Een toch niet helemaal probleemloze overstap naar UPC

UPC_nummerbehoud Het zou natuurlijk ook te mooi zijn geweest als de overstap van SURFsnel ADSL naar UPC helemaal probleemloos zou zijn verlopen. Zie deze post dan ook maar niet als een klaagzang, maar als een “het is maar even dat je het weet”.

Omdat ik helemaal “om” wilde naar UPC, dus ook voor mijn telefonie omdat ik dan ook op de kosten van een KPN-lijn kon besparen, moest ook mijn telefoonnummer overgezet worden. Want dat wilde ik na al die jaren liever niet wijzigen. Dat is geen probleem, dat kun je via UPC met één online formuliertje regelen. Er is echter een probleem: je kunt niet aangeven wanneer dat moet gebeuren. Bij de veelgestelde vragen staat dat dat binnen twee weken gebeurt.
Mijn SURFsnel ADSL abonnement loopt nog tot 1-11-2013, opzeggen gaat per maand. Logisch zou zijn om ook mijn KPN abonnement tot die datum te laten lopen. Want zónder KPN abonnement, geen ADSL. En ik vond het wel handig om een paar weken beide netwerken (ADSL en UPC) naast elkaar te hebben. Dan kon ik tenminste even rustig de verschillende zaken overzetten van de een naar de ander zonder dat de internet- en telefoonvoorzieningen hier in huis plat zouden liggen. Daarbij ging het dan om het configureren van het (deels) bellen via VOIP, maar ook het inrichten van het interne netwerk. Ik heb namelijk een aantal machines die statische IP-adressen hebben (gemakkelijker met port-forwarding en bereikbaarheid van buiten) terwijl de rest een dynamisch IP-adres krijgt via DHCP. Standaard heeft het UPC modem DHCP aan staan in de 192.168.0.x range, zelf gebruikte ik op mijn ADSL modem juist 192.168.1.x (ligt minder voor de hand en dus nét iets minder gemakkelijk te raden voor wie dat wil). Twee DHCP servers in hetzelfde netwerk is vragen om problemen, dus ook die koppeling/switch moest even doordacht gebeuren.

Maar…ook nu was UPC razendsnel en binnen een paar dagen was mijn telefoonnummer al over gezet. En KPN zag dat als een opzegging van mijn KPN abonnement. Klopte ook, maar blijkbaar doen ook zij zoiets “per direct”. Ik denk tenminste dat dat het is, want met het overzetten van mijn telefoonnummer (het werkte inderdaad meteen ook via de UPC-lijn), viel mijn ADSL ook uit. Nou had ik op vrijdagmiddag nog rond kunnen gaan bellen, kunnen kijken of ik e.e.a. voor twee weken uit kon stellen, maar ik wist van de vorige overstap van de ene ADSL-provider naar de andere, dat er meestal wél procedures zijn voor een schakeling de ene kant op, maar dat de andere kant op heel lastig gaat.

En dus stond ik vrijdag voor de mooie taak om, sneller dan gepland en ongeplander dan gepland, mijn netwerk over te zetten.
Eerst had ik de DHCP-server op het UPC-modem uit willen zetten zodat ik beide routers aan elkaar kon koppelen en de ene voor het interne netwerk zou zorgen (en de IP-adressen) en de andere voor de connectie naar buiten. Maar dat lukte niet. Ik kreeg de DHCP-server simpelweg niet uit (?)
Ook het aanpassen van de range van de DHCP-server (en bijbehorend het IP-adres van de UPC-router) wilde niet lukken. Hij vertikte het gewoon om zich te laten veranderen van 192.168.0.1 naar 192.168.1.1, reden onbekend, foutmelding nietszeggend.

OK…

Het gevolg was was ik de DHCP-server op het ADSL-modem uitgezet heb, de IP-adressen van de systemen met statisch IP-adres ben langs gelopen. Daar het IP-adres én de DNS-servers aangepast aan de UPC-situatie, daarna alle netwerkkabels om geprikt en warempel het werkte nog.

