Krijgt de iPhone 8 ook 5G?

Het lijkt een logische vraag. We hebben iPhones gehad met 3G, nu met 4G, dan moeten er toch ook iPhones gaan komen met 5G die nóg sneller op internet kunnen?

Nou, niet helemaal, blijkbaar. Zo is op te maken uit dit dit overzichtsartikel van Androidpolice. Nee, wees gerust hoor, Android telefoons zullen niet sneller de beschikking krijgen over 5G dan iPhones.

Wat is 5G?

Maar wat het is of beter juist, wat het gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Duidelijk is wel dat 4G LTE op veel plekken niet werkt zoals het in theorie zou kunnen of moeten werken. Dat wil zeggen: je krijgt niet de beschikking over de grote hoeveelheden bandbreedte die in theorie mogelijk zijn. Bij 5G wordt gebruik gemaakt van een ander, veel hoger frequentiebereik (28GHz is een veel onderzochte frequentie) dan de huidige netwerken (0,5-3GHz). Dat betekent hogere snelheden, maar veel kortere afstanden (lager bereik).

Het gevolg is dat 5G waarschijnlijk ingezet gaat worden om bijvoorbeeld via een picocell (een kleine zender) in een gebouw de verbinding te regelen voor de mensen die in dat gebouw mobiel het internet op willen. Die picocell regelt dan de  (heel snelle) verbinding tot een zendmast in de buurt die dan via glasvezel of een andere vaste kabelverbinding de rest van het verkeer afhandelt. Kortom: meer lokale, kleine zenders die een deel van het verkeer ontvangen, samenvoegen en dan snel, draadloos met grotere masten verzorgen.

Een ander voorbeeld van een toepassing die onderzocht wordt, kun je zien in het onderstaand filmpje van AT&T:

https://www.youtube.com/watch?v=ZF09OWzv_pw&feature=youtu.be&t=23s

Problemen zijn er in ieder geval nog genoeg. Er is zoals gezegd nog geen duidelijkheid over wat het precies gaat worden, het signaal komt nog niet goed door muren heen, het is nog niet zomaar iets dat je eenvoudig overal aan kunt leggen. Vervelend ook is dat de term “5G” niet beschermd is, dus voorlopig zul je regelmatig berichten tegen komen van providers die claimen het eerst 5G netwerk beschikbaar te gaan stellen. Ook zul je, net als bij 4G, berichten voorbij zien komen die aangeven hoe snel een test met 5G nu wel weer geweest was.

4.5G / 4G LTE Advanced Pro

Zoals het er nu uit ziet, zullen we nog wel een paar jaar moeten wachten op echte toepassingen. In de tussentijd krijgen we wel al te maken met 4.5G die waarschijnlijk door het leven zal gaan als 4G LTE Advanced Pro, maar die mogelijk ook (ten onrechte) als 5G door het leven zal gaan.