Gedaan: Nerdcafé 4 in Deurne

20150930_204507_HDROp woensdag 30 september 2015 vond de vierde editie plaats van Nerdcafé Deurne. Nerdcafé is een initiatief van Jeroen van de Nieuwenhof en bestaat uit presentaties/demonstraties/discussies door/met en voor nerds.

Dit keer waren er verhalen van Walther Roelen, van het bedrijf Seecubic die een scherm bij zich had waarop je 3D-beelden kunt zien, zónder dat je een brilletje nodig hebt. Nou had ik zulke schermen wel al eerder gezien. De eerste keer in 2010 bij de ISE, en daarover schreef ik toen dat het vooral voor hoofdpijn zorgde. Ook bij Fontys hogeschool ICT hangt een scherm dat een 3D-beeld weergeeft zonder bril, maar ook die zag ik meer als een leuke gimmick. Maar het scherm dat Walther bij zich had (ik kan het je niet op een foto laten zien, want dan zie je het effect niet) zou ik zo in mijn woonkamer willen hangen. Het scherm kon 2D-video’s omzetten in 3D en het beeld dat je dan kreeg was weliswaar verwarrend, maar haarscherp. Een van de demo’s liet een zwart-wit film zien uit de jaren 30 van de vorige eeuw en die werd omgezet naar zwart-wit en 3D. Walther gaf aan dat we ook de wedstrijd van PSV hadden kunnen kijken in 3D als iemand een TV-aansluiting had geregeld, maar het is waarschijnlijk maar goed dat we dat niet hadden. En het verwarrende was eigenlijk dat het 3D effect subtiel genoeg was dat mijn hoofd de hele tijd riep “hoe kan dit, je kijkt naar een plat scherm, maar ziet diepte!”. Ik was serieus onder de indruk!

20150930_215046_HDR

De tweede spreker van de avond was Tijs Duel, student bij de TU/e, ontwerper en mede-oprichter van Unit Unlikely. Hij liet een doe-het-zelfkit zien voor een een mini-synthesizer (The Lunchbox) en voor een 9 volts-versterker voor een elektrische gitaar (Bentobox).

Het bedrijf verzorgt ook workshops en trainingen waarbij deelnemers (tot nu toe hadden ze deelnemers tussen de 7 en 65 jaar) ook leerden de solderen en de apparaatjes konden bouwen.

Mooi bij Tijs vond ik dat het echte idealist is. Je merkte aan alles zijn jeugdige onbevangenheid. Geld verdienen was bijzaak, dat deden ze wel, maar de voldoening van de positieve reacties online en in de workshops, het idee dat ze met het bedrijf mensen over een drempel kregen, aan het experimenteren kregen, dat was zijn echte drijfveer.

En begrijp me niet verkeerd: dat is juist goed wat mij betreft. Geld is leuk, maar doen waar je passie ligt, daar gaat het toch eigenlijk om?

20150930_195359_HDROok aanwezig waren de heren van Manus Machina. Die waren al in maart bij het Nerdcafé geweest, maar waren nu terug met een al weer doorontwikkelde versie van hun handschoenen die je kunt gebruiken in combinatie met een Virtual Reality bril. Dan kun je je handen ook “zien” door de bril en kun je ze bijvoorbeeld gebruiken om mee te schieten in een spel.

Ook dit was leuk om te proberen.

Samenvattend

De avonden die georganiseerd worden door Jeroen in het kader van Nerdcafé trekken elke keer een groepje deelnemers dat het zaaltje waar we zitten mooi vult. De verhalen van de sprekers zijn keer op keer interessant, ook al gaan ze soms over de hoofden van een deel van de deelnemers heen. Ook vanavond begreep ik nog niet de helft van de technische uitleg van de 3D-TV, maar er waren mensen in de zaal die het wel begrepen en er nog zinnige vragen over wisten te stellen. Ik wilde gewoon zien of hij het deed (en dat was zo!).

Het is ook gewoon leuk om te zien hoe de sprekers die Jeroen tot nu toe heeft weten te vinden stuk voor stuk passie voor hun werk, apparaat, datgene waar ze over kom vertellen hebben. Dit zijn geen verkopers, dit zijn nerds die iets komen vertellen voor nerds.

Mijn kinderen vinden de verhalen keer op  keer de moeite waard en ook zij luisteren door de soms technische details heen.

Voor Jeroen wordt de uitdaging steeds complexer om interessante sprekers te vinden die naar Deurne willen afreizen. Ken jij iemand waarvan je denkt dat die er zeker een volgende keer bij zou moeten zijn (of ben jij dat zelf), neem dan contact op met Jeroen van de Nieuwenhof en laat het hem weten!