Leuk maakidee: LED op batterij #2

Toen Raoul in zijn reactie op mijn bericht van maandag de vraag stelde “Voor de mensen die nog niet zulke Makers zijn en denken: o.k., wat heb ik precies nog meer nodig dan dat bordje, en waar bestel ik ook dat dan zo goedkoop dat het nog leuk blijft: heb je die info eenvoudig bij de hand ;-)?” was mijn eerste reactie: “Neee, natuurlijk niet!” (ja, met 3x e).

En dan niet omdat ik zo’n vervelend persoon ben of zo, maar eigenlijk omdat dit typisch zo’n ding was waarvan ik me eigenlijk niet kon voorstellen dat iemand zou zeggen “dat is precies wat ik nodig heb” (een minizaklamp op LED-basis bij de Action is dan handiger) maar omdat het uitzoeken van “wat heb ik nodig?” in dit geval toch echt 80% van de fun zou moeten zijn.

En OK, de maker van het bordje maakt het niet super eenvoudig (al is eenvoudig natuurlijk relatief), maar hij geeft op zich toch wel alle informatie die je nodig hebt om te ontdekken wat je nodig hebt. Deels komt dat ook wel omdat het circuit super basic is: het is een LED op een batterij. Maar als je de LED direct op een batterij zou aansluiten dan zou hij doorbranden. Om dat te voorkomen zit er een weerstand van 330 Ohm voor. Dat er een LED op zit is gemakkelijk te herkennen aan de foto, de twee weerstanden zou je ook moeten herkennen.

Dit circuit heeft een ingebouwde automatische schakelaar in de vorm van een transistor. Die wordt bedient door de LDR die afhankelijk van de hoeveelheid licht meer of minder weerstand heeft. En op dit punt kan ik me voorstellen dat je het al moeilijker gaat vinden. Tijd voor wat meer uitleg. Met daarbij de disclaimer dat ik eigenlijk ook maar een leek ben!

Stap 2 is om even te kijken naar het schema dat op Tindie gelukkig wel gegeven wordt (anders was dit idd onmogelijk geweest) . Daar zie je een aantal dingen staan:

  • R1 = 100KΩ = de eerste weerstand
  • R2 = 330Ω  = de tweede weerstand (let op  zonder K, dus geen weerstand van 330KΩ gebruiken dat is teveel)
  • PH1 = VT80N1 => Google weet dan te vertellen dat dit de LDR is met een weerstand van max 100KΩ
  • Q1 = 2N3904 => Google weet te vertellen dat dit een heel gangbare en goed verkrijgbare  NPN transister is

De batterij-aansluiting staat niet goed in de tekening, d.w.z. als je de code online gaat opzoeken dan vind je een ander soort aansluiting, maar ook hier is even kijken naar de afbeelding zelf voldoende om te zien dat het om een standaard losse aansluitclip voor een 9V batterij gaat.

Informatie over de LED staat niet in het schema, maar op de achterkant van de afbeelding van de PCB staat wel wat info:

  • LED1 = 2.8cd, 20mA, 1600

En daarmee heb je dan alle onderdelen bij elkaar. Ik heb ze bij Conrad even opgezocht omdat ik wist dat je daar een link kunt maken naar een bestellijst. Dat is deze link geworden.  Maar ook hier zie je meteen een probleem. De enige geschikte LDR die ik zelf kon vinden is namelijk belachelijk duur (€2,09). Daarnaast zijn ook hier de verzendkosten relatief fors, ze verdubbelen de totale kosten tot ruim boven de prijs die de maker van het boardje op Tindie vraagt (excl. verzendkosten).

Hoe dat kan? Nou, omdat de kosten via bv AliExpress een stuk lager liggen. Daar betaal ik voor 20 LDR’s slechts €0,67 incl. verzendkosten en ook de andere onderdelen kosten daar ongeveer 1/10 van de prijs bij Conrad zonder dat je verzendkosten hoeft te betalen. Ik heb nog niet de tijd gehad om daar de hele lijst ook op te zoeken, het aantal opties is ook een stuk groter (koop je er 50, 100, een gemende set etc).

Hoe dat plaatje werkt en tot stand is gekomen dat je boven aan dit bericht ziet. D.w.z. hoe die schakeling met die LDR en transistor nou precies werken, dat komt in een volgende blogpost aan bod.

p.s. mocht je nou toch gebruik maken van de bestellijst bij Conrad, check hem dan even dubbel. Ik heb hem zelf namelijk niet gebruikt, ik weet dat ik eerst per ongeluk een 330KΩ weerstand gekozen had, het moest snel en is nog niet gedubbelcheckt.

p.p.s. dit uitzoekwerk zou je natuurlijk ook door leerlingen kunnen laten doen!