Stoeien met een RTL-SDR dongle

Het begon met een filmpje van Andreas Spiess (zoals wel vaker) waarin hij laat zien dat hij met een RTL-SDR dongle de signalen van zijn 433Mhz zenders decodeert. Toen ik zag dat je zo’n dongle al voor minder dan 10 euro op AliExpress kon kopen was ik verkocht. Zeker omdat ik op RTL-SDR.com een lange lijst van mogelijkheden had gezien.

Ik bestelde deze dongle, ik zal je zo uitleggen waarom dat geen goede keuze was.

Toen hij binnenkwam, lukte het al redelijk snel om in ieder geval LoraWAN / The Things Network signalen zichtbaar te maken (zie hier), het ontvangen van FM-radio viel nogal tegen (zie hier).

Het zichtbaar maken van signalen van thermometers en andere 433 Mhz ontvangers gaat prima. Op deze github-pagina kun je de binaries downloaden voor Windows, maar je kunt het ook op bv een Raspberry Pi installeren (zie ook deze uitleg).

Luisteren naar DAB+ (digitale) radio gaat beter dan naar analoge FM-radio. Met dank aan http://welle.io/ (gratis) kun je automatisch naar kanalen laten zoeken en dan luisteren:

Overigens: ik heb inmiddels al een betere antenne gekocht (niet zelf gemaakt) want ook voor de ontvangst van DAB+ bleek de bijgeleverde antenne (zoals overal aangegeven) niet voldoende.

Maar ook met die nieuwe antenne blijft FM-ontvangst onzin:

Dan doet elke ‘gewone’ radio het een stuk beter.

Ontvangen van P2000 berichten ging ook zonder problemen. Ik had hem geïnstalleerd op een Raspberry Pi. De output is nu nog heel basic.

Er is nog een script waarmee je de output wat mooier kunt opmaken, maar ik heb dat even gelaten voor wat het was. Leuk dat het werkt, maar daar ga ik geen dongle continue voor inzetten.

Waarom tóch beter deze dongle niet kopen?

https://twitter.com/PeterMcAllister/status/1151863480120750080

Nou, omdat het frequentiebereik van deze dongle beperkt is (24 – 948.6 Mhz) en dat betekent dat ik hem niet kan gebruiken voor ADS-B ontvangst, die signalen worden namelijk op 1.090 Mhz uitgezonden (zie deze uitleg voor de Raspberry Pi). Ook ACARS maakt gebruik van een frequentie die niet door deze dongle te ontvangen is.

Het ontvangen van afbeeldingen van weersatellieten zou wél moeten kunnen, al vraag ik met, gezien de enorme hoeveelheid ruis bij de FM-ontvangst, af of deze dongle het niet gewoon in het algemeen erg zwaar heeft. Tja, 8 euro of 30 euro of 100+ euro voor een “goedkope” RTL-SDR dongle. Het maakt ongetwijfeld niet alleen uit qua gebruikte tuner.

Kortom, er is nog genoeg te ontdekken en te leren, zowel met deze dongle als met een betere dongle, betere filtering, antenne die specifiek geschikt is voor het doel etc.

Wordt vervolgd.

Oh, en voor het geval het jou kan helpen:

https://twitter.com/PeterMcAllister/status/1151466142160044032

Zoals gezegd is de antenne die bij mijn RTL-SDR dongle geleverd wordt niet heel goed. Daarom had ik een andere gekocht. De andere antenne had echter een SMA-aansluiting (omdat hij eigenlijk geleverd wordt voor een dongle die ook een ‘vrouwelijke’ SMA-aansluiting heeft).
Mijn dongle heeft een ‘MCX‘ (micro coaxial connector) aansluiting, géén ‘MMCX‘ (micro-miniature coaxial). De aansluiting is ook vrouwelijk. Ik had dus een MCX (male) <-> SMA (female) verloop nodig om de twee aan elkaar vast te maken. Die dacht ik ook besteld te hebben (nou ja, nee, ik dacht dat ik MMCX nodig had, maar het ging nu om de andere kant van de kabel) maar in de beschrijving op AliExpress stonden er twee belangrijke letters bij: “RP”, dat staat voor Reverse Polarity.  Normaal heeft een male SMA-aansluiting een pinnetje en een female SMA-aansluiting heeft er geen. Maar een RP female SMA-aansluiting heeft wél een pinnetje. En dus passen een male SMA-aansluiting en een RP female SMA-aansluiting niet op elkaar.
En ja, het was ook het ezelsbruggetje dat ik altijd gebruikte om te onthouden wat welke stekker was (“mannetje gaat in vrouwtje”), niet alleen bij SMA. Dat werkt dus niet altijd zo.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Stoeien met een RTL-SDR dongle, en wat zei Pippi Langkous nou echt?
https://t.co/pXRYLGEy2K
en… https://t.co/EDby9wUmWW

trackback

Stoeien met een RTL-SDR dongle https://t.co/kOFnpB9h4O