Het omzetten van de telefoon was wat eenvoudiger, de kabel die van ADSL-modem naar KPN-telefoonplug ging, ging nu in het UPC-modem. Dat betekent dat het ADSL-modem nog even de VOIP-routing voor zijn rekening neemt.

Ook blijkt dat een aantal apparaten hier in huis niet met Wifi via het 5 Ghz netwerk overweg kan. Het UPC-modem kan ofwel 2,4 Ghz ofwel 5 Ghz gebruiken. Daarbij is die laatste het snelste. Omdat de DHCP-server van het ADSL-modem uit staat, kon ik die ongestraft verbinden met het UPC-modem. De apparaten die alleen 2,4 Ghz ondersteunen maken op dit moment dus nog verbinding met het ADSL-modem via Wifi en dan via de vast netwerkverbinding met het UPC-modem en de buitenwereld. Nog niet optimaal, maar voor nu moet het even zo.

Pffff…

Op zo’n moment vraag ik me altijd af hoe mensen die géén verstand hebben van netwerken zo’n overstap voor elkaar krijgen. Of hebben die gewoon niet zo’n complexe netwerksetup? Gebruiken die gewoon nooit apparaten die via de router toegang tot buiten moeten hebben?

Blijft wel dat ik nog twee weken te gaan had op mijn ADSL abonnement. Toch gewoon een halve maand. Die kan ik niet meer gebruiken. Ik ben benieuwd hoe KPN de afrekening plaatst. Op de dag van beëindigen van de dienst of per 1-11-2013?
Je kunt zeggen “maar die had je toch niet meer nodig, je zit nu toch bij UPC?”, klopt, maar ik hoop dat bovenstaand verhaal duidelijk gemaakt heeft waarom ik het nog die twee weken (die ik immers ook betaal!) had willen kunnen blijven gebruiken.

0 0 stem
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een toch niet helemaal probleemloze overstap naar UPC http://t.co/zG2bNlHFqY

jordy
jordy
7 jaren geleden

Hoi Pierre,

Klinkt inderdaad als een bekend verhaal, ik heb dezelfde switch gemaakt, maar met nog 1 extra complicatie. Ik deed het bij een verhuizing. En helaas moest ik eerst de ADSL mee verhuizen en daarna pas overstappen. Het is uiteindelijk ook allemaal goed gekomen, al moet ik wel zeggen dat ik veel hulp heb gehad van de Ziggo-helpdesk (ik heb een zakelijke verbinding en die helpdesk is veel slagvaardiger).

uiteindelijk denk ik dat je conclusie juist is, jou (en mijn) netwerk is veel complexer. Maar dat komt ook omdat we er sowieso al veel meer mee doen. een standaard gebruiker heeft ook een standaard netwerk. Die hebben geen NAS en ingewikkelde apparatuur. Het moeilijkste wat die hebben is een Apple-tv of sonos systeem, maar daarvan is de installatie tegenwoordig een eitje op wifi. En hetzelfde geldt voor de laptops en computers, dat is allemaal niet zo spannend meer. Het zal ze worst zijn welke ip-adres ze krijgen (als ze al weten wat het is).
maar wel blij te lezen dat ik niet de enige ben die het zo geregeld heeft.

Jordy

trackback

Een toch niet helemaal probleemloze overstap naar UPC: Het zou natuurlijk ook te mooi zijn geweest als de ove… http://t.co/uLssp8jLJ6

duimdog
duimdog
7 jaren geleden

Bij Surfsnel heb je een vast IP-adres, bij UPC (als ik het goed begrepen heb) niet meer. Is dat nog een gemis? Of is dat niet meer zo’n issue tegenwoordig?
(het mag duidelijk zijn dat ik zelf niet zo actief ben met dingen koppelen aan het netwerk…)