Wat zei Pippi Langkous nou echt?

Ik zie het “citaat” met enige regelmaat op Twitter en in presentaties voorbij komen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” (zet het op een tegeltje!).

Mijn reactie daarbij is altijd zoiets van “tot 10 tellen Pierre…..” om daar dan niet op te reageren. Want ik herken me zó ontzettend niet in dat citaat. Wat als ik iets nog nooit gedaan heb, dan weet ik bijna zeker dat ik het het nog niet kan.

Neem, bijvoorbeeld het gebruik van zo’n RTL-SDR dongle. Toen ik het ding aanschafte, wist ik niet dat er verschillende tuners in meegeleverd werden. En dat dat tot gevolg kon hebben dat ik bepaalde frequenties niet kon ontvangen. Ik bestelde de verkeerde verloopstekker voor de antenne die ik gekocht had (omdat het zelf in elkaar zetten van een betere antenne nog even een brug te ver leek). Ik heb ontzettend veel tijd verspild met het handmatig zoeken van de juiste frequenties en instellingen om bv radio te ontvangen, totdat ik leerde dat er ook aparte programma’s en tooltjes waren waarmee dat redelijk handig gaat. En nog weel ik nog geen 1% van wat ik zou moeten weten om een beetje met kennis gebruik te maken van het ding.
Maar, ik kan, na heel wat uren stoeien (klooien) met het ding al DAB+ radio ontvangen, en P2000 berichten en krakende FM-radio, de signalen van mijn 433Mhz apparaten (die overigens al netjes door een andere apparaat opgevangen en verwerkt worden). En het gaat me vast ook nog wel lukken om ADS-B signalen op te pikken en wie weet zelfs die afbeeldingen vanaf weersatellieten.

Een tweede reden om tot 10 te tellen als iemand het “citaat” van Pippi gebruikt, is omdat ik dan niet steeds wil roepen “Dat heeft Pippi nooit zo gezegd!”. Er is namelijk geen bron te vinden van het citaat en ook astridlindgren.com noemt het citaat bij “popular misquotes” op hun veelgestelde vragen pagina. Richard Thiel ging op zijn site op zoek naar het citaat en kwam met een veel “leuker” citaat terug (disclaimer ik heb het boek “Pippi Langkous gaat aan boord ” niet, en kan het citaat dus niet zelf controleren):

Kijk, dát is nou een citaat waar ik me wél in herken. Ik koop zo’n RTL-SDR omdat het ontzettend veel moeite kost om te leren hoe zo’n RTL-SDR werkt zónder RTL-SDR. Dat betekent dus niet dat het mét RTL-SDR gemakkelijk is om te leren of dat ik het zomaar kan. Wel dat zónder het nog veel meer moeite kost.

Voor de duidelijkheid: als het veelgebruikte citaat van Pippi jou helpt om te beginnen aan dingen die je nog nooit gedaan hebt, wie zou ik dan zijn om daar wat van te zeggen? Maar gebruik het maar liever niet in het openbaar als een citaat of als een veronderstelling dat ook anderen dat moeten vinden. Het kan namelijk ook best demotiverend werken. Ik weet dat als ik zou denken dat die uitspraak voor mij zou moeten gelden, ik al lang en breed heel depri in een hoekje zou zitten. In plaats daarvan schaf ik af en toe wat nieuws aan, probeer ik weer een nieuwe tool uit (open source software is ideaal!) en maak ik 1.000 fouten voordat ik het werkend heb. 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stoeien met een RTL-SDR dongle, en wat zei Pippi Langkous nou echt?
https://t.co/pXRYLGEy2K
en… https://t.co/EDby9wUmWW

trackback

Wat zei Pippi Langkous nou echt? https://t.co/Mw5c0jJVDy