Fijnstofmeter upgraden en koppelen aan luftdaten.info

Vorig jaar deden we op het laatste moment mee met de test van het RIVM om de luchtkwaliteit rond de jaarwisseling te meten. Onze meter, met een Shinyei PPD 42NJ in plaats van de toen ook al door het RIVM geadviseerde Nova SDS011 fijnstofmeter, De resultaten van onze meter waren op de kaart van het RIVM niet te zien en ik moet bekennen dat de meter daarna weliswaar buiten is blijven hangen, maar in maart 2018 blijkbaar offline is geraakt en daarna vergeten.

Dit jaar voert het RIVM weer een experiment uit, maar onze meter zal daar (waarschijnlijk) niet in meegenomen worden. Ik heb namelijk wél de upgrade naar de SDS011 uitgevoerd, maar de BME280 vervangen door een eenvoudigere DHT22 en in plaats van de RIVM software op de ESP8266, gebruik gemaakt van de firmware van luftdaten.info.

Even terug naar het begin. De fijnstofmeter had het hele jaar buiten gehangen. En was dus al even offline. De fijnstofmeter zag er een beetje verweerd uit, idem voor wat betreft de sticker. Tijd dus voor een poetsbeurt, een nieuw sticker, vers uit de snijplotter en het samenvoegen van de nieuwe onderdelen.

De instructies voor het samenvoegen van de sensor en het installeren van de firmware staan hier op de site. Ik had in eerste instantie de SDS011 verkeerd aangesloten. Mijn ESP8266 had niet, zoals in de instructies de GND en VU pinnen op de plek zitten van de tekening. Nadat ik die goed aangesloten had kon ik ook het rode LEDje op de SDS011 zien knipperen.

Als je de sensor de eerste keer opstart kan hij nog geen verbinding maken met je WiFi-netwerk. Daarom start hij een eigen netwerk. Daar kun je met je laptop verbinding mee maken om de instellingen aan te passen. Ik moest daarna in mijn router even kijken welk nieuw apparaat erbij gekomen was om het IP-adres van de sensor te vinden. Daarmee kon ik het configuratiescherm van de sensor opvragen en zien dat de metingen succesvol gedaan werden:

 

Ik heb de uiteinden van het T-stuk voorzien van een stukje gaas (zoals ook gebruikt wordt voor hordeuren), de slang van de SDS011 prikt daar doorheen. Met een paar tie-raps hangt hij weer aan de binnenkant van het balkon.

Met het formulier onder aan de pagina met instructies heb ik daarna de sensor aangemeld bij luftdaten.info. Op dit moment (zondagochtend 30 december 2018) is mijn sensor nog niet officieel toegevoegd aan het netwerk. Ik kan wel al zien dat de data er naar toe doorgestuurd wordt. Op basis van de sensorcode (automatisch gegenereerd) kon ik op deze pagina de sensor opzoeken. Daar zijn nu al de waarden van de DHT22 en de SDS011 te bekijken, net als de info over het WiFi-netwerk (kwaliteit en sterkte van het signaal).

Als de sensor toegevoegd is, dan is hij ook op de kaart te zien.

Het gebied rond Deurne is nog erg leeg.

Ik begrijp van de info bij het RIVM dat zij ook de Nederlandse sensoren van luftdaten.info meenemen in hun kaart. Dat zal dan voor dit jaar waarschijnlijk niet lukken omdat ik aanneem dat de mensen bij luftdaten.info ook gewoon even vakantie hebben en pas na de jaarwisseling mijn sensor aan het netwerk toevoegen.
Anders dan vorig jaar heb ik de sensor ook opgenomen in Home Assistant, het systeem dat ik ook gebruik voor het aansturen van een aantal lampen etc.
Daardoor krijg ik automatisch een push-notificatie op mijn telefoon als de sensor offline gaat. Mocht ik hem dit jaar ook weer vergeten (wat op zich niet erg is zolang hij werkt), dan denk ik er in ieder geval meteen weer aan als hij het niet meer doet.

En omdat de sensor zijn data ook via het JSON-formaat beschikbaar stelt kan de Home Assistant server de waarden ook lokaal uitlezen en weergeven in het dashboard. In de afbeelding hierboven links zie je de ruwe data, rechts zie je de weergave die Home Assistant daarvan kan maken.

Afwachten dus maar weer om te zien wanneer hij toegevoegd wordt en hoe de jaarwisseling verloopt. De sensor gaf gisteren best hoge waarden weer, afgelopen nacht ging hij weer naar veel lagere waardes. De luchtvochtigheid is weer enorm hoog, bijna 100%. Dat lijkt me hoe dan ook voor de elektronica (de ESP8266 en de SDS011 zelf) niet ideaal. Dus het kan zijn dat ook deze sensor niet optimaal gaat werken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Fijnstofmeter upgraden en koppelen aan https://t.co/XBVf4pOr8J https://t.co/UcXM72d9sA