Zijn deze beroepen er nog in 2027?

Voorspellingen doen voor over 10 jaar is heel gemakkelijk. Tegen die tijd kijkt niemand meer terug en als je er 8 noemt, zoals in dit bericht, dan is de kans groot dat er altijd wel een paar bij zitten die je goed had. Daar op zichzelf niet echt reden om er aandacht aan te besteden. Maar ik vond het toch wel een lijstje dat ik ook hier even wilde bewaren. Mijn weblog bestaat al bijna 15 jaar, dus de kans dat ik dit bericht over nog eens 10 jaar nog terug kan vinden is groot genoeg. Het lijstje van Marloes de Hooge met mijn commentaar erbij:

  1. Taxichauffeur: ok, ik geloof in zelfrijdende auto’s, 10 jaar is een optimistische inschatting, maar het kan. Het is een beetje flauw om af te sluiten met “En dus zijn er dan minder taxichauffeurs nodig”, het ging namelijk over beroepen die uitsterven.
  2. Helpdeskmedewerker: jammer, een sneer naar “huisvrouwen en studenten die wat willen bijverdienen” als helpdeskmedewerkers. Ja, als je die er nu hebt zitten, dan kun je die ook wel vervangen door een computer. Zie ook mijn opmerking hieronder bij de reisagenten.
  3. Kassière: zou wat mij betreft inderdaad kunnen over 10 jaar. Ik hoop van niet overigens, in “mijn” supermarkt hebben ze altijd nog wel tijd voor een praatje.
  4. Reisagenten: Ja, ik boek mijn reizen/vakanties nu ook al online, maar zodra het maatwerk wordt, of als er iets niet goed loopt, krijg ik een mens aan de telefoon met kennis van zaken. Die idd zelf ook een computer ter beschikking heeft om e.e.a. uit te zoeken en te regelen. Dus, nee, voor een individueel reisje niet, maar dat is nu al niet meer zo.
  5. Postbode: mee eens als het gaat om “postbodes, met elastieken om hun stuur” maar de vergelijking hier is ook niet “eerlijk” want 10-20 jaar geleden hadden we ook maar 1 bezorger van post/pakjes etc. en dat hebben we waarschijnlijk over 10 jaar weer. Dat noemen we dan een post- en pakketbezorger.  Wat mij betreft dus een gewijzigd beroep, niet een verdwenen beroep.
  6. Vertalers: tja, ook hier denk ik dat het wat generiek gesteld wordt. Het zou heel mooi zijn als Google Translate over 10 jaar foutloos werkt, maar ik moet nog zien of ik een gemiddelde wetenschappelijke publicatie er dan foutloos doorheen gejaagd krijg.
  7. Accountant: accountancy is, hoop ik toch echt, wel iets meer dan “het betere rekenwerk”. Ook hier: een beroep dat flink zal wijzigen, de accountant zal meer en meer het werk van de computers overzien en aansturen. Het is dus nodig dat ook de studies die studenten gaan volgen daarin meegroeien.
  8. Verschillende beroepen in de bouw: is een heel grote groep die in 1 adem genoemd wordt. Ja, bakstenenleggers hebben we over 10 jaar, hoop ik, veel minder nodig. Die worden dan 3D-printer operators. Heb je er minder van nodig.

Je ziet het, ik ben het er zeker niet een-op-een mee eens, integendeel. Ik denk eigenlijk ook dat we wel betere lijstjes kunnen maken. Gewoon zodat we over 10 jaar terug kunnen kijken én natuurlijk om serieus over na te denken vooraf. Welke beroepen denk jij dat er over 10 jaar niet meer zijn?