Windows 10 op de Raspberry Pi 2

Het was een groot nieuwtje én een groot misverstand gisteren. De Raspberry Pi 2 B werd aangekondigd en was meteen te bestellen voor dezelfde prijs als de Raspberry Pi B+. Daar nog geen misverstand. Ook niet zozeer over de specs: 900MHz quad-core ARM Cortex-A7 CPU en 1GB LPDDR2 SDRAM geven hem een broodnodige boost qua performance. Of dat inderdaad 6x sneller is dan voorheen zal nog moeten blijken.

Daarnaast was het grote nieuws natuurlijk dat Windows 10 op de Raspberry Pi 2 zal gaan draaien. Daar werd in een aantal gevallen lustig en creatief op gedagdroomd: you could have a full PC for just $35 later this year schreven ze bij The Verge. Bij Anandtech werd al bezorgd gesproken over de mogelijke performance, immers op de Surface RT viel het ook tegen. Maar dat zou impliceren dat je een volwaardige GUI en/of een volwaardig Windows-OS op de Raspberry Pi zou moeten krijgen. En dat is niet echt te verwachten. Microsoft heeft het namelijk over Windows ondersteuning in het kader van hun Internet of Things (IoT) initiatief. Als de Galileo demo hierboven (en bijvoorbeeld ook de demo hier) daar een indicatie van is dan is dat ondersteuning die voor ontwikkelaars die helemaal Microsoft denken en schrijven heel fijn is (bekende ontwikkelomgeving en tools), maar voor eindgebruikers zou het juist niet uit moeten maken wat er in dat apparaat zit, die zouden het verschil niet moeten zien (tenzij je er vanuit gaat dat de applicaties veel mooier werken op Windows).

Voor onderwijsinstellingen krijg je dan nu ook weer de bekende afweging: blijf je open source of ga je voor Windows?
Daar kun je lang en breed en heel principieel over discussiëren, maar ik kies even voor de positieve variant: Raspberry Pi was als platform al goed zónder Windows. De komst van Windows zal op veel plekken niet echt verschil maken, maar de steun van Microsoft voor het platform is zeker geen slechte zaak.

Ik heb zelf (natuurlijk?) meteen een Raspberry Pi 2 besteld. Ik ben benieuwd of je er nu ook wat serieuzer applicaties op kunt laten draaien.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Windows 10 op de Raspberry Pi 2 wat kunnen we verwachten en is het erg? http://t.co/xlXQuEASY7 via @ICTOblog #uitgezocht

trackback

Windows 10 op de Raspberry Pi 2 http://t.co/kCOURP6JM5

trackback

Windows 10 op de Raspberry Pi 2:
Het was een groot nieuwtje én een groot misverstand gisteren. De Raspberry P… http://t.co/JPWafseN32