Lekker Samen Klooien 12+ – deel 1

Tijdens de Eindhoven Maker Faire raakten mijn kinderen aan de praat met Astrid Poot. Zij kenden het klooicanon met tools die je eigenlijk voordat je 12 bent zou moeten kennen. Maar zelf zijn ze inmiddels al 14 en 16 jaar (ja, het gaat snel).

Astrid stelde de vraag of ze niet mee wilden denken over een versie van de poster voor 12+ jaar. Dat wilden ze wel. Ze zijn uiteindelijk tot een lijstje van 15 tools gekomen, nog lang geen 50 dus (er is nog ruimte voor meer input), waarbij de tools die op de < 12 jaar poster staan al automatisch afvielen, want die kende je uiteraard al.

Ik knip het overzicht in twee delen op, vandaag nummer 1 t/m 7, morgen 8 t/m 15.

#1 Een programmeertaal
OK, hier grijp ik als ouder eigenlijk een beetje in, want deze stond als #15 op het lijstje dat ik van ze kreeg. Er was namelijk wat discussie of hij op de 12+ versie hoorde. Op de < 12 jaar versie staan wel een microprocessor en ‘verschillende beeldschermen’ maar een echte programmeertaal zoals Python kwam er niet op voor. Zien mijn kinderen toch ook als noodzakelijk iets om te kennen. Ik noem hem als eerste, niet omdat hij de belangrijkste was, maar omdat we hem dan besproken hebben.

#2 Groene energie opwekken
Deze stond op #1 en ik moet bekennen dat ik er wel een beetje trots op ben. Ze noemden als voorbeelden (kleine) zonnepanelen gebruiken of een eigen windmolen. Windmolens zijn controversieel vanwege hun uiterlijk, in het klein leveren ze veel minder energie op dan zonnepanelen. Over zonnepanelen hebben ze al eens een presentatie gehoord die ging over de soorten licht en energie waar je mee te maken hebt, maar het concept van je eigen energie opwekken op een manier die duurzaam is spreekt ze erg aan. Wees gerust, de andere tools zijn niet allemaal zo ideologisch.

#3 Gasbrander / houtbrander
De toelichting: “veelzijdig, maar niet helemaal zonder gevaar”. Met een gasbrander kun je bv plastic verwarmen om het buigbaar te maken, je kunt er materialen mee verwarmen om chemische reacties tot stand brengen.
Bij een houtbrander werd ik even op het verkeerde been gezet. Het gaat hier om een apparaat dat lijkt op een soldeerbout en waarmee je tekeningen kunt maken in hout. Zou je ook als aparte categorie kunnen opnemen.

#4 Ovenkeramiek
Klei was gemakkelijk vonden ze, maar bij ovenkeramiek kwamen de temperaturen heel nauw en dat vergde nauwkeurig werken. Ideaal dus voor 12+ vonden mijn tieners. 

Als ouder zag ik even vooral beren op de weg als het ging om het thuis uitproberen hiervan, maar samen klooien mag natuurlijk ook buitenshuis.

#5 Elektrische schuurmachine
Hij stond niet op de <12 jaar lijst en ze vonden dat je er wel mee moest kunnen werken omdat je er projecten mee kon “afmaken” (beter en netter uit kon laten zien).  We hebben zowel een vlakschuurmachine als ruim voldoende schuurpapier in huis, ik kan helemaal begrijpen waarom ze vaak liever de ene verkiezen boven de andere.

#6 Elektrische (tafel-)zaag
Net als bij het schuren zien mijn kinderen bij het zagen ook de voordelen van elektrisch zagen. Onze elektrische figuurzaag wordt veel gebruikt en ze vinden die veel gemakkelijker dan de handfiguurzaag waar ze eerder mee werkten. Voor rechte lijnen hadden ze eigenlijk graag een kleine lintzaag of een tafelcirkelzaag.

De meer geavanceerde variant komt overigens verderop in de lijst terug.

#7 Een vaste brandstof modelraket
Toen ik de toelichting op het briefje las dat ik kreeg moest ik wel lachen. Er stond “echt verbrandingsmechanisme zonder de zooi“. Natuurlijk kennen ze al de experimenten met flessen met water, fietspomp etc.
Dat zijn raketten mét zooi.
Tijdens de Eindhoven Makerfare was er ook een stand met vaste brandstof modelraketten, dus dat zal een deel van de inspiratie zijn geweest. Er is een uitgebreide Nederlandse website te vinden hier. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit als ouder wel een spannende zou vinden. Maar wél heel cool, kijk maar eens naar het filmpje hieronder!

Het invoegen van de video is door de maker ervan uitgeschakeld, je moet dus even doorklikken naar Youtube. De raket zelf is niet zo heel duur, Amazon verkoopt hem voor zo’n 60 Amerikaanse dollars, maar er staat wel bij “Skill Level Pro”. Als je een bouwpakket kopen niet cool genoeg vindt, dan kun je hem ook helemaal zelf bouwen van spullen die je zo in de winkel kunt kopen.

Tot zover deel 1 van de lijst, morgen de andere 8 tools.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Lekker Samen Klooien 12+ – deel 1 https://t.co/r4Wlsy6vwV

trackback

De stand tijdens @EHVMMF 2017 + ideeën verzamelen voor 12+ pooster van @astridpoot (https://t.co/CMNzZjGbbp) = 1 ti… https://t.co/XTIXvT2zL5