okt 202013
 

UPC_nummerbehoud Het zou natuurlijk ook te mooi zijn geweest als de overstap van SURFsnel ADSL naar UPC helemaal probleemloos zou zijn verlopen. Zie deze post dan ook maar niet als een klaagzang, maar als een “het is maar even dat je het weet”.

Omdat ik helemaal “om” wilde naar UPC, dus ook voor mijn telefonie omdat ik dan ook op de kosten van een KPN-lijn kon besparen, moest ook mijn telefoonnummer overgezet worden. Want dat wilde ik na al die jaren liever niet wijzigen. Dat is geen probleem, dat kun je via UPC met één online formuliertje regelen. Er is echter een probleem: je kunt niet aangeven wanneer dat moet gebeuren. Bij de veelgestelde vragen staat dat dat binnen twee weken gebeurt.
Mijn SURFsnel ADSL abonnement loopt nog tot 1-11-2013, opzeggen gaat per maand. Logisch zou zijn om ook mijn KPN abonnement tot die datum te laten lopen. Want zónder KPN abonnement, geen ADSL. En ik vond het wel handig om een paar weken beide netwerken (ADSL en UPC) naast elkaar te hebben. Dan kon ik tenminste even rustig de verschillende zaken overzetten van de een naar de ander zonder dat de internet- en telefoonvoorzieningen hier in huis plat zouden liggen. Daarbij ging het dan om het configureren van het (deels) bellen via VOIP, maar ook het inrichten van het interne netwerk. Ik heb namelijk een aantal machines die statische IP-adressen hebben (gemakkelijker met port-forwarding en bereikbaarheid van buiten) terwijl de rest een dynamisch IP-adres krijgt via DHCP. Standaard heeft het UPC modem DHCP aan staan in de 192.168.0.x range, zelf gebruikte ik op mijn ADSL modem juist 192.168.1.x (ligt minder voor de hand en dus nét iets minder gemakkelijk te raden voor wie dat wil). Twee DHCP servers in hetzelfde netwerk is vragen om problemen, dus ook die koppeling/switch moest even doordacht gebeuren.

Maar…ook nu was UPC razendsnel en binnen een paar dagen was mijn telefoonnummer al over gezet. En KPN zag dat als een opzegging van mijn KPN abonnement. Klopte ook, maar blijkbaar doen ook zij zoiets “per direct”. Ik denk tenminste dat dat het is, want met het overzetten van mijn telefoonnummer (het werkte inderdaad meteen ook via de UPC-lijn), viel mijn ADSL ook uit. Nou had ik op vrijdagmiddag nog rond kunnen gaan bellen, kunnen kijken of ik e.e.a. voor twee weken uit kon stellen, maar ik wist van de vorige overstap van de ene ADSL-provider naar de andere, dat er meestal wél procedures zijn voor een schakeling de ene kant op, maar dat de andere kant op heel lastig gaat.
Lees verder….