Lekker Samen Klooien 12+ – deel 2

Tijd voor deel 2 van de lijst van 15 tools die je als 12+ jarige zeker moet kennen. Deel 1 kun je hier lezen. Het zijn ideeën voor een klooicanon voor een 12+ variant van de beroemde poster met maar liefst 50 tools.

Deze lijst van 15 is opgesteld door mijn twee tieners. Ze hebben hem gerangschikt op volgorde van “eenvoudig” naar “moeilijk”, zoals zij dat inschatten. Er is nog voldoende plek over, dus laat vooral ook weten welke tools nog ontbreken!

#8 Emailleren
Nee, niet e-maileren, maar emailleren. Op metaal of aardewerk. Ook deze valt onder de categorie “afwerken” van projecten. Het is een proces waarbij je tijdens het maken, dus voor het bakken vaak nog niet helemaal kunt zien hoe het eindproduct er uit gaat zien omdat glazuur tijdens het bakken nog van kleur kan veranderen.

#9 Metaal smeden
Ik dacht meteen aan zo’n enorme blaasbalg en een smid die hoefijzer of zwaarden (tja, GoT) aan het smeden was. Maar het was een stuk verfijnder: “dan kun je ook sieraden maken pap!”. Ah, op die manier. Dan zou je het dus bv al met een goede gasbrander kunnen doen. Samen met het emailleren klinkt het dan ook heel logisch.

#10 Kunsthars
De ingewikkeldere variant van gips. Of zoals de toelichting schrijft: “veelzijdig maar complex: mallen maken, gieten, transparant of met kleur”. Hmmm, interessant, die hebben we inderdaad denk ik, net als beton van de <12 jaar versie nog nooit samen gedaan en zo te zien kun je de benodigdheden relatief eenvoudig aanschaffen.

#11 Frees
Zowel in de handbediende variant, dus zoals de bekende drebel als in de geautomatiseerde vorm, de CNC frees waarbij je een ontwerp maakt op de computer en dan naar de CNC frees stuurt.
Een frees hebben we niet in huis. Voor wat betreft de CNC versie vrees ik dat dat qua complexiteit, setup en onderhoud vergelijkbaar is met een 3D-printer, daarbij zou ik dan wellicht eerder voor de lasersnijder gaan. De handbediende variant is natuurlijk te regelen.

#12 Aquaponics
Op nummer 12 omdat ze hem niet als eenvoudig inschatten. Een gedeelde interesse, hij staat ook bij mij op het lijstje van dingen die ik heel graag nog eens zou willen testen. De toelichting die ik erbij kreeg: “leert je hoe evenwichten werken en hoe dingen zelfvoorzienend kunnen worden”.
Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: bij aquaponics combineer je een aquacultuur met een hydrocultuur (‘hydroponics’). In het ene deel van het systeem hou je bv vissen (de aquacultuur). Die vissen krijgen voer en produceren uitwerpselen / afvalstoffen. Het water uit de vissenbak wordt in een hydrocultuur gepompt. Hier groeien planten op hydrokorrels (dus niet op grond/aarde). Bacteriën in de hydrocultuur breken de uitwerpselen af tot tot nitraten en nitrieten, die voeding vormen voor de planten. Het gezuiverde water wordt dan weer terug gevoerd naar de vissen. Aquaponics systemen zijn er in het heel groot, maar ook in huiskamerformaat. En zoals zoveel kun je systemen kant en klaar kopen of zelf in elkaar zetten op basis van onderdelen die je overal en nergens kunt kopen/vinden.

#13 Drone
Op de <12 jaar poster stond wel een robot. Ze vonden dat Drones een aparte plek verdienen omdat ze een derde dimensie van beweging toevoegen. Bij ons in de buurt mag je niet heel veel met drones omdat we zowel in het aanvlieggebied voor vliegveld Eindhoven als voor Vredepeel zitten. Maar onze jongste heeft zelf een jaar of twee geleden een Hubsan X4 met Camera (Mini) besteld (ik heb hem daarna een aantal extra reserve accu’s en een propeller setje cadeau gedaan, met name die extra accu’s helpen erg om ook echt wat vliegtijd te bereiken). Nadat we hem goed hadden afgesteld zodat hij zelfs binnen stabiel genoeg te besturen was, gaf dat voor minder dan 100 euro al heel veel mogelijkheden om hier ervaring mee op te doen. En zeker de (absoluut niet super) ingebouwde camera die het mogelijk maakt filmpjes van de vlucht te  maken is cool. Vergelijkbaar met hun eerste digitale fotocamera, maar dan vanuit de lucht.

#14 Lassen
Kunnen lassen zien mijn tieners als een belangrijk onderdeel van metaalbewerking. Voor grotere constructies die stevig moeten zijn. Dit is er eentje waarvan ik moet bekennen dat ik het ook alleen het zien doen. Dat was iets wat mijn oudere broers en zussen wel geleerd hebben. Mijn jongste zou het met school een keer gaan doen, maar die workshop viel (door omstandigheden waar de school niets aan kon doen) tot twee keer toe uit helaas.

#15 Glasblazen
Glasbewerking vergt “veel controle en vaardigheid” en komt daarom op plek 15 van het lijstje dat ze me aangeleverd hebben. Zeker, het valt ongetwijfeld in dezelfde categorie als pottenbakken (met een draaischijf): als iemand het kan dan ziet het er simpel uit, voor de rest van ons vreselijk moeilijk (mijn potjes zagen er in ieder geval nooit uit). Dit is er echter wel eentje waar ik eens naar op zoek ga.

Aanvullingen?
Tot zover het lijstje van 12 tools/onderwerpen/technieken waar je voordat je 18 bent eigenlijk in aanraking moet zijn gekomen, opgesteld door mijn twee tieners (14 en 16 jaar). Het zijn er nog lang geen 50 (er is overigens ook nog niet besloten dat het er persé 50 moeten zijn), het is een eerste lijst.

Zoals je ziet, het opstellen van zo’n lijst heeft al direct gevolg. Er staan dingen op die ze al kennen en kunnen gebruiken. Maar ook dingen die ze nog niet kennen en waar we nu van gaan kijken hoe we daar samen mee kunnen gaan leren klooien.

Heb jij dingen die er zeker op moeten staan? Laat het hieronder horen of stuur Astrid Poot een bericht!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Lekker Samen Klooien 12+ – deel 2 https://t.co/fd4vpBd8fJ

trackback
6 jaren geleden

Misschien kan @astridpoot de tieners vragen of er plek op de 12+poster is voor een bandenplakset.… https://t.co/C1oxIESDsm

trackback

Misschien kan @astridpoot de tieners vragen of er plek op de 12+poster is voor een bandenplakset.… https://t.co/C1oxIESDsm

trackback

@MettjeV @astridpoot Daarvoor worden nieuwe plannen gemaakt! 🙂
https://t.co/OkECx7sHuh