Te lui om te solderen

Vandaag kwam een pakje binnen met een aantal DigiSpark ATtiny85 ontwikkel boards. Toen het bordje in 2012 op Kickstarter verscheen betaalde je 33 Amerikaanse dollars voor 3 exemplaren incl. verzendkosten. In 2017 betaal je via AliExpress het enorme bedrag van €10,60 voor 10 exemplaren incl. verzendkosten.

Op het bordje zit een ATTiny85 chip. Voordeel van de DigiSpark is dat je geen aparte programmer nodig hebt. Er zit een kleine USB aansluiting (“gewone” USB maar klein omdat er geen behuizing omheen zit, zie de foto’s hiernaast) op en vanuit de Arduino IDE compileer je het script en zet je hem er op. Er zitten 6 I/O Pinnen op (2 zijn gebruikt voor USB), er is 8kB Flash-geheugen beschikbaar (ongeveer 6kB nadat de bootloaderer op staat) dus scripts moeten vooral heel klein en eenvoudig zijn. Je hebt de beschikking over I2C en SPI, PWM op 3 pinnen (meer mogelijk met Software PWM), ADC (Analog-to-Digital Converter) op 4 pinnen, een Power LED en een onboard Test/Status LED (op Pin 0).

Zoals je op de foto’s bij het bericht ziet krijg je headers bijgeleverd die je naar wens er op kunt solderen of niet. Ik was daar vanavond te lui voor, dus heb ik (nadat ik eerst het blink-script getest had met de ingebouwde LED) een LED met weerstand gewoon aan elkaar gebonden en de pinnen rechtstreeks in respectievelijk pin 3 en de ground bevestigd. Zoals je ziet werkte dat.

Ik vind deze combinatie handig omdat het qua programmeren net weer een stukje gemakkelijker is dan een kale ATTiny85. De kosten zijn niet echt hoger, ook voor de kale chip betaal je een euro (en dan moet je een programmer aanschaffen) én dit is nog steeds plat genoeg om bijvoorbeeld in een paper circuit te verwerken. Voor de installatie-instructies, zie deze pagina. Je kunt de Digispark ook op een batterij laten werken en dan de 5V of de VIN aansluiting gebruiken. Het hoeft dus niet persé aan een USB aansluiting.