Waar koop je een Raspberry Pi en wat koop je dan?

Raspberry Pi with Bluetooth nano dongle Als je af zou gaan op mijn blogposts (deze bijvoorbeeld, of deze of deze), dan kan het zijn dat je de indruk hebt dat de Raspberry Pi (en onderdelen zoals de camera) moeilijk te krijgen zijn en alleen vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Nou was dat in het begin ook wel zo (en ook toen de camera er net was), maar inmiddels, ruim een jaar na introductie, is de situatie een stuk beter. Zo kun je de Raspberry Pi gewoon vinden in de Pricewatch van Tweakers. Even wat toelichting bij de link: er staat daar dat het gaat om een Raspberry Pi model B met 512 MB geheugen. Dit wordt ook wel beschreven als de Raspberry Pi model B versie 2.0

Er zijn namelijk 2 modellen van de Raspberry Pi: eentje met netwerkaansluiting (model B) en eentje zonder netwerkaansluiting (model A). In het geval van model A kun je bijvoorbeeld wel een Wifi-dongel installeren, maar hij heeft geen vaste internetaansluiting. Het model A heeft ook maar één USB-aansluiting, terwijl model B er twee heeft. In het begin zou model A maar 128MB geheugen krijgen, model B versie 1 werd geleverd met 256MB geheugen. Maar sinds 15 oktober 2012 is dat verdubbeld en model B versie 2 wordt geleverd met 512MB intern geheugen en model A met 256MB geheugen.
Waarom zou je genoegen nemen met een model A in plaats van een model B? Omdat een model A nog wat goedkoper is (scheelt ongeveer 6 euro per stuk) en omdat hij minder stroom verbruikt 500 mA (2,5 W) versus 700 mA (3,5 W). Handig als je de Raspberry Pi bijvoorbeeld van een accupack wilt laten draaien.

Je wilt echt sowieso een versie 2, of je nou model A of model B koopt. Check dat ook als je er eentje besteld!

Daarnaast was het in het begin zo dat bestellen in het Verenigd Koninkrijk, ondanks de dure Britse pond en de verzendkosten toch nog goedkoper was dan bestellen in Nederland. Dat verschil is ook verdwenen.

Dan eerst even de disclaimer/disclosure: Ik heb mijn eerste twee Raspberry Pi’s (waren beiden model 1) gekocht in Verenigd Koninkrijk, voor de derde (afgelopen mei besteld) heb ik ook gewoon op Tweakers gekeken en bij de goedkoopste Nederlandse verkoper besteld. Dat was mijn enige ervaring met SOS Solutions en dat ging verder probleemloos. Dat ik de voorbeelden hieronder op basis van hun aanbod laat zien is uitsluitend daar op gebaseerd.

Raspberry Pi kopen
Zoals gezegd, ik kwam via Tweakers bij SOS Solutions. Een losse Raspberry Pi model B versie 2 (ik ga even uit van dat model) kost daar op dit moment €35,90 – als ik hem in het Verenigd Koninkrijk bestel, dan betaal ik €39,-. In beide gevallen zonder rekening te houden met de verzendkosten.

Maar met alleen een Raspberry Pi ben je er niet. Je hebt in ieder geval een voeding nodig. Ik heb niet bij SOS Solutions gekocht, maar indertijd wel ook 8 euro per stuk betaald, zoals zij ook aanbieden. Dat is ongeveer het minimum als je niet voor ongedefinieerde adapters uit China wil gaan.

Behuizing (en camera)
Dan heb je nog behuizing nodig. Ik heb bij SOS Solutions indertijd gekozen voor een setje. Dat was net iets goedkoper dan een losse Raspberry Pi en een losse (goedkope) behuizing.
Helaas heeft deze behuizing geen ingebouwde ‘sleufje’ voor de Raspberry Pi cameramodule. Die module is geen noodzakelijk onderdeel, maar wel heel mooi als je van Timelapse filmpjes en dergelijke houdt. Het betekent wel dat je wat dieper in de buidel moet tasten, want de camera kost €26,-

SD-kaartje
Wél noodzakelijk is een SD-kaartje. De Raspberry Pi heeft namelijk geen harde schijf en op het SD-kaartje zet je het besturingssysteem. SD-kaartjes zijn wel een paar euro goedkoper te krijgen dan dat ik ze op dit moment bij SOS Solutions op de website zie (bijvoorbeeld bij OPUS), maar als je er daar maar één besteld dan haal je de extra verzendkosten er niet uit.
Ik zou zeggen, ga voor een kaartje van 16GB, tenzij je vooral veel wilt experimenteren met verschillende distributies, ga dan voor 2 x 8GB (is wel duurder totaal, maar dan kun je 2 installaties naast elkaar bewaren, op elk kaartje één).

Aansluiten op een monitor
De Raspberry Pi gaat uit van HDMI of van component (die gele tulp). Als je een videocamera hebt of een moderne TV, dan heb je waarschijnlijk wel al een HDMI-kabel in huis, anders zul je die ook nog moeten bestellen. Ook hier kunnen de prijzen redelijk verschillen.

Wifi en andere randapparatuur
Waarom kocht ik voor de derde Raspberry Pi geen nieuwe micro-USB adapters?
Nou, omdat de Raspberry Pi maar heel beperkt stroom kan leveren via zijn USB-poorten. Een externe harde schijf + een Wifi dongle + een webcam (ik had eerst een USB-webcam aangesloten) zijn niet alleen 3 apparaten (terwijl er maar 2 USB-poorten zijn), ze vergen samen ook teveel stroom van de Raspberry Pi.

De oplossing is een “powered USB-hub”, een externe USB-hub die een eigen voeding heeft.
Ik heb die gekocht bij Conrad (de zwarte versie is even niet op voorraad, andere versies wel) voor €9,99 per stuk. Het mooie van die hub is, dat hij heel compact is, zo lang als de Raspberry Pi, maar smaller.
Naast die hub had ik ook bij Conrad deze hele kleine Wifi-dongle gekocht, eveneens van Logilink.
Maar het mooie was, dat omdat de hub zijn eigen (compacte) stroomvoorziening had, ik geen aparte voeding voor de Raspberry Pi meer nodig had. Ik heb een klein USB->micro USB kabeltje gekocht (weet niet meer precies waar, in NL kunnen ze heel duur zijn, voor 3 euro koop je een wat langere versie, hier op DX.com staat er eentje voor €1,27 incl. verzendkosten.
Daarmee kon ik 3 apparaten (externe harde schijf, Wifi-dongle, USB-webcam) aansluiten én ik kon de Raspberry Pi aansluiten op (voeden vanuit) de USB-hub zodat ik maar één stopcontact nodig had.

Samenvattend
Een Raspberry Pi kost meer dan 40 euro. Maar voor 100 euro kom je al een heel eind. En natuurlijk kun je besparen op een behuizing (zou ik niet doen, het is toch een kwetsbare printplaat), wellicht heb de SD-kaart al in huis en/of een USB-hub met voeding.
Maar je hoeft er in ieder geval niet persé meer voor naar het buitenland. Kijk bij een webwinkel goed of je de winst op het ene onderdeel niet weer aan het uitgeven bent bij het andere onderdeel, maar hou ook in de gaten dat als je de onderdelen op meerdere plaatsen besteld, je meestal ook meerdere keren verzendkosten betaald.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Waar koop je een Raspberry Pi en wat koop je dan? http://t.co/zgDPc8Oka2

trackback

Waar koop je een Raspberry Pi en wat koop je dan?: Als je af zou gaan op mijn blogposts (deze bijvoorbeeld, o… http://t.co/n4QKuY1epU