RSS is (gelukkig) nog niet helemaal dood. Google+ wel bijna?

RSS_pollHet was een voorbeeld van een absoluut niet representatieve steekproef met te weinig reacties om ook maar enigszins representatief te zijn voor welke populatie dan ook.

Maar ik misbruik hem toch maar even heel schaamteloos om duidelijk te maken dat Google het zichzelf extra moeilijk maakt door ook de nieuwe “Collections” functionaliteit van Google+ niet van RSS te voorzien. Net als Flipboard kiezen ze voor een systeem waarbij je als gebruiker wél content toe kunt voegen aan het online platform van (in dit geval) Google, maar jezelf en andere gebruikers geen andere manier hebben om die content te benaderen dan via de website zelf.

Dat is voor Google+ niet nieuw. Voorheen hadden de Communities nog een niet formeel ondersteunde mogelijkheid om een RSS-feed te genereren, maar ook daar is die optie weg.

En dat is zonde! (die opvoeding raak ik nooit helemaal kwijt geloof ik). Want net als alle (onzinnige) claims over het gegeven dat RSS “dood” zou zijn, dat niemand het meer gebruikt, is dat ook niet waar voor Google+. Er zijn of waren (helaas lijkt een aantal recent stil te vallen) daar ook levendige communities met interessante berichten te vinden (kijk bijvoorbeeld maar eens bij 3D Printers and printing NL, Sociale media in het onderwijs, Arduino (actief!), 3D Printing (actief!), Video Ondersteund leren (niet meer erg actief), Underwater Video.
Maar het volgen van de berichten in die communities is moeilijk zonder RSS. En het maken van Collections is onhandig als je afhankelijk bent van de vraag hoe lang Google er ondersteuning voor gaat bieden.

Het is jammer. Want Google+ lijkt het zoveelste gefaalde experiment te worden. En ik weet zeker dat RSS in ieder geval een beetje had kunnen bijdragen aan het behoud ervan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

RSS is (gelukkig) nog niet helemaal dood. Google+ wel bijna? http://t.co/dKqtf3RhY6

Willem Karssenberg
8 jaren geleden

RSS, stond dat niet voor Real Simple Syndication?
Zo’n bericht oogt nu echt als nostalgie.
Ik ben in mijn presentaties gestopt om het uit te leggen…
Waarbij ik moet zeggen dat het mij net zo spijt als jou, laat dat duidelijk zijn!