Creatief met LEDs / Leren Solderen

Bovenstaande filmpje had ik gisteren via Twitter al gedeeld, maar ik vond het wel iets meer dan 140 tekens waard, dus vandaag een blogpost erover.
Ik heb het filmpje gemaakt tijden de Eindhoven Mini Maker Fare die afgelopen weekend plaats vond. Het was gewoon zo’n ding waar je dan naar kijkt en eigenlijk niet naar kunt stoppen met kijken.

Ik had me laten uitleggen dat hij gemaakt was met “Neopixels”, maar achteraf gezien begrijp ik dat dat een merknaam is die van Adafruit is voor individueel addresseerbare RGB kleuren pixels en strips gebaseerd op de WS2812WS2811 en SK6812 LED/drivers, die gebruik maken van een enkel-draads control protocol. Maar ook Adafruit heeft andere LED producten die adresseerbaar zijn (DotStars, WS2801 pixels, LPD8806 en “analoge” strips) die andere methoden van aansturen gebruiken.

Hoe dan ook, ik vond het er mooi uit zien. Maar toen Fleur Besters via Twitter vroeg of ik er ook een handleiding bij kende, ben ik toch nog even verder gaan zoeken.

Ik kwam een aantal zaken tegen: Bij Adafruit zelf staat een tutorial voor een 3x3x3 versie met Neopixels, bij Conrad kun je een 3z3x3 versie kopen en een duurdere 5x5x5 versie.
Maar op YouTube kun je ook onderstaande tutorial in twee delen vinden over hoe je zoiets helemaal zelf kunt maken:

Als je deze filmpjes bekeken hebt, dan zul je het tweede deel van de titel van dit bericht begrijpen. Het is een vreselijk project als je een hekel hebt aan solderen. Ik doe het als het nodig is, maar dit project zou toch echt wel het maximale van mijn “rust” vragen. De vorige keer toen ik een flinke batch moest solderen heb ik overigens gewoon een koptelefoon met muziek opgezet. Ideaal om je even helemaal van de buitenwereld af te sluiten zodat je je alleen richt op je vingers en de hete soldeerbout.

Maar waarom krijgt deze post nu het label “onderwijs” zul je wellicht denken. Nou, omdat iedereen nu wel zo hard bezig is om kinderen aan het programmeren te krijgen. Maar wat mij betreft horen andere “handvaardigheden” zoals het gebruik van een lijmpistool, boormachine, en zeker ook een soldeerbout ook tot die vaardigheden die kinderen gewoon moeten hebben. Nee, niet omdat ze later allemaal industrieel ontwerper gaan worden of omdat ze er persé iets mee gaan doen in het beroep dat ze kiezen. Maar omdat ze moeten blijven leren met hun handen dingen te maken. En zeker bij Maker Education, dat absoluut niet altijd met ict te maken heeft, heb je als maker er heel veel aan als je die combinatie kunt uitbuiten. Als je die constructie die je gebouwd hebt tot leven kunt laten komen. Want dat doe je tegenwoordig in 99% van de gevallen door middel van een Arduino / ESP8266 / Raspberry Pi-achtig apparaat dat je daar aan moet/zul verbinden. Dat kán zonder te kunnen solderen, maar je leven wordt een stuk gemakkelijker als je het wél kunt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Evenses
Evenses
6 jaren geleden

Bij Evenses leuke en creatieve LED dansvloeren te huur!

led dansvloer