Nieuwe MOOC: Intro to Immersive Journalism: Virtual Reality & 360 video

Ik heb al eens aangegeven dat ik niet elke MOOC die ik tegen kom zou vermelden, maar wel de MOOCs die ik extra relevant vind. De MOOC “Intro to Immersive Journalism: Virtual Reality & 360 video” die in april 2017 van start gaat valt wat mij betreft in die categorie.  De doelstelling van de MOOC:

This course aims to provide journalists, media practitioners and the general public with knowledge about virtual reality as it applies to non-fiction storytelling and journalism, ranging from content creation to content consumption. The course will explore the quickly changing landscape of this emerging technology, reviewing current VR Journalism experiences available; looking at the diverse hardware/software to produce experiences; and the new ethical questions this new medium raises.

Als ik naar het programma voor de vijf weken die de MOOC duurt kijkt (zie hieronder), dan is het eigenlijk best wel basic. Het is een beginnerscursus, dus wordt er een week uitgetrokken voor de hardware en software, een week voor de uitdagingen rond productie van VR, er is een week voor de introductie, een week die in gaat op de ethische vragen en een week met ervaringen.

Het introductiefilmpje hierboven in 360-graden video is dapper, maar overtuigd mij nog niet echt als het gaat om het gebruik van 360-graden video voor dit soort verhaaltjes. Maar dat zorgt er anderzijds ook wel weer voor dat ik nieuwsgierig ben of ze in staat zijn dat in de MOOC zelf wél over te brengen. Want de vraag voor journalisme is niet zo heel moeilijk te vertalen naar onderwijs. Ik heb me dus even aangemeld.

Week 1: VR Journalism: Why now?

 • How technology has evolved to enable this platform
 • The quick history of VR
 • Journalism’s role in modern VR
 • The emerging landscape of VR Journalists

Week 2: VR Journalism experiences

 • The different types of VR experiences: Live-action vs CG/3D
 • The different consumption formats
 • Experience a variety of different VR non-fiction experiences
 • Begin to explore what makes a good VR Journalism project

Week 3: VR hardware/software

 • The different head-mounted displays (HMDs) available
 • The different cameras available to produce live-action, 360 video
 • The different software available to produce experiences

Week 4: The challenges in VR production

 • What VR content creators face when working on productions
 • Techniques and tips for 360 productions
 • New production workflow when working in VR
 • 3D/CG experiences produced via gaming engines, like Unity

Week 5: Ethics of VR Journalism

 • New ethical questions VR Journalists face with this medium
 • Keeping or removing the tripod: A debate in editing/altering reality
 • Is a pixel-by-pixel recreation enough for journalism?