Stoeien met een RTL-SDR dongle – deel 2

Na mijn initiële bericht over mijn cheapo RTL-SDR dongle was dat natuurlijk niet het einde van de experimenten. Daarom dit bericht met wat updates.

FM-ontvangst
Allereerst een aanvulling op de slechte FM-ontvangst (zie ook deze tweet). Dat bleek toch een gevalletje onkunde aan mijn kant te zijn. Ik kwam bij toeval dit Python-script tegen waarmee je een heel eenvoudige webinterface kunt maken voor rtl_fm (het tooltje dat ik op de Raspberry Pi gebruikte voor het luisteren naar radio). Op zich was het script niet zo spannend, maar naast de WBFM modulatie die ik gebruikt had, stond daar ook de optie voor FM modulatie tussen. En die zorgde voor een veel betere ontvangst van die stations.
Ok, prima, hij kan dus in ieder geval net zo goed als een normale radio ontvangen.

ADS-B en AIS ontvangst
Hoewel mijn dongle geen ADS-B signalen kan ontvangen, zou hij technisch gezien wel in staat moeten zijn om AIS-signalen te ontvangen. DIt is een systeem waarmee de transponders op boten en schepen gevolgd kunnen worden.
Op deze website staat de uitleg over hoe je e.e.a. kunt installeren op Raspberry Pi als “server” en dan je laptop als ontvanger. Helaas zit ik waarschijnlijk té ver van schepen af óf het gegeven dat ik de antenne nog in V-vorm had staan (in plaats van zoals hier aangegeven in rechte lijn) zorgde voor te slechte ontvangst. Ik kon in ieder geval niets ontvangen.

Gelukkig is er ook een website waar je al deze boten en signalen kunt volgen: http://www.scannernet.nl/maritiem/live-ais
Leuk op die site is ook dat de site op de pagina’s een livestream heeft van marifoonverkeer tussen onder andere de Zeeverkeerscentrale Brandaris. Ik kan het iedereen aanbevelen om hier gewoon een uurtje mee te luisteren, heel rustgevend.
Ze hebben meer scannerkanalen online staan: een aantal lokale kanalen en je kunt meeluisteren met luchtvaartverkeer.
Voor dat laatste kun je ook terecht op LiveATC.net, daar kun je dan specifieker kiezen met welk kanaal je mee wilt luisteren. Zo kun je bv kiezen om specifiek naar de Verkeerstoren in Eindhoven luisteren waarbij je de communicatie hoort vanuit Vliegveld Eindhoven met vertrekkende en aankomende vliegtuigen.

Omdat ik dicht genoeg bij Eindhoven zit kon ik gisterenavond (heel zwakjes) een deel van dat radioverkeer rechtstreeks met de RTL-SDR opvangen. Maar ook hier met de aantekening dat ik de antenne qua lengte (en vorm) niet optimaal voor de 122.100Mhz waarop ik wilde luisteren.

De antenne zit nu even op het raam vast in V-vorm met hoek van 120-graden ertussen en lengte van 53,4 cm per poot (volgens deze instructies) in afwachting van een volgende doorkomst van de NOAA-satellieten. Want uiteraard was het grote andere doel van de RTL-SDR natuurlijk: het ontvangen van foto’s van een weersatelliet.

Raspberry Pi NOAA Weather Satellite Receiver
De kans op echt goede foto’s was/is bij voorbaat al heel klein, maar ik neem op dit moment al genoegen met íets van een herkenbare satellietfoto. Het zou in theorie moeten kunnen ook met mijn beperkte RTL-SDR ontvanger met de antenne in zijn V-configuratie.
Er zijn een aantal manieren om de afbeeldingen te ontvangen, de meest “ideale” (als hij werkt!) is automatische ontvangst op een Raspberry Pi. Dat zou dan “installeer en vergeet” moeten zijn. Nou, dat is dus zeker niet zo. De eerste tutorial die ik gebruikt heb is deze:

De bijbehorende tekst is hier te vinden. De shell-scripts zijn hier te downloaden. WXtoImg is niet meer beschikbaar op de plek waar hij oorspronkelijk te vinden was, maar wel hier. Daarnaast gaf het tooltje Predict heel wat problemen. Als ik het op de gebruikelijke manier installeerde, via apt-get, dan liep hij vast op de Raspberry Pi. Op mijn Linux subsystem op Windows 10 deed hij het dan prima. Uiteindelijk heb ik de net wat nieuwere 2.2.5 versie vanaf Github gedownload en gecompileerd. Die werkt wél.
Daarna was het even uitzoeken welke NOAA satellieten ik moest hebben. Volgens Predict zouden dat #14, #15, #17 moeten zijn. Ergens anders las ik echter dat alleen #15, #18 en #19 in gebruik waren. De nieuwere versie gaf alleen #15 en #18 aan, dus ik ben uiteindelijk maar voor de “standaard” keuze van het script gegaan. Afwachten.

Toen ik het script afgelopen nacht had laten draaien had ik eigenlijk gehoopt vanochtend foto’s (goed of slecht) te vinden. Maar de map op de Raspberry Pi was helemaal leeg.

Ik kreeg het met deze set scripts niet aan de praat, sowieso bleek het debuggen ingewikkeld en ben daarom uitgeweken naar deze oplossing. Ook die bleek niet zomaar te werken. Het blijkt dat een aantal mappen niet aangemaakt worden bij de eerste keer uitvoeren én dat een aantal van de scripts root-rechten nodig hebben omdat ze anders geen bestanden mogen aanmaken in de mappen die voorzien zijn in het script. Een van de scripts (sun.py) werd niet gevonden in het pad, er ontbrak een Python library op mijn Raspberry Pi (sudo pip install pyephem) , omdat ik een aantal scripts nu als root aanriep, vond WXtoImg dat ik opnieuw akkoord moest gaan met de licentievoorwaarden, kortom er ging van alles mis.
Daarnaast bleek de dongle toch wat teveel van het goede als hij rechtstreeks op de Raspberry Pi aangesloten werd, dus daarom zit er nu een powered USB-hub tussen.

Klaar om te testen….

Dat moet nog even wachten. De volgende overkomst van de satelliet is namelijk pas om kwart over vijf vanmiddag. Daarom nu maar alvast even opgeschreven wat de stand van zaken is. Met op de achtergrond scannernet en de verkeerstoren van Eindhoven. Ik zou wel graag hebben dat ik bij  scannernet net als bij de verkeersfrequenties ook zou kunnen kiezen voor één frequentie waar hij dan op afgesteld blijft staan. Nu schakelt hij vaak  tussen de havendienst en Brandaris.

Kortom…wordt vervolgd…

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stoeien met een RTL-SDR dongle – deel 2 https://t.co/ME2nWFdcuN