Een kerstboom met LEDs en een ATTiny85

De vraag/opdracht was heel ruim: maak iets rond het thema “Engel” dat als surprise kan dienen voor Sinterklaas.

Het werd al heel snel een Kerstboom met engeltjes en een ster er op. Met in de kerstboom LED-lampjes die aangestuurd worden door een ATTiny85 chip die van stroom voorzien wordt door een knoopcelbatterij. Oorspronkelijk was het idee om de ster met behulp van een servo te laten bewegen, maar die functionaliteit is door tijdgebrek geschrapt.

Ook hebben we er bewust voor gekozen om de “technologie” zichtbaar te maken. Dat betekent dat je aan de achterkant van de kerstboom de draadjes, de ATTiny85, de batterij etc. kunt zien zitten. Een deel van de “bekabeling”, de “ground” terug vanuit de LEDs gaat nu via kopertape. Achteraf gezien was het mooier geweest ook de voedingslijnen met kopertape te doen, maar dit kan ook.

We waren in dit geval mijn twee tieners en ikzelf. Ik prijs mezelf namelijk heel gelukkig dat zij inmiddels de leeftijd en interesse hebben om zo’n project als een familieproject te zien. We zijn aan de tafel begonnen met overleggen, mijn oudste dochter kan goed tekenen, zij tekende dus uit de vrije hand een kerstboom. Mijn jongste kan prima overweg met de elektrische figuurzaag en nam het uitzagen en verven voor zijn rekening. Het versieren van de ster liet hij over aan zijn zus, de andere versieringen hebben ze met z’n tweeën verzorgd.

Ik nam de elektronica voor mijn rekening. Dat betekende eerst met elkaar bespreken wat we wilden, daarna een proof of concept bouwen en weer bespreken, aanpassen en afstemmen dat zij de juiste voorbereidingen troffen (gaatjes op de juiste plek etc). Hieronder zie je een filmpje van het proof of concept waarbij de ATTiny85 de ledjes aanstuurt. Dit zat nu op een breadboard en moest nog overgezet worden op de boom. Het script is aangepast van het script dat hier gebruikt is.

Natuurlijk moeten zij ook dit deel kunnen doen (net zoals ik ook weet hoe ik de figuurzaag moet bedienen), maar er komen nog genoeg projecten waar de rollen omgekeerd zullen zijn.

Het eindresultaat ziet er zo uit:

En met een muziekje eronder (niet afgespeeld door de boom) ziet het er zo uit:

Inpakken, gedicht typen en klaar…. 🙂

(dit is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, uiteraard kwam er de nodige trial-and-error aan te pas, gingen dingen helemaal niet zoals we zouden willen, was er wanhoop, paniek, frustratie en voldoening…. )

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een kerstboom met LEDs en een ATTiny85 https://t.co/oYpkka91Kr #samenklooien https://t.co/YVTpQMLiJF

trackback

Een kerstboom met LEDs en een ATTiny85 https://t.co/47NYStfWAh