Google+ gaat verdwijnen, kan ik straks nog wel inloggen op andere sites?

Er kwam vanmiddag een ietwat verontrustende tweet voorbij van Jan de Waal (zie hierboven). En ik wilde daar op reageren, maar had wat meer tekst nodig. Want hij heeft deels gelijk, maar er is geen reden tot paniek.

Allereerst: Google stopt inderdaad op 2 april 2019 met de consumentenversie van Google+ en zal dan alle berichten, communities etc verwijderen.
Maar het kunnen inloggen op andere sites met behulp van je Google+ account staat daar eigenlijk los van. Of om het een beetje erger te maken: als een site nu nog een knop heeft waarmee je via Google+ inlogt, dan stopt die knop al met werken op 7 maart 2019 en werkt al sinds 28 januari 2019 niet meer betrouwbaar (aldus Google).

In tegenstelling tot wat Jan zegt hoef jij als het goed is echter helemaal niets te doen. De sitebeheer moet een heel kleine verandering toepassen in het inlogscript. Als je, zoals ik dat doe, gebruik maakt van een plug-in, dan is dat waarschijnlijk in de tussentijd al (zonder dat jij er erg in had) geregeld. Mogelijk heeft de site nog gewoon de oude Google+ inlogknop laten staan en wordt toch al gebruik gemaakt van de Google-login (dus zonder de “+”). In de plugin die ik gebruik op WordPress hier zie ik aan de voorkant (dus waar jij een reactie kunt toevoegen) het Google icoontje, de plugin gebruikt ook gewoon de Google login API (interface), maar in de beheeromgeving staat nog het oude Google+ icoontje.

Beide opties (de Google+ en de Google login) maken gebruik van hetzelfde account. Ik heb nog nergens gemerkt dat ik de migratie niet probleemloos ging (dus dat ik een nieuw account moest aanmaken en mijn bestaande data kwijt was), maar als je een site gebruikt die nog het oude icoontje gebruikt dan is een mailtje naar de beheerder wellicht handig.

Je kunt ook eventueel eerst even controleren of de site/dienst al gebruik maakt van de Google login. Die sites moet je namelijk terug kunnen vinden in je Google account.

Ga daarvoor naar https://myaccount.google.com/

Kies links in het menu “beveiliging”

Scroll iets naar beneden naar “Inloggen op andere sites”

Klik dan op “Inloggen met Google” en je krijgt een overzicht van Apps en sites die gebruik maken van Google om je in te loggen. Als je daar op klikt zie je ook welke data de site of app over jou krijgt én kun je toegang intrekken.

Kortom. Het blijft best jammer dat Google+ stopt. Het was balen dat de RSS-ondersteuning weg viel, want er waren best een aantal interessante communities te vinden. Maar och, er komt wel weer wat anders voor in de plaats.

p.s. qua inloggen vond/vind ik Google+ / Google zelf altijd wel een fijne. In verhouding tot bv inloggen via Facebook werd er veel minder data doorgegeven.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Het probleem is iets minder ernstig dan het op het eerste gezicht lijkt.
“Google+ gaat verdwijnen, kan ik straks no… https://t.co/jTqk83AbvC

trackback

Google+ gaat verdwijnen, kan ik straks nog wel inloggen op andere sites? https://t.co/hCmKDQDINf

trackback

Google+ stopt per 2-4-19. Jammer, maar deed er niet veel meer mee. Lees toch even de handige info van… https://t.co/47HxdJipHX

Petra
Petra
3 jaren geleden

Ik ben dus een erge leek, heb oa een google+account, gewoon voor email, foto,s, opslag, drive, en dat soort dingen. Tenminste als ik boven recht op het icoontje duw, staat er google+ account. Op die mail komen dingen binnen van mijnoverheid en de belasting.
Heb ik straks( na april) geen email meer van google?
Moet ik een ander account/adres maken? bv van Microsoft? outlook?
Of blijf ik gewoon mail en zo ontvangen via mij gmail?
Dacht dat ik op de hoogte was van hoe de pc werkt maar al die rare wijzigingen?? dat houdt ik niet meer zo goed bij.
En mijn agenda en contactpersonen waar blijven die? Ik weet, heel onhandig alleen de adressen in contactpersonen te zetten, als die weg valt weet ik niets meer.
Bedankt