printen.Maar het is duidelijk de “vorige” generatie van weerinformatie.

Lukt het nu altijd?
Nee, het gaat nog niet altijd “goed”. Hieronder zie je twee afbeeldingen van vanavond, eentje redelijk va niveau (met wat storing), de andere levert alleen maar zooi op. Waarom precies is me nog niet duidelijk. Er blijft dus nog wat om uit te zoeken.

Deze (NOAA19 23-7-2019 07:01 uur) was dan wel weer goed (met dezelfde storingsstrepen):

Meer lezen?
Wil je wat meer lezen over het ontvangen van dit soort afbeeldingen, er staat hier een mooi “antiek” document (PDF) van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en de National Aeronautics and Space Administration (NASA) uit 2009. Een recenter document uit 2018 waar e.e.a. ook beschreven wordt, kun je hier vinden.

En nu?
In de categorie “leuk, maar net wat té veel” valt overigens zeker het ontvangen van signalen van de GOES-15,16,17 en de Himawari 8 HRIT. Dat zijn geostationaire satellieten. Super handig omdat je niet hoeft te wachten totdat er eentje in “zicht” komt, ze staan altijd op dezelfde plek. Ze staan ook wat hoger dan de NOAA satellieten, waar de NOAA’s op zo’n 850km hoogte hun rondjes draaien staan de GOES satellieten op maar liefst 3.500km. Dat heeft nadelen (zwak signaal, wat heftigere antenne nodig) maar ook voordelen (overziet de helft van de aarde en doordat hij ook info van 2 andere geostationaire satellieten doorstuurt krijg je info van de hele aarde én de zon ineens). Hieronder in het filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stoeien met een RTL-SDR dongle – deel 3 https://t.co/8riBxX9177

trackback

Ik zie dat ik de link naar de bijbehorende blogpost niet opgenomen heb. Bij deze:
https://t.co/qR6conwBLl https://t.co/3Gj6oakRUx