Hoe lang is die van jou?

Omvang_proefschrift Op het weblog van Pedro De Bruyckere staat een mooi plaatje van PhD Comics met de relatie tussen de lengte van je proefschrift, de kans dat de commissie het proefschrift in zijn geheel gaat lezen en de geloofwaardigheid ervan. Nou wil ik bestrijden dat de geloofwaardigheid écht alleen maar toeneemt met de omvang. Mijn begeleider zei altijd dat een lang proefschrift een teken van onvolwassenheid van de promovendus was. Hij of zij had namelijk nog niet geleerd om hoofdzaken en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Waar ik me wél heel wat bij kan voorstellen is dat de kans dat de commissie hem daadwerkelijk in zijn geheel leest toeneemt als het proefschrift korter is.

Nieuwsgierig werd ik door de vermelding van een soort optimum: 50.000 woorden.
Dat getal lijkt niet helemaal zomaar uit de lucht gegrepen te zijn, al kan ik in de blogposts van de studie die Marcus Beck erover uitvoerde, dat getal niet vinden. Mogelijk hebben ze het zelf uit de data gedestilleerd. Ik begrijp dat 50.000 woorden ook de omvang van een roman zoals die gehanteerd wordt bij de National Novel Writing Month , anderen hanteren normen die wat hoger liggen (zie ook deze) maar deze hanteert weer wat lagere aantallen (dank je voor de tip Marit!).
Hoe dan ook, ik was nieuwsgierig en heb mijn eigen proefschrift even in Word ingeladen. In de screenshot zie je de gegevens.

Totaal aantal woorden: 54.018 (inclusief voet- en eindnoten, dankwoord, samenvatting in Nederlands en Engels).

Best aardig in de buurt van die 50.000 woorden dus.

Nou weet ik van het onderzoek van Marcus Beck dat het aantal woorden per vakgebied erg kan verschillen. Maar toch de vraag: Hoe lang is die van jou?

p.s. Bij Wikipedia staan proefschriften gelukkig wel nog gewoon bij het kopje “non-fiction” 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Hoe lang is die van jou? http://t.co/GyXxuq84Vq

trackback

Hoe lang is die van jou?: Op het weblog van Pedro De Bruyckere staat een mooi plaatje van PhD Comics met de r… http://t.co/mMXwiwsmOR

Marit Ooms
8 jaren geleden

Die van mij was destijds 60.000 woorden, exclusief voetnoten. Dit was wel echter voor een heel andere discipline, lijkt mij dat het daar anders is?

Mercruiser reparatie
Mercruiser reparatie
8 jaren geleden

40.000, Hij was wat aan de korte kant