Leuk maakidee: LED op batterij

Qua timing was het waarschijnlijk logischer geweest om dit idee in oktober/november te plaatsen, dus in aanloop naar de kerst, maar ik zag de RT van Eindhoven Maker Faire nou eenmaal pas vanochtend voorbij komen. Dus nu maar alvast en het is nog donker genoeg om andere toepassingen te verzinnen.

Wat is het?

Het idee is heel simpel: maak een super simpele zaklamp bestaande uit een LED, 2 weerstanden en een batterij. Als extra zit er hier nog een LDR op, een lichtgevoelige weerstand die er (neem ik aan) voor zorgt dat de lamp alleen aan gaat als het donker is. Een aan/uit-knop ontbreekt namelijk. Het geheel wordt aan een 9V batterij bevestigd.

Je kunt kiezen uit de kant en klaar versie die door Pesky Product verkocht wordt via Tindie, maar daar zitten twee nadelen aan: je krijgt hem dan kant en klaar geleverd (dus batterij toevoegen en klaar) én hij is dan een stuk duurder. Niet eens zozeer het product zelf. Dat kost dan zo’n €4,59 omgerekend. En als je echt puur in onderdelen + kosten van de tijd zou gaan denken dan is dat best goedkoop. Maar het is natuurlijk veel leuker om hem zelf in elkaar te solderen. Veel eenvoudiger kan een projectje namelijk niet worden.

Los daarvan, bij bestellen via Tindie komt er een smak verzendkosten bovenop, maar liefst €13,86 en dan wordt die zaklamp opeens wel erg duur.

Beter is het dus (verstandiger / leuker) om gewoon alleen het printplaatje te bestellen (zelfs dat hoeft niet, maar het ziet er nou eenmaal wel cool uit vind ik) en dan de weerstanden en andere onderdelen los te kopen (laat ik die nou net ruim voldoende in huis hebben…). Het bestellen van het printplaatje kost namelijk maar €1,30 per 3 plaatjes en verzenden is gratis als je geen track-trace nodig hebt. En voor dat bedrag vind ik dat een meer dan acceptabel risico. Zelfs als je er 30 stuks besteld dan is het verzenden nog steeds gratis en past het nog allemaal binnen de grenzen van BTW-vrij etc invoeren.

En ja, ik heb er 3 besteld. Voor dat bedrag kunnen die best even in de kast liggen mocht het er niet van komen om ze voor de zomer samen te stellen.

[Update: 8-2-2017] Naar aanleiding van de reactie van Raoul heb ik een tweede blogpost geschreven hierover.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raoul Teeuwen
4 jaren geleden

Voor de mensen die nog niet zulke Makers zijn en denken: o.k., wat heb ik precies nog meer nodig dan dat bordje, en waar bestel ik ook dat dan zo goedkoop dat het nog leuk blijft: heb je die info eenvoudig bij de hand ;-)?