Toch maar geen zonnepanelen in de weg?

Ik hou van technologische vooruitgang. Ik vind het ook schitterend dat er heel wat dingen geweest zijn waarvan “we” eerst riepen “dat is technologische onzin”, “als je X wil heb je accu’s nodig van omvang Y” etc.

Dus als iemand tegen mij zegt “zou je geen zonnepanelen in de weg kunnen stoppen?” dan wil ik dat op zich best geloven. Als ik tenminste echt helemaal niet verder nadenk. Want ook zonder lang nadenken maak ik me al snel zorgen over de breekbaarheid van zulke panelen in een weg waar ook zwaar verkeer over moet kunnen rijden, of over het achteruit gaan van het rendement van de panelen als ze vuil worden etc.

In bovenstaand filmpje maakt Dave korte metten met het idee van de Fransen om 1.000 km weg uit te rusten met panelen. Hij doet dat op een manier waarvan ik denk “dit filmpje zou ik niet in een klas met kinderen/scholieren laten zien”. En dat is jammer. Want zijn argumenten en onderbouwing klinken heel valide. Op basis van het fietspad in Nederland dat al een jaar lang energie opwekt in vergelijking met data van panelen die op daken erbij in de buurt liggen laat hij zien dat de opbrengst per vierkante meter de helft is bij het fietspad. En de kosten zijn minstens 2x zo hoog. Als je dan, zoals Frankrijk lijkt te gaan doen, de opdracht aan één enkel bedrijf gunt dan is niet echt te verwachten dat de kosten zullen gaan dalen (daar heb je concurrentie voor nodig!).

Jammer, het concept klinkt heel futuristisch. Jammer ook dat de Franse regering het geld niet steekt in bv het van zonnepanelen voorzien van de *daken* van overheidsgebouwen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
6 jaren geleden

Ik ben benieuwd hoe de berekeningen voor de Afsluitdijk er uit zien